Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος βρέθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της «Επιτροπής 2021», υπό τη Γιάννα Αγγελοπούλου, με μια συγκεκριμένη αποστολή: να εκπροσωπήσει την Εκκλησία στην προετοιμασία του εορτασμού για την επέτειο από την Επανάσταση του 1821. «Οι στόχοι μας για το επόμενο έτος είναι να εμπνεύσουμε τους Νεοέλληνες να προτείνουν και να αναλάβουν δράσεις, που θα αναδεικνύουν τη σημασία της Επανάστασης για την αναγέννηση του έθνους» δηλώνει στα «ΝΕΑ», τονίζοντας πως ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής θα φροντίσουν ώστε οι χορηγίες, που λειτουργούν ως αποκλειστικός οικονομικός πόρος, «να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως για να υπάρξουν δράσεις που θα μείνουν ως δώρο του εορτασμού». Ο μητροπολίτης Ιγνάτιος ήταν από τους πρώτους ιερείς που επεσήμανε πως τα κηρύγματα της χριστιανικής θρησκείας επιβάλλουν τη βοήθεια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ασύμμετρη απειλή» σχολιάζει για τα γεγονότα στον Εβρο. «Ο ανθρώπινος πόνος γίνεται εργαλείο εκφοβισμού από τη γείτονα χώρα» επεσήμανε, μιλώντας για την ενότητα ως εθνική επιταγή».

Το δικό σας ήταν ένα από τα πρώτα ονόματα που ανακοινώθηκαν για την «Επιτροπή 2021». Τι σας έκανε να πείτε το «ναι» στην πρόταση;

Οπως γνωρίζετε η συγκρότηση της Επιτροπής είναι επιλογή του Πρωθυπουργού της πατρίδας μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη δική μου περίπτωση βέβαια υπήρξε και σύμφωνη γνώμη τόσο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου όσο και απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου λόγω του ότι έχω την ευθύνη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, η οποία ήδη από το 2012 προετοιμάστηκε για την ιστορική επέτειο με την πραγματοποίηση δέκα Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων με θέμα όλες τις πτυχές της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Με αυτή την εμπειρία και αυτόν τον ευρύ προβληματισμό η Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπείται σ’ αυτή την Επιτροπή με στόχο να δώσει βαθύτερο περιεχόμενο στους εορτασμούς και να προσφέρει ιδέες και προτάσεις για το μέλλον, κάτι που ήδη έχει εκπονήσει για όλες τις μητροπόλεις της πατρίδας μας.

Ποια είναι η φιλοσοφία της Επιτροπής και της Γιάννας Αγγελοπούλου; Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέχρι το επόμενο έτος;

Η Επιτροπή μας εργάζεται για να βρεθεί η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 στο επίκεντρο του εθνικού μας βίου, ως μια ευκαιρία αναστοχασμού, ιστορικού αναβαπτισμού, κατάθεσης ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους και σχεδιασμού για την Ελλάδα του μέλλοντος. Πιστεύω σταθερά, όμως, ότι δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε και να οραματιζόμαστε, αν δεν γνωρίζουμε και δεν τιμούμε. Κυρίως, όμως, αν δεν συνειδητοποιούμε ποιες ήταν εκείνες οι σταθερές που συνδυαζόμενες οδήγησαν στο θαύμα της Παλιγγενεσίας. Και αυτές ήταν η ορθόδοξη πίστη και ο πόθος της ελευθερίας, που έβαλε στην άκρη διαφορές, αντεγκλήσεις και επιμέρους σκοπιμότητες, διασώζοντας την ενότητα. Γι’ αυτό και οι στόχοι μας για το επόμενο έτος είναι να εμπνεύσουμε τους Νεοέλληνες να προτείνουν και να αναλάβουν δράσεις, που θα αναδεικνύουν τη σημασία της Επανάστασης για την αναγέννηση του έθνους και το πώς αυτή ενέπνευσε και άλλους κατατρεγμένους λαούς, θα προβάλλουν πρόσωπα και ιδέες που καθόρισαν τον ιστορικό μας βίο σ’ αυτά τα 200 χρόνια ελευθερίας. Θα αποτυπώνουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, διαμορφώνοντας έναν νέο υγιή πατριωτισμό, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και θα αντιλαμβάνονται αυτή την επέτειο ως ένα νέο ξεκίνημα, στηριγμένο στις σταθερές που εδραίωσαν στον τόπο μας την αληθινή ελευθερία και ανεξαρτησία. Πρωτοβουλίες και δράσεις που θα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση θα τύχουν της ολόθυμης στήριξής μας.

Με αφορμή και το 2021, πιστεύετε ότι έχουμε βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο κοσμικό κράτος και την Εκκλησία;

Οι ζωντανές σχέσεις έχουν πάντα δυσκολίες και είναι πάντα υπό εξέλιξη. Είναι όμως ζωντανές! Το όραμα της ισορροπημένης αυτής σχέσης για την εποχή της Επανάστασης περιγράφεται λιτά και ξεκάθαρα από τη λαϊκή μούσα «…για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία…». Στην ιστορική εξέλιξη μέχρι σήμερα, απεδείχθη πως η Ορθόδοξη Εκκλησία συνέβαλε στην ενότητα του λαού μας, γεγονός καθοριστικό για τη διαμόρφωση μιας Ελλάδας σύγχρονης, ισχυρής, αλλά και με ταυτότητα. Το ιστορικό αυτό κεκτημένο απαιτεί εγρήγορση και ωριμότητα, προκειμένου η ισορροπία αυτή να διασφαλίσει χωρίς κλυδωνισμούς και διχασμούς την Πατρίδα μας στο μέλλον.

Η κ. Αγγελοπούλου έχει πει πως οι εορτασμοί της επετείου δεν θα βαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Εσείς θα αναμειχθείτε στην προσπάθεια εξεύρεσης χορηγιών;

Δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος σ’ αυτόν τον τομέα. Εχω όμως εμπιστοσύνη στην πρόεδρο της Επιτροπής και στο επιτελείο της. Αυτό που εγώ μπορώ να διαβεβαιώσω μαζί με τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη της Επιτροπής είναι πως θα καταβάλουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε οι χορηγίες να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως για να υπάρξουν δράσεις που θα μείνουν ως δώρο του εορτασμού και δεν θα πάψουν να υπάρχουν όταν ολοκληρωθεί το έτος 2021. Επιτρέψτε όμως να σας πω πως ο μεγαλύτερος πόρος που αναζητούμε είναι ο ενθουσιασμός και η αγάπη προς την πατρίδα!

Στο παρελθόν είχατε πει πως «δεν αποτελούν κίνδυνο οι μετανάστες, αλλά η απάνθρωπη στάση απέναντί τους». Βλέποντας την κατάσταση στον Εβρο θεωρείτε πως η Τουρκία τούς χρησιμοποιεί;

Από την πρώτη στιγμή του προβλήματος είχα ξεκαθαρίσει πως οι αρμοδιότητες Κράτους και Εκκλησίας είναι τελείως διακριτές. Αποκλειστικός αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις και τις όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν για τη διασφάλιση της ομαλής ζωής στην πατρίδα μας είναι η ελληνική Πολιτεία. Σταθερή και διαχρονική άποψη της Εκκλησίας είναι η υπεράσπιση της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου και η συμβολή στην ανακούφιση του ανθρωπίνου πόνου. Τις τελευταίες ημέρες όμως η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ασύμμετρη απειλή. Στον Εβρο είναι σαφές πως ο ανθρώπινος πόνος γίνεται εργαλείο εκφοβισμού από τη γείτονα χώρα. Εχουμε ακλόνητη εμπιστοσύνη στον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας της πατρίδας μας που υπερασπίζονται θυσιαστικά τα σύνορά μας. Προσευχόμαστε για όλους τους ακρίτες του Εβρου και επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της εθνικής ομοψυχίας για να ξεπεράσουμε και αυτή την πρόκληση. Η ενότητά μας αποτελεί εθνική επιταγή και επιθυμία του λαού μας!