Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Λάτρεις της πολυτέλειας και της υψηλής γαστρονομίας, αλλά και της Ιστορίας και της φύσης θα μπορεί να υποδέχεται το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι, καθώς θα διαθέτει πολυτελές ξενοδοχείο, κέντρο ευεξίας και γαστρονομικό εστιατόριο, αλλά και ξενώνα αγροτοτουρισμού κι εστιατόριο με τοπικά προϊόντα, σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας που παρουσίασε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Στόχος μας είναι το κτήμα Τατοΐου να αποτελέσει έναν σημαντικό προορισμό σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ελκυστικό σε όλες τις ηλικίες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους μέσα από φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές και δραστηριότητες και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητά του». Με τα λόγια αυτά η υπουργός έδωσε το αποτύπωμα της μελέτης, την εποπτεία για την εκπόνηση της οποίας είχε το ΥΠΠΟ. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά που συντάσσεται αφότου περιήλθε το κτήμα στο ελληνικό Δημόσιο το 2003.
Στη δασική έκταση των 42.000 στρεμμάτων που καλύπτει το κτήμα Τατοΐου εντός του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας (εκ των οποίων τα 1.600 στρέμματα αποτελούν τον ιστορικό πυρήνα - εκεί βρίσκονται 55 κτίρια εκ των οποίων τα 27 χαρακτηρισμένα ως μνημεία - ενώ 1.200 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις) θα αναπτυχθούν δραστηριότητες με στόχο τη βιωσιμότητα του κτήματος, όπως και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, προβλέπεται και δόμηση νέων κτιρίων το εμβαδόν των οποίων δεν θα υπερβαίνει τα 3.000 τ.μ. Στο κτήμα θα διαμορφωθεί ένα μεικτό σύστημα υποδομών και επενδύσεων τόσο από το Δημόσιο όσο και από ιδιώτες, ώστε να εξασφαλιστεί το φυσικό περιβάλλον και το ιστορικό απόθεμα του χώρου όσο και η βιωσιμότητά του.
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ. Πέρα από τον μουσειακό πυρήνα που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί γύρω από τις πρώην ανακτορικές εγκαταστάσεις, προβλέπεται ο σχεδιασμός μονοπατιών για ποδήλατα, ιππασία και πεζοπορία, αξιοποίηση μεγάλου μέρους των υφιστάμενων κτιρίων για αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες με τη λειτουργία οινοποιείου, ελαιώνα κ.λπ., αλλά και για τη φιλοξενία αλόγων, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα δημιουργίας ξενώνα αγροτοτουρισμού, εστιατορίου με τοπικά προϊόντα, αλλά και το ενδεχόμενο αγροτικής εκμετάλλευσης της περιοχής. Στο ίδιο πλαίσιο σχεδιάζεται η οργάνωση υπηρεσιών εκπαίδευσης καθώς και η φιλοξενία ερευνητικών και start up δραστηριοτήτων σε συναφή αντικείμενα με τον χαρακτήρα του κτήματος, όπως και η δημιουργία χώρων ευεξίας (spa), ξενώνα πολυτελείας σε ιστορικού χαρακτήρα κτίρια, χώρων εκδηλώσεων, καταστήματος καλλυντικών προϊόντων του κτήματος, καθώς και γαστρονομικού εστιατορίου. Εκτός σχεδιασμού μένει η πρόταση για τη δημιουργία γηπέδου και ακαδημίας γκολφ που περιλαμβάνεται στις προτάσεις της μελέτης λόγω του ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και η Αττική αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα λειψυδρίας.
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ. Αν και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου δεν έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια, η εικόνα του κτήματος θα αλλάζει σταδιακά, ενώ μία από τις πρώτες παρεμβάσεις θα σχετίζεται με τη σύνταξη συγκοινωνιακής μελέτης και θα προβλέπει τόσο βελτιώσεις στον δρόμο που οδηγεί προς το κτήμα όσο και στην οργάνωση του χώρου στάθμευσης. Από σήμερα μάλιστα, όπως τόνισε η υπουργός, θα ξεκινήσει να εργάζεται ομάδα νομικών που θα αναλάβει τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία και θα υλοποιήσει τα επιμέρους προγράμματα υπό την εποπτεία των υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο πρώτος στόχος είναι οι επιμέρους μελέτες της συγκεκριμένης μελέτης βιωσιμότητας να είναι ώριμες τον Αύγουστο του 2022 ώστε να καλύπτουν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι επενδύσεις που απαιτούνται προκειμένου να είναι βιώσιμο το κτήμα εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται από 98 έως 130 εκατ. ευρώ.
Η εν λόγω μελέτη βιωσιμότητας που υλοποιήθηκε με χορηγία του ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη από διεπιστημονική ομάδα, όχι απλώς διαφορετικών ειδικοτήτων αλλά και από μεικτή ιδιωτών και στελεχών του Δημοσίου και αξιοποίησε προτάσεις των προηγούμενων, αλλά και παραδείγματα εν λειτουργία κτημάτων με ανακτορικά συγκροτήματα του εξωτερικού, παρουσιάστηκε ενάμιση χρόνο μετά την ένταξη της αποκατάστασης του πρώην βασιλικού κτήματος του Τατοΐου στις εμβληματικές παρεμβάσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις, το καλοκαίρι του 2019.