Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ζούμε ημέρες πρωτόγνωρες, αδιανόητες μέχρι πριν από λίγο καιρό. Καταστάσεις που αποτελούσαν ακραία σενάρια ειδικών, ξεχασμένα στα συρτάρια τους. Κεραυνοβολημένη η υφήλιος παρακολουθεί την πανδημία του κορωνοϊού να βάζει «φρένο» στον μέχρι πρότινος διασυνδεδεμένο κόσμο, τις διεθνείς μεταφορές, το εμπόριο, την εκπαίδευση, την καθημερινή ψυχαγωγία. Από τη χιονοστιβάδα των κρουσμάτων έως τις εκατόμβες των θυμάτων, η επέλαση του ιού επιφέρει τεράστιες ανατροπές σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και του προσωπικού βίου, διαταράσσοντας απρόβλεπτα τον οικονομικό κύκλο και το θετικό κλίμα που επικρατούσε στην οικονομία έως και τον Φεβρουάριο.
Αυτήν την ασύμμετρη μάχη καλείται να δώσει και η χώρα μας σε δύο μέτωπα. Με προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και με ταυτόχρονη μέριμνα για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Μπορεί - μέχρι στιγμής - η Ελλάδα να μην έχει χτυπηθεί όσο άλλες χώρες, διότι ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα ανάσχεσης της επιδημίας, ωστόσο τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας. Ο Απρίλιος θα είναι σκληρός μήνας και είναι στο χέρι μας - κράτους και πολιτών - να αποκρούσουμε την υγειονομική και οικονομική απειλή του κορωνοϊού. Σ' αυτήν τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος. Οσο αυστηρότερα προληπτικά μέτρα πάρουμε εγκαίρως, τόσο λιγότερες ζωές θα κινδυνεύσουν και τόσο γρηγορότερα θα καταφέρει η οικονομία να ανακάμψει.
Η κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας είναι αποφασισμένη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για να στηρίξει την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Εχουμε διδαχθεί από τα λάθη της κρίσης χρέους ώστε να μη φορτώσουμε το κόστος της νέας κρίσης ξανά στον ιδιωτικό τομέα. Η παροχή εγγυήσεων για τη ρευστότητα και το κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων, η στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας, η ευελιξία στην καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς που πρέπει να φροντίσουν ταυτόχρονα ανήλικα παιδιά στο σπίτι και πιθανώς ασθενείς ηλικιωμένους, αποτελούν προτεραιότητες. Και ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ως μέτρα πολιτικής.
Ταυτόχρονα η νέα απροσδόκητη κατάσταση που ζούμε δημιουργεί ευκαιρίες για να δοκιμάσουμε τώρα, άμεσα, έστω και σε πειραματική μορφή, νέες τεχνολογικές εφαρμογές που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή, την εργασία και την επικοινωνία. Εργασία εξ αποστάσεως στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύγχρονη και α-σύγχρονη τηλε-εκπαίδευση μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου που βάζουν τέρμα στις ουρές, έρχονται να δοκιμαστούν από ανάγκη στην πράξη.
Εχουμε ξαναπεράσει δύσκολα. Πρωτοφανείς, άλλωστε, για την Ελλάδα ήταν και οι συνθήκες που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία: η χώρα χρεοκόπησε, διχαστήκαμε επώδυνα, κινδυνέψαμε να βρεθούμε εκτός ευρώ, δοκιμαστήκαμε από το μεταναστευτικό τσουνάμι. Παρά τις «απώλειες» και τα «τραύματα», κατορθώσαμε να βγούμε όρθιοι από αυτήν τη λαίλαπα, να αντέξουν οι αρμοί της κοινωνίας και των θεσμών, επιλέξαμε να πάει η Ελλάδα μπροστά. Βγήκαμε σοφότεροι όπως αποδεικνύεται από το κλίμα ενότητας και ομοψυχίας που επικράτησε όταν ξέσπασε η έτερη κρίση στον Εβρο. Οπως, λοιπόν, αντέξαμε δοκιμασίες αδιανόητες την προηγούμενη δεκαετία, έτσι θα τα καταφέρουμε και σε αυτή την περιπέτεια.
Ο Ακης Σκέρτσος είναι υφυπουργός στον Πρωθυπουργό