Οι πρωτοφανείς χιονοπτώσεις αυτής της εβδομάδας, που είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν για ώρες, ή και μέρες, χωρίς ρεύμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κυρίως στην Αττική, ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα χρόνια προβλήματα της χώρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το γεγονός ότι έχει υπογειοποιηθεί μόλις το 10% των καλωδίων της ΔΕΗ, έναντι μέσου όρου 50% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως και το ότι δεν γίνονται εγκαίρως από εκείνους που πρέπει (τις κρατικές Αρχές, τους δήμους, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες) τα αναγκαία έργα για την πρόληψη των καταστροφών. Ο καθαρισμός των οικοπέδων από τα ξερά χόρτα εξαιτίας των οποίων προκαλούνται πυρκαγιές το καλοκαίρι. Ή το κλάδεμα των δέντρων που κινδυνεύουν να πέσουν πάνω στα καλώδια προκαλώντας διακοπές.

Μια άλλη παθογένεια που ήρθε ξανά στην επιφάνεια είναι η σύγχυση αρμοδιοτήτων, με τη μια υπηρεσία να ρίχνει τις ευθύνες στην άλλη για κάτι που δεν έγινε σωστά ή δεν έγινε καθόλου. Η κυβέρνηση σκοπεύει να καταρτίσει έναν νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης που θα διαχωρίζει τις αρμοδιότητες κράτους, περιφερειών και δήμων, ενώ θα προωθήσει προς ψήφιση και νομοσχέδιο που θα μεταφέρει τα έσοδα από διάφορους φόρους στους δήμους, ώστε οι τελευταίοι να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια. Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν σήμερα – αφού δεν ελήφθησαν χθες – και σίγουρα πριν από την επόμενη μεγάλη κρίση.

Οπως στον τομέα της υγείας ή της οικονομίας, έτσι και στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, η πρόληψη έχει τεράστια σημασία – κι ας είναι τα οφέλη της μακροπρόθεσμα και όχι άμεσα, εθνικά και όχι κομματικά. Οπως πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της επόμενης πανδημίας, έτσι πρέπει να εργαστούμε από τώρα για να μην επαναληφθεί το θλιβερό φαινόμενο των νοικοκυριών χωρίς ρεύμα. Η υπογειοποίηση μπήκε βίαια στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Ας μην περιοριστεί εκεί!