Ο όρος «θερμό επεισόδιο», που ακούγεται όλο και πιο έντονα και έντρομα από το καλοκαίρι, έχει πλέον καταστεί κυρίαρχος. Ομως τι σημαίνει; Θερμό επεισόδιο θεωρείται οτιδήποτε μπορεί να εκφύγει των ορίων της διπλωματίας και να περάσει στο επίπεδο εμπλοκής στρατιωτικών δυνάμεων των δύο κρατών. Αν η κυρίαρχη επιλογή μιας χώρας, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα, είναι η με κάθε κόστος αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου, τότε, ουσιαστικά η χώρα στερεί από τον εαυτό της το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπιστεί την κυριαρχία της. Οταν η άλλη πλευρά γνωρίζει ότι το θερμό επεισόδιο είναι ένα είδος απόλυτου άβατου για τον απέναντι, γνωρίζει ταυτόχρονα και το πόσο περιορισμένα είναι τα όρια αντίδρασής του. Συνεπώς αποκτά το πλεονέκτημα να εκμεταλλεύεται διαρκώς αυτόν τον φόβο και να σύρει τις εξελίξεις εκεί που επιθυμεί.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει από τον Ιούλιο και μετά στο Αιγαίο. Από εκεί που ξεκινήσαμε με την κυβέρνηση να διατρανώνει τη θέση ότι «καμιά πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη», φτάσαμε σήμερα στις καινοφανείς απόψεις του ισχυρού ανδρός της Γεραπετρίτη, σύμφωνα με τον οποίο η «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα είναι τα έξι μίλια! Το χάσμα ανάμεσα στα δύο είναι τεράστιο. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αλώνισε όσο ήθελε ανενόχλητο, με την κυβέρνηση να φωνάζει ότι δεν θα το ανεχθεί και όχι απλώς να το ανέχεται, αλλά στο τέλος να παρακαλεί για την αποχώρησή του. Και να υπόσχεται διάλογο όταν αυτή συμβεί. Το σκάφος ήρθε, έκανε έρευνες, αποχώρησε, επέστρεψε, όμως ο διάλογος ουδέποτε κατέστη δυνατό να αρχίσει. Οχι επειδή δεν τον ήθελε η Ελλάδα, αλλά επειδή δεν τον ήθελε η Τουρκία. Και σήμερα, βρεθήκαμε σε ακόμα πιο δυσμενή θέση: για να κατευνάσουμε την Τουρκία που απειλεί με θερμό επεισόδιο, που δεν κατευνάστηκε με όλες τις προηγούμενες υποχωρήσεις, βαφτίζουμε τα έξι μίλα νέα «κόκκινη γραμμή». Δηλαδή λέμε ότι αν στείλει τρυπάνια μεταξύ των έξι και των δώδεκα μιλίων είναι όλα καλά. Και μετά μας κάνει εντύπωση η επιθετική πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους προς το Καστελλόριζο. Γιατί;

Ουδέποτε έχει προϋπάρξει τέτοια εθελοντική αποποίηση κυριαρχικού δικαιώματος. Και, κάτι που διαφεύγει σε πολλούς, δεν αφορά μόνον τις επίμαχες περιοχές. Μια τέτοια δήλωση επεκτείνεται σε ολόκληρο το Αιγαίο και αλλού. Επίσης, δεν αφορά μόνον στις γεωτρήσεις αλλά και σε κάθε δραστηριότητα, στρατιωτική και μη. Στην ουσία η κυβέρνηση έδωσε στην Τουρκία το πράσινο φως να ενεργεί όπως επιθυμεί πέραν των έξι μιλίων με όσα αυτό συνεπάγεται. Και είναι πολλά και επώδυνα. Με μία λέξη, το μήνυμα αυτό ήταν σκέτη καταστροφή. Σίγουρα οι Τούρκοι εξεπλάγησαν όταν άκουσαν μία δήλωση τόσο πρωτοφανή και ευχάριστη στα αυτιά τους. Και που όχι απλώς δεν θα τους σταματήσει αλλά, αντίθετα, ήδη τους έκανε ακόμα πιο επιθετικούς. Γιατί τους δείχνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει πολλά επαχθή βήματα πίσω μόνο και μόνο για να αποφύγει ένα θερμό επεισόδιο. Πόσο μάλλον μία σύγκρουση. Οσο για τους συμμάχους της Ελλάδας προφανώς θα το διαβάζουν και δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους. Και σίγουρα προβληματίζονται για το πόσο μπορεί κανείς να επενδύει γεωπολιτικά σε μία χώρα που είναι τόσο έτοιμη να υποχωρήσει τόσο εύκολα απλώς για να αποφύγει τι; Ενα θερμό επεισόδιο. Και στέλνει επιστολές. Αυτή είναι η ψυχρή αλήθεια του θερμού επεισοδίου που έγινε τοτέμ τρόμου. Η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να το αντέξει αφού η κυριαρχία της απειλείται διαρκώς. Είναι χώρα. Υπάρχει. Ομως η Τουρκία το κραδαίνει. Και η Ελλάδα το τρέμει. Υποχωρώντας. Ολο και πιο πολύ.