Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιθυμεί διακαώς να δημοσιοποιήσει τις συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες διεξάγονταν στο λεγόμενο Eurogroup (την κρίσιμη περίοδο του 2015). Τις συνομιλίες αυτές ηχογραφούσε παράνομα ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης (χωρίς προφανώς να υφίσταται η συναίνεση και των άλλων υπουργών για μια τέτοια ηχητική καταγραφή). Και το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι το εξής: Είναι νόμιμη μια τέτοια επιλογή; Κατά τη γνώμη μου, όχι (και απορώ ποιους συμβουλεύεται ο κατά τα άλλα ευφυής πρώην υπουργός).
Ετσι είναι γνωστό ότι η παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας είναι ένα έγκλημα, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 370 Α παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα (εφόσον βεβαίως η παράνομη ηχογράφηση έχει αποτυπωθεί και σε «υλικό φορέα», δηλαδή σε «στικάκι»).
Επιπλέον, το άρθρο 19 παρ. 3 του Συντάγματος και το άρθρο 177 παρ. 2 του ΚΠΔ απαγορεύουν ευθέως την αξιολόγηση τέτοιων παράνομων αποδεικτικών μέσων!
Τώρα το αμέσως επόμενο ερώτημα το οποίο τίθεται είναι το εξής: Πότε εξαιρετικά μπορεί να ληφθεί υπόψη και ένα απαγορευμένο αποδεικτικό μέσο (όπως λ.χ. το «στικάκι» το οποίο έχει στην κατοχή του ο Γιάνης Βαρουφάκης);
Στο ερώτημα αυτό και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και η νομολογία του Αρείου Πάγου απαντούν με τον ίδιο τρόπο (ΑΠ 991/2018).
Με άλλα λόγια, ένα παράνομο αποδεικτικό μέσο είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί εξαιρετικά μόνον όταν - μέσω αυτού - θα αποδειχθεί μια πολύ σοβαρότερη αξιόποινη πράξη (ή η αθωότητα ενός κατηγορουμένου)!
Ετσι, στην υπόθεση Khan v. United Kingdom το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνηγόρησε υπέρ της αξιολόγησης μιας παράνομης μαγνητοταινίας.
Σε αυτή τη μαγνητοταινία ένας έμπορος ναρκωτικών ομολογούσε - χωρίς να γνωρίζει ότι ηχογραφείται - πως συμμετείχε στην εισαγωγή μιας τεράστιας ποσότητας ηρωίνης στο Λονδίνο!
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ορθά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συναίνεσε στη χρησιμοποίηση της ανωτέρω παράνομης μαγνητοταινίας, ακριβώς για να αποκαλυφθεί το πιο απεχθές έγκλημα, δηλαδή η εμπορία των ναρκωτικών!
Ενόψει όλων αυτών πιστεύω ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ώστε να χρησιμοποιηθεί εξαιρετικά το παράνομο «στικάκι» το οποίο έχει στη διάθεσή του ο Γιάνης Βαρουφάκης. Γιατί;
1. Γιατί οι συνεδριάσεις του Eurogroup δεν ήταν δημόσιες (αφού κανένας πολίτης δεν μπορούσε να είναι παρών σε αυτές).
2. Γιατί οι υπόλοιποι ευρωπαίοι υπουργοί δεν γνώριζαν ότι γινόταν ηχογράφηση και
3. Γιατί, ακόμα και αν αξιολογούνταν το παράνομο στικάκι του Γιάνη Βαρουφάκη, δεν θα οδηγούσε στην «αποκάλυψη» μιας σοβαρότερης αξιόποινης πράξης!
Βεβαίως μερικοί «μπερδεύονται οικτρά» και ισχυρίζονται ότι αν δημοσιοποιούνταν το επίμαχο «στικάκι» θα αποδεικνύονταν οι εκβιασμοί τους οποίους ασκούσαν στη χώρα μας οι διεθνείς δανειστές! Ωστόσο ο επίμαχος εκβιασμός των δανειστών δεν είναι έγκλημα του ΠΚ (όπως η εκβίαση του άρθρου 385). Τέλος, πιστεύω προσωπικά ότι ο πρώην υπουργός κάνει όλες αυτές τις επιλογές γιατί θέλει να προβάλλει τον εαυτό του (ego), θυμίζοντας από αυτή την άποψη εκπληκτικά «τη φιγούρα» του αρχαίου Αλκιβιάδη, όπως την έχει σκιαγραφήσει έξοχα η Ζακλίν ντε Ρομιγί («Αλκιβιάδης»)!
Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ