Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο Τζόζεφ Ρομπινέτ Μπάιντεν Τζούνιορ ορκίσθηκε χθες 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, με την υπόσχεση να προωθήσει το πνεύμα εθνικής ενότητας ώστε να καθοδηγήσει τη χώρα του μέσα από ένα από τα πιο επικίνδυνα κεφάλαια της αμερικανικής ιστορίας. «Εχουμε πολλά να κάνουμε αυτόν τον χειμώνα των κινδύνων», είπε στην, συναισθηματικά φορτισμένη, ομιλία του. «Να νικήσουμε τον ιό, να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε και πάλι τη μεσαία τάξη, να βεβαιωθούμε πως η δικαιοσύνη ισχύει για όλους. Ομως πρώτα απ' όλα πρέπει να αποκαταστήσουμε την ενότητα. Χωρίς ενότητα δεν υπάρχει ούτε ειρήνη, ούτε πρόοδος».
Ηταν μια ορκωμοσία γεμάτη πρωτιές. Ο 78χρονος Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος πολιτικός που ορκίζεται πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα και μάλιστα κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία και ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος στην ιστορία που παραπέμφθηκε δύο φορές. Την τελετή στην οποία η Lady Gaga τραγούδησε με πάθος τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ ένα μέντλεϊ από τραγούδια μιούζικαλ, παρακολούθησαν εκατομμύρια Αμερικανοί, οι οποίοι μόλις πριν από δύο εβδομάδες παρακολουθούσαν σε εκείνο το ίδιο σημείο τον εξαγριωμένο όχλο να εισβάλλει στο Καπιτώλιο.
Ο νέος πρόεδρος, ένας από τους πιο έμπειρους πολιτικούς που καταλαμβάνουν ποτέ το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ, προέτρεψε τους συμπατριώτες του «να δείξουν ανοχή και ταπεινότητα, να μπουν στη θέση του άλλου». «Η αλήθεια και η δικαιοσύνη δεν θα χαθούν στη σκοπιά μας», τόνισε κοιτώντας τους προκατόχους του που ήταν παρόντες, στους οποίους έκανε ιδιαίτερη μνεία: Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα.
Ο φόβος και η ανησυχία για νέα επεισόδια ήταν εμφανή με 25.000 άνδρες της εθνοφρουράς να έχουν μετατρέψει την πρωτεύουσα σε φρούριο. Στο πάρκο πίσω από τον Λευκό Οίκο, εκεί όπου συνήθως σε μια τέτοια τελετή εκατοντάδες χιλιάδες άτομα υποδέχονται τον νέο πρόεδρο, αυτή τη φορά υπήρχαν χιλιάδες σημαίες, τόσο για να μην υπάρξει βία όσο και προληπτικά λόγω της πανδημίας. Ο Τζο Μπάιντεν μάλιστα κάλεσε τους πάντες σε μια μονόλεπτη σιωπηλή προσευχή εις μνήμην των 400.000 Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στην πανδημία.
Η ορκωμοσία έκλεισε την πιο ταραγμένη μεταβατική περίοδο στη σύγχρονη μνήμη και έκλεισε το κεφάλαιο της προεδρίας Τραμπ, που γράφτηκε με μελανά χρώματα. Λίγες ώρες μετά την τελετή ο Μπάιντεν επέστρεψε στον Λευκό Οίκο και ξεκίνησε να ξηλώνει την κληρονομιά Τραμπ, τις «μεγάλες ζημιές» του προκατόχου του, όπως τις χαρακτήρισε ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου. Ο Μπάιντεν θα υπογράψει συνολικά 15 προεδρικά διατάγματα, αυτές τις ημέρες, καθώς και μια σειρά μνημονίων και αποφάσεων από το Οβάλ Γραφείο που θα αφορούν το κλίμα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την ανάκληση αποφάσεων του προκατόχου του για απαγόρευση ταξιδιών πολιτών κάποιων μουσουλμανικών χωρών, ενώ θα αναβάλει τις πληρωμές φοιτητικών δανείων και θα επιβάλλει ομοσπονδιακό μορατόριουμ στις εξώσεις και τις κατασχέσεις.
Επίσης μια από τις πρώτες του αποφάσεις θα είναι να στείλει ένα σημαντικό μεταναστευτικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο και να κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια και στα ταξίδια.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Θα συνεργαστούμε ξανά με τη διεθνή κοινότητα»
Στην ομιλία του ο Τζο Μπάιντεν είχε και ένα μήνυμα για τον υπόλοιπο κόσμο: «Θα αποκαταστήσουμε τις συμμαχίες μας και θα συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για άλλη μια φορά, όχι για να αντιμετωπίσουμε τις χθεσινές προκλήσεις αλλά τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο». Μια ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Αντονι Μπλίνκεν, τοποθετούμενος ενώπιον μελών της Γερουσίας, επέλεξε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία, τονίζοντας ότι δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος των ΗΠΑ και προειδοποιώντας ότι θα μελετήσει εάν απαιτείται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Αγκυρας εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400. «Δεν είναι αποδεκτό ότι ένας στρατηγικός σύμμαχός μας ευθυγραμμίζεται με έναν από τους κυριότερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία», τόνισε. «Η Τουρκία είναι σύμμαχος, ο οποίος όμως σε πολλά ζητήματα δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος». Αυτό «αποτελεί πολύ σημαντική πρόκληση για εμάς και το βλέπουμε πολύ καθαρά».