Αλλα €10 δισ. ρίχνει η Ιταλία στη μάχη με τον κορωνοϊό

Νέο πακέτο σχεδόν €10 δισ. ενέκρινε η κυβέρνηση της Ιταλίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η Ιταλία θα προσφέρει άμεσα 1,95 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αλλά και σε βοήθεια σε τρόφιμα για τους φτωχούς. Η κυβέρνηση ετοιμάζει επίσης τη διάθεση επιπρόσθετων €8 δισ. για νέα σχέδια στήριξης. Η ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 9% φέτος λόγω των μέτρων καραντίνας.

Βοήθεια-μαμούθ χρειάζονται οι αεροπορικές εταιρείες

Περίπου 70 με 80 δισ. δολάρια βοήθειας θα χρειαστούν οι αεροπορικές εταιρείες για να ξεπεράσουν την κρίση σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Οπως δήλωσε ο Αλεξάντερ ντε Ζουνιάκ, γενικός διευθυντής της IATA, στο Paris Air Forum που διοργάνωσε η εφημερίδα «La Tribune», «για τους επόμενους μήνες, οι ανάγκες του κλάδου εκτιμώνται στα 70-80 δισ. δολάρια πρόσθετης βοήθειας (…) Διαφορετικά κάποιες αεροπορικές εταιρείες δεν θα επιβιώσουν».

Σε ύψη-ρεκόρ έφθασε

το βρετανικό δημόσιο χρέος  

Ο δανεισμός της Βρετανίας ανήλθε στο ποσό ρεκόρ των 214,9 δισ. στερλινών ($286 δισ.) για τους πρώτους επτά μήνες του οικονομικού έτους, δείχνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία έδειξαν ότι το έλλειμμα τον Οκτώβριο ανήλθε σε 22,3 δισ. στερλίνες, βάζοντας τη Βρετανία σε πορεία για έλλειμμα που πλησιάζει τα 400 δισ. στερλίνες για το 2020-21 συνολικά και το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Χρέος αναπτυσσόμενων χωρών $2,1 δισ. αγόρασε η Κίνα

Η Κίνα χορήγησε ελάφρυνση χρέους αναπτυσσόμενων χωρών συνολικού ύψους 2,1 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του G20, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας υπέγραψε συμφωνίες με τις αναπτυσσόμενες χώρες ύψους 748 εκατ. δολαρίων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.