Να προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να αξιολογήσει αυτό τη σύνδεση ανάμεσα στην παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και τον σεβασμό του κράτους δικαίου – αντί να μπλοκάρουν, όπως έκαναν την περασμένη εβδομάδα, το πολύτιμο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. και τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ – κάλεσε χθες από το Ευρωκοινοβούλιο η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν προς το παρόν στηλώσει τα πόδια, η κοινή επιστολή που έστειλαν ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών οι (φιλελεύθεροι) δήμαρχοι της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης, Ραφάλ Τρασκόφσκι και Γκέργκελι Καρατσόνι, δείχνει πως ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών είναι αγανακτισμένο.  

Στην επιστολή τους, οι δύο δήμαρχοι, δύο από τα πλέον γνωστά πρόσωπα της αντιπολίτευσης στα υπερσυντηρητικά κόμματα που κυβερνούν την Ουγγαρία και την Πολωνία, κατηγορούν τους επικεφαλής των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους ότι θέτουν τα «εγωιστικά συμφέροντά» τους πάνω από το εθνικό συμφέρον και εισηγούνται την «απευθείας» συνεργασία των Βρυξελλών με τις περιφέρειες των δύο κρατών. «Στο κάτω – κάτω, πολλά από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια τα διαχειρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε στην ισπανική Ελ Παΐς ο Τρασκόφσκι, ο οποίος έχασε το καλοκαίρι με οριακή διαφορά από τον Αντρέι Ντούντα, τον υποψήφιο του κυβερνώντος PiS, στις προεδρικές εκλογές της Πολωνίας. «Το μπλοκάρισμα των κεφαλαίων ήταν μια μονομερής απόφαση, την οποία καθόλου δεν συμμερίζεται η πολωνική κοινωνία στο σύνολό της», πρόσθεσε. Η τοποθέτηση των δύο δημάρχων ήρθε να επιβεβαιώσει το χάσμα που υπάρχει τόσο στην Πολωνία όσο και στην Ουγγαρία ανάμεσα στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις, και την υπόλοιπη χώρα.  

Τα δύο ευρωπαϊκά κράτη έχουν λαμβάνειν από το ευρωπαϊκό πακέτο δύο από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσά, τα οποία και έχουν τεράστια ανάγκη προκειμένου να ξεπεράσουν οι οικονομίες τους τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, αξιώνει την αποσύνδεση του σχεδίου ανάκαμψης και του προϋπολογισμού από τον μηχανισμό που εξαρτά την παροχή χρηματοδότησης από τον σεβασμό του κράτους δικαίου – δήλωσε μάλιστα πως το να του ζητούν να στηρίξει μια τέτοια σύνδεση ισοδυναμεί με «αυτοκτονία». Στο μεταξύ, ο καυγάς που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τον αμερικανό ηθοποιό (και ακτιβιστή) Τζορτζ Κλούνεϊ ολοένα και φουντώνει.  

Ολα ξεκίνησαν από μία συνέντευξη του Κλούνεϊ με την ευκαιρία της νέας του ταινίας «Midnight Sky», όπου τοποθέτησε στην ίδια πρόταση τον βραζιλιάνο ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο και τον Ορμπαν, στηλιτεύοντας την «οργή» και το «μίσος» που «βιώνουμε αυτή την ιστορική περίοδο». Με το που πήραν είδηση τη συνέντευξη, η κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα από αυτή μίντια της Ουγγαρίας έβαλαν σε εφαρμογή μια εκστρατεία δυσφήμησης του Κλούνεϊ, παρουσιάζοντάς τον, μεταξύ άλλων, ως φίλο και «τσιράκι» του Τζορτζ Σόρος, του υπ’ αριθμόν 1 «μπαμπούλα» του Ορμπαν. Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Κλούνεϊ κατηγόρησε τον «μηχανισμό προπαγάνδας» του ούγγρου πρωθυπουργού ότι διασπείρει ψέματα, προσθέτοντας πως θα ένιωθε ντροπή για τον εαυτό του αν δεν μιλούσε ανοιχτά κατά του «απολυταρχισμού» της Ουγγαρίας – και παραθέτοντας όλα τα ανελεύθερα μέτρα που την έχουν φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, όπως άλλωστε και την Πολωνία.