Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ενα ακόμη επεισόδιο της διένεξης ανάμεσα στην αρχιμουσικό Ζωή Ζενιώδη και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γράφτηκε πριν από λίγες μέρες με την πιθανότητα ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού ο οποίος τελικά δεν επετεύχθη. Το ΜΜΘ μάλιστα ανήρτησε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το ποσό των 17.600 ευρώ που υπό όρους θα εισέπραττε η πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια, αλλά για την ίδια επρόκειτο για μονομερή κίνηση από την πλευρά του Οργανισμού. Στην επικοινωνία που είχαμε μαζί της η κ. Ζενιώδη αναφέρει ότι είχε ξεκινήσει προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, προκειμένου να παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της και να αποζημιωθεί με αυτό το ποσό, όμως η ίδια δεν συμφώνησε. «Δεν είχα υπογράψει ποτέ, ούτε έκανα κάποια εξουσιοδότητη για να προχωρήσει η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με αυτούς τους όρους».
Η αρχή του νήματος της ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται όταν ανακοινώνεται η προκήρυξη για τη θέση του ή της επικεφαλής στην καλλιτεχνική διεύθυνση του οργανισμού τον Ιανουάριο του 2019. Στην Ελλάδα, μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι θέσεις αυτές καταλαμβάνονταν με ανάθεση. Η Ζωή Ζενιώδη δηλώνει υποψηφιότητα, καταθέτει τα απαραίτητα έγγραφα και αφού ολοκληρώνεται και η διαδικασία της συνέντευξης, κατατάσσεται πρώτη στη βαθμολογία και αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντα της καλλιτεχνικής διευθύντριας. «Στις 11 Ιουλίου 2019 έγινε η πρόσληψή μου. Η σύμβαση ήταν τριετής, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αρχισα να εργάζομαι, ανεβοκατέβαινα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, ξεκίνησα τις επαφές μου για να δημιουργήσω το πρόγραμμα του επόμενου χρόνου, μιλώντας με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να πραγματοποιήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες κ.λπ. Για όλη αυτή τη δουλειά δεν αμείφθηκα ποτέ. Εμαθα ότι δεν μπορούσα να πληρωθώ διότι υπήρχε ένα διαδικαστικό κώλυμα. Ενώ έχει βγει η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) μέσα στην οποία αναγράφονται οι αποδοχές μου, έπρεπε να γίνει ο διορισμός μου αποδεκτός. Η θέση, έμαθα ότι δεν είχε πάρει έγκριση με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (σ.σ.: περί αναστολής των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα). Πρόκειται για έγκριση η οποία αφορά διευθυντές οργανισμών, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ζητηθεί για αντίστοιχες θέσεις και ζητήθηκε για πρώτη φορά στη δική μου περίπτωση». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φαίνεται ότι η πρώην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θεώρησε ότι δεν χρειαζόταν η έγκριση από την Επιτροπή που εγκρίνει προσλήψεις ανάλογα με τις ανάγκες του κράτους, κάτι που ζήτησε η νυν ηγεσία.
Ο μισθός της για τη θέση που ανέλαβε δημοσιεύτηκε μέσα από Κοινή Υπουργική Απόφαση. «Η διοίκηση του Μεγάρου με διαβεβαίωνε ότι θα λυθεί το θέμα, όσο διάστημα εργαζόμουν και δεν πληρωνόμουν. Τον Μάρτιο, όταν ανέλαβε το νέο διοικητικό συμβούλιο, μου ανακοίνωσαν ότι η σύμβαση δεν ίσχυσε ποτέ, δεν έφερε έννομα αποτελέσματα. Το ποσό που μου οφείλει το ΜΜΘ για το διάστημα των οκτώ μηνών ανέρχεται στα 27.200 ευρώ. Εκανα μια πρώτη δικαστική αγωγή για να διεκδικήσω τα δεδουλευμένα μου και μια δεύτερη η οποία αφορά την ακυρότητα της απόλυσής μου, μισθούς υπερημερίας και αποζημίωση για την ηθική βλάβη που έχω υποστεί και είναι τεράστια. Είμαι χωρίς ασφάλιση ενάμιση χρόνο, έχω εκτεθεί ανεπανόρθωτα σε οργανισμούς και συνεργάτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, ότι έχω πέσει θύμα μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας και ότι κέρδισα μια θέση που τελικά ουσιαστικά δεν είχα. Μειώνεται το κύρος και η αξιοπιστία μου. Ακουσα να κυκλοφορεί ότι χρωματίστηκα κομματικά επειδή ανέλαβα τη θέση την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως εγώ πήρα μέρος σε έναν διαγωνισμό και δεν έλαβα τη θέση με ανάθεση. Ο ισχυρισμός αυτός απαξιώνει την 20χρονη πορεία μου αλλά και τον ίδιο τον Οργανισμό». Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα έδινε ένα τέλος σε μια διαμάχη από την οποία πλήττονται τόσο η αρχιμουσικός όσο και ο Οργανισμός: «Αν γίνει εκ νέου μια πρόταση από το ΜΜΘ που θα με καλύπτει φυσικά και θα τη συζητήσω».
Η απάντηση του ΜΜΘ. Από την πλευρά της, η διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, την άποψη του οποίου αναζητήσαμε, υποστηρίζει ότι: «Οπως είναι γνωστό, προκειμένου να είναι σύννομη η σύναψη οποιασδήποτε οικονομικής συμφωνίας και η καταβολή κάθε ποσού για τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πρέπει να προηγηθεί η δέσμευση του σχετικού ποσού στον προϋπολογισμό του φορέα με συγκεκριμένη αιτιολογία. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται "ανάληψη υποχρέωσης" και πρέπει το σχετικό έγγραφο να αναρτηθεί στη Διαύγεια. Το Μέγαρο, λοιπόν, κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, προέβη στη συγκεκριμένη ανάρτηση, προκειμένου να είναι έτοιμο να προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με την κ. Ζενιώδη, σύμφωνα με τη σχετική αλληλογραφία και με τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί με τους νομικούς της παραστάτες και οι οποίες είχαν φτάσει σε ώριμο στάδιο. Δυστυχώς οι συζητήσεις στο τελικό στάδιο δεν τελεσφόρησαν και η νομική εκκρεμότητα μεταξύ του ΟΜΜΘ και της κ. Ζενιώδη, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει προτού το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΜΜΘ αναλάβει καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2020, μέχρι στιγμής συνεχίζεται».