Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Την έκτη κατά σειρά συμφωνία της με εταιρείες παραγωγής για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19 ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: σύμφωνα με την επικεφαλής της, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σήμερα πρόκειται να εγκριθεί και επισήμως ένα συμβόλαιο με τη Moderna για την προμήθεια στην ΕΕ έως και 160 εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου που αναπτύσσει. Αυξάνονται έτσι στις 1,965 δισεκατομμύριο οι δόσεις που έχει εξασφαλίσει συνολικά η ΕΕ για τους 450 εκατομμύρια πολίτες της. Η Φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε μάλιστα και μια επικείμενη έβδομη συμφωνία (έπειτα από εκείνες που είχαν ήδη υπογραφεί με τις AstraZeneca, Pfizer, Sanofi-GSK, Janssen και CureVac), ενδεχομένως με τη Novavax, τις διαπραγματεύσεις με την οποία είναι γνωστό πως συνεχίζουν οι Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, ο ανταγωνισμός στο μέτωπο των εμβολίων - εκεί όπου μαίνεται παράλληλα και μια γεωστρατηγική μάχη μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας - γίνεται όλο και οξύτερος.
Η ΚΟΥΡΣΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ. Μετά τη συμμαχία Pfizer / BioNTech, που ανακοίνωσε (με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών) μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 95% για το εμβόλιό της, τη Moderna, που ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5% για το δικό της εμβόλιο και τη σύμπραξη Οξφόρδης / AstroZeneca, που ανακοίνωσε μια μέση αποτελεσματικότητα 70,4% (η οποία ανεβαίνει στο 90% αν χορηγηθεί πρώτα μια μισή δόση και κατόπιν μια πλήρης δόση), η Ρωσία επανήλθε χθες αναθεωρώντας σε «άνω του 95%» την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V, που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya.
Τα αποτελέσματα αυτά βασίστηκαν σε μια μελέτη 19.000 συμμετεχόντων 42 ημέρες αφότου έλαβαν την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Προγενέστερα δεδομένα είχαν δείξει πως το ρωσικό εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα περίπου 91,4% 28 ημέρες αφότου έλαβαν οι συμμετέχοντες την πρώτη δόση. Η Μόσχα υποστήριξε μάλιστα πως το εμβόλιό της είναι πιο αποτελεσματικό από εκείνο της AstraZeneca λόγω της ρωσικής «αποκλειστικής τεχνολογίας», την οποία προσφέρθηκε να μοιραστεί με τους βρετανούς επιστήμονες. Αντίθετα με τα τρία δυτικά εμβόλια, ωστόσο, το ρωσικό δεν υποβάλλεται σε «συνεχόμενη αξιολόγηση» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και μέχρι στιγμής η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον για αυτό. Η Μόσχα προανήγγειλε πως η τιμή του στις διεθνείς αγορές θα είναι μικρότερη από των περισσότερων άλλων εμβολίων: 10 δολάρια η δόση, 20 δολάρια κατ' άτομο. Η AstraZeneca, ωστόσο, έχει δεσμευτεί να παράσχει το δικό της δολάριο σε τιμή κόστους, στα 3-4 δολάρια ανά δόση, τόνισε μάλιστα πως θα διατηρήσει την τιμή αυτή «εις το διηνεκές» για τις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.