Εξι ασθενείς με κορωνοϊό που είχαν νοσήσει βαριά και αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο θανάτου υποβλήθηκαν σε μια κυτταροθεραπεία με βάση τον πλακούντα που ανέπτυξε η φαρμακοβιομηχανία Pluristem και κατάφεραν να επιβιώσουν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα που έφτασαν από τη Χάιφα του Ισραήλ.

Οι ασθενείς, που νοσηλεύονταν σε τρία διαφορετικά ιατρικά κέντρα του Ισραήλ, υπέφεραν από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και φλεγμονώδεις επιπλοκές που σχετίζονται με τον Covid-19. Οι τέσσερις από αυτούς, μάλιστα, είχαν εμφανίσει ανεπάρκεια και άλλων οργανικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής και της νεφρικής ανεπάρκειας. Σύμφωνα ωστόσο με την Pluristem, όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά τέσσερις από αυτούς εμφάνισαν βελτίωση των αναπνευστικών παραμέτρων και τρεις βρίσκονταν χθες πολύ κοντά στο σημείο της αποσύνδεσης από τους αναπνευστήρες. Η ισραηλινή εταιρεία ανακοίνωσε πως βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με σκοπό την έναρξη μιας πολυεθνικής κλινικής δοκιμής.

Θετικά αποτελέσματα έχει δώσει όμως και η ανοσοθεραπεία στην Κίνα. Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), κινέζοι ερευνητές δοκίμασαν πιλοτικά σε δέκα ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση, σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία, μια θεραπεία του Covid-19 μέσω της χορήγησης πλάσματος αίματος, το οποίο περιέχει αντισώματα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει πλέον από τη νόσο. Οι δύο από τους τρεις ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί κατέστη δυνατό να αποσωληνωθούν. Τρεις στους δέκα πήραν εξιτήριο σχετικά σύντομα, ενώ κανένας από τους δέκα ασθενείς δεν απεβίωσε. Μια αντίστοιχη κλινική δοκιμή, με την ονομασία Coviplasm, ξεκίνησε την Τρίτη και στη Γαλλία.