Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ενώ για ορισμένες βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να υπάρχουν ισχυρισμοί πως ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, απουσιάζουν πλήρως τα δεδομένα που να υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη ή τη θεραπεία της Covid-19. Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για τo ανοσοποιητικό σύστημα. Συχνά συναντάται σε σκευάσματα που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος. Κλινικές δοκιμές εξετάζουν εάν ο ψευδάργυρος, σε συνδυασμό με άλλα συμπληρώματα ή φάρμακα (αζιθρομυκίνη, υδροξυχλωροκίνη), θα μπορούσε να αποτρέψει την Covid-19 ή να βοηθήσει τους ασθενείς να την ξεπεράσουν πιο γρήγορα, αλλά δεν έχουμε ακόμη δεδομένα που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.
Η βιταμίνη D πιστεύεται ότι έχει προστατευτικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα σε μελέτες ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν πολύ υψηλό επιπολασμό υποβιταμίνωσης D, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χαμηλή βιταμίνη D καθιστά κάποιον πιο ευάλωτο στη νόσηση. Μέχρι να υπάρξουν δεδομένα από μελέτες που να αξιολογούν την επίδραση της βιταμίνης D στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της Covid-19 και να αποδεικνύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της, συστήνεται στους ασθενείς να συνεχίζουν να ακολουθούν τις καθιερωμένες καθημερινές συστάσεις για την κατανάλωση βιταμίνης D.
Παρά τα θεωρητικά οφέλη από τη χρήση της βιταμίνης C σε ιογενείς λοιμώξεις απουσιάζουν τα δεδομένα που να δείχνουν ότι αποτρέπει ή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την Covid-19. Υπάρχουν δημοσιεύματα από την Κίνα πως η ενδοφλέβια χορήγηση μεγάλων δόσεων βιταμίνης C σε ασθενείς με μέτρια και σοβαρή Covid-19 μπορεί να μειώσει τον χρόνο νοσηλείας, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών.
Οι ασθενείς δεν πρέπει να βασίζονται σε συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη ή τη θεραπεία της Covid-19. Υπάρχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία που ενέχονται στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά υγιεινών τροφών. Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, πρωτεϊνούχες τροφές και δημητριακά ολικής αλέσεως υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, παράλληλα με άλλες συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής (π.χ. άσκηση, μη κάπνισμα, επαρκής ύπνος, διαχείριση του στρες κ.λπ.). Δεν ξεχνάμε να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους και όταν η τήρηση των αποστάσεων είναι δύσκολη και να καθαρίζουμε συχνά τα χέρια μας!
Ο Ευάγγελος Αθ. Φραγκούλης, MD, MSc είναι γενικός οικογενειακός ιατρός, αν. αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ