Ενα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των ΑΝΕΛ που έχει δραστηριοποιηθεί και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι στο «μικροσκόπιο» των αρχών ασφαλείας σχετικά με το θρίλερ με τον εντοπισμό – στις αρχές Ιουλίου – ταχυπλόου στη θαλάσσια περιοχή της Παλαιοχώρας Χανίων που φαίνεται να προερχόταν από τη Λιβύη. Σε μία υπόθεση που φέρεται να υποκρύπτει εμπόριο όπλων με τη γειτονική χώρα, πωλήσεις σκαφών σε στρατιωτικούς της Λιβύης, αναφερόμενη εμπλοκή «πρακτόρων» της ΕΥΠ, ενώ έχει κινήσει το διακριτικό ενδιαφέρον πολλών κρατικών υπηρεσιών.

 Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση του Λιμενικού, «όπλα, πυρομαχικά και λαθραία καπνικά προϊόντα εντοπίστηκαν βραδινές ώρες της Τετάρτης 1ης Ιουλίου, μετά από ειδική επιχείρηση του Λιμενικού στα Χανιά, σε ταχύπλοο σκάφος, ενώ συνελήφθησαν οι έξι επιβαίνοντες ημεδαποί σε αυτό ηλικίας 61, 58, 45, 52, 45 και 57 ετών, καθώς και ένας 66χρονος Ισπανός, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης». Το ταχύπλοο φέρεται να προερχόταν από τη Λιβύη.

ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες μεταφορείς όπλων είναι και 58χρονος που είχε εταιρεία καθαρισμού κτιρίων και είχε διερευνηθεί αν είχε σχέση με τη ρίψη βιτριολιού – τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου 2008 στα Πετράλωνα – στην τότε συνδικαλίστρια και πρώην ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα. Χωρίς να του αποδοθεί τότε οποιαδήποτε κατηγορία, ενώ η υπόθεση αυτή έχει μείνει ανεξιχνίαστη. Ο ίδιος επιχειρηματίας με κρητική καταγωγή είχε καταθέσει σε δικαστική διαμάχη στελεχών της ΕΥΠ ότι «είχε παρασυρθεί να επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε παραπλανητική επένδυση ελλήνων «κατασκόπων» σε βαλκανική χώρα». Ενας άλλος εκ των συλληφθέντων ανέφερε ότι είναι προμηθευτής αλεξίσφαιρων γιλέκων αλλά και χημικών της ΕΛ.ΑΣ., όπως και ιδιωτικών όπλων σε ενστόλους. Ενας άλλος εκ των επιβατών φερόταν ειδικός για επισκευές σκαφών – πιθανόν εν πλω αν χρειαζόταν – αλλά και για εγκαταστάσεις οπλικών συστημάτων.

 Η σύλληψη των επτά επιβατών του ταχυπλόου άρχισε να αποκτά εντυπωσιακές διαστάσεις και να προκαλεί προβληματισμό όταν φέρεται ένας τουλάχιστον εξ αυτών να μίλησε σε λιμενικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση για «μυστική αποστολή της ΕΥΠ στη Λιβύη». Ακόμα υπήρξαν αναφορές του για «εθνικό έργο». Κι αυτό προς υποστήριξη του επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ο προβληματισμός αυτός μεγεθύνθηκε όταν εντοπίστηκε ανάρτηση στα social media – την οποία παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» – ενός εκ των συλληφθέντων όπου εικονίζεται σε θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, έχοντας στο πλάι του λίβυο αξιωματούχο. Με τη συμπληρωματική αναφορά «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;». Πολέμα!». Σε άλλη ανάρτησή του σημείωνε: «Δεν δουλεύω για την κυβέρνηση, δουλεύω για τον Ελληνισμό». Ωστόσο το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι ένας εκ των συλληφθέντων είχε δώσει παρών τον περασμένο Ιανουάριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου φιλοξενούνταν – προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης – ο Χαλίφα Χαφτάρ. Μάλιστα είχε προχωρήσει σε ανάρτηση όπου είχε στο πλευρό του τον αναφερόμενο αρχηγό του Λιβυκού Ναυτικού και συνεργάτη του Χαφτάρ, Φαράζ Μακντάουι. Στην ίδια φωτογραφία απεικονίζεται και το προαναφερόμενο πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ που φέρεται να είχε κοινή εκπαιδευτική πορεία σε ελληνική στρατιωτική σχολή με τον λίβυο αξιωματούχο. Με βασικό ερώτημα των ελληνικών υπηρεσιών που ερευνούν την υπόθεση με το ταχύπλοο που εντοπίστηκε στην Παλαιοχώρα εάν το πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ συμμετείχε σε συνεννοήσεις για «γέφυρα» ανταλλαγής πολεμικού υλικού με τους λίβυους στρατιωτικούς ή έγινε ερήμην του.

ειδικο συστημα. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα από τους ερευνητές της υπόθεσης, βασικός στόχος των επτά επιβατών του ταχυπλόου ήταν η πώληση τέτοιου είδους σκαφών στο ναυτικό του Χαλίφα Χαφτάρ με καθαρά εμπορικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη πουλήσει 15-16 τέτοιου είδους σκάφη που κατασκεύαζε εταιρεία με έδρα στην Ανατολική Αττική, έναντι περίπου 400.000 ευρώ το καθένα. Δηλαδή με συνολικά κέρδη άνω των 6 εκατ. ευρώ. Στα σκάφη αυτά προβλεπόταν η τοποθέτηση ειδικού «πυραυλικού» συστήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επτά επιβάτες είχαν μεταβεί τον Ιούνιο με δύο παρόμοια σκάφη στη Λιβύη και είχαν σχεδιάσει αφού τα πουλήσουν να επιστρέψουν αεροπορικώς στην Ελλάδα. Ωστόσο φαίνεται να υπήρξε εμπλοκή στο ταξίδι επιστροφής τους και έτσι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν με το ένα υπό πώληση ταχύπλοο. Στο εν λόγω σκάφος ανακαλύφθηκαν όπλα, καπνικά προϊόντα και μεγάλη ποσότητα αλιευμάτων, η οποία αποδόθηκε σε «δώρο» των λίβυων στρατιωτικών. Ακόμα οι συλληφθέντες παρουσίασαν και πλακέτα που φέρεται να ήταν «δώρο του Χαλίφα Χαφτάρ σε έλληνα στρατιωτικό». Σύμφωνα με ερευνητές της υπόθεσης, «πρέπει να ερευνηθεί αν υπήρχαν παραστατικά για αυτές τις συναλλαγές των επιβατών του ταχυπλόου με τους λίβυους στρατιωτικούς και υπό ποιο καθεστώς έγιναν αυτές οι πωλήσεις σκαφών». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αλλά και επισήμανση προς «ΤΑ ΝΕΑ» του νομικού εκπροσώπου ορισμένων εκ των κατηγορουμένων, δικηγόρου Χανίων Γιώργου Κομισόπουλου, «οι συλληφθέντες επιφυλάχθηκαν να αναφέρουν επισήμως τους ισχυρισμούς τους για τα ταξίδια τους στη Λιβύη στη διάρκεια της δίκης τους, η οποία αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στην Κρήτη».