Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οι πανδημίες όπως ο COVID-19, όσο ανησυχητικές και καταστροφικές κι αν είναι, μπορούν να εξυπηρετήσουν έναν χρήσιμο σκοπό, εάν υπενθυμίσουν σε όλους την κρίσιμη σημασία της δημόσιας υγείας. Οταν μια μεταδοτική ασθένεια χτυπά, ακόμη και οι πιο προστατευμένες ελίτ της κοινωνίας πρέπει να ανησυχούν για την υγεία των πληθυσμών. Εκείνοι που υποστήριξαν μέτρα ιδιωτικοποίησης και περικοπής κόστους που πλήττουν την υγειονομική περίθαλψη στους πλέον ευάλωτους γνωρίζουν τώρα ότι το έκαναν εις βάρος τους. Η γενική υγεία μιας κοινωνίας εξαρτάται από την υγεία των πιο φτωχών ανθρώπων της.
Πιο άμεσα όμως, η κρίση του COVID-19 θα μπορούσε να έχει πολλές σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, ενδεχομένως να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Οι αλυσίδες εφοδιασμού διαταράσσονται, τα εργοστάσια κλείνουν, ολόκληρες περιοχές είναι απομονωμένες και ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων αγωνίζεται να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε αυξανόμενες οικονομικές απώλειες. Μια παγκόσμια οικονομία που ήδη πλήττεται από ανεπαρκή ζήτηση - λόγω της αύξησης του πλούτου και των εισοδηματικών ανισοτήτων - είναι τώρα ευάλωτη σε ένα τεράστιο σοκ από την πλευρά της προσφοράς. Μια άλλη πιθανή συνέπεια της πανδημίας είναι λιγότερο αναγνωρίσιμη, αλλά δυνητικά πιο σημαντική: μια κρίση χρέους και ακόμη και μια ευρύτερη οικονομική κατάρρευση. Μετά τη συγκράτηση του COVID-19 και την εφαρμογή πολιτικών για την ελάφρυνση της κατάστασης, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα αποκατασταθούν και οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην εργασία τους με τις ελπίδες ότι θα ανακτήσουν τουλάχιστον μερικά από τα χαμένα εισοδήματά τους. Αλλά αυτή η πραγματική οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από ανεπίλυτες χρηματοπιστωτικές και χρεωστικές κρίσεις.
Το πόσο καιρό θα διαρκέσει η κρίση του COVID-19 και ποιο θα είναι το άμεσο οικονομικό κόστος δεν είναι γνωστό. Ωστόσο, ακόμη και αν η οικονομική επίπτωση της πανδημίας είναι περιορισμένη, ίσως έχει ήδη θέσει το έδαφος για μια κατάρρευση οικονομιών λόγω χρέους που έχει αρχίσει να συμβαίνει σε πολλές από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, οι οποίες βρίσκονται στις πρώτες γραμμές της πανδημίας.
Η Τζαϊάτι Γκος είναι καθηγήτρια οΟικονομικών στο Jawaharlal Nehru University στο Νέο Δελχί, εκτελεστική γραμματέας της International Development Economics Associates και μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση Διεθνούς Εταιρικής Φορολογίας.