Την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έναν οδικό χάρτη που φιλοδοξεί να μετατρέψει την ΕΕ «σε μία σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, και ανταγωνιστική οικονομία, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050», παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμονές της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες και ενώ συνεχίζονται στη Μαδρίτη οι εργασίες της COP25. «Σήμερα είναι η αρχή ενός ταξιδιού», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραβάλλοντας αυτή τη στιγμή στην ιστορία της ΕΕ με τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στο φεγγάρι, πριν από μισό αιώνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τον Μάρτιο του 2020 νέους νόμους ώστε να καταστεί η ΕΕ «κλιματικά ουδέτερη» έως το 2050. Θα προτείνει επίσης, έως τα μέσα του 2020, περισσότερο φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών έως το 2030 σε «τουλάχιστον 50%» – έναντι του σημερινού στόχου του 40%. Βασική συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι το επονομαζόμενο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ένας μηχανισμός τουλάχιστον 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη «των περιοχών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην πρόκληση της απανθρακοποίησης».

Σύμφωνα με τη Φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν φιλοδοξεί να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ ώστε να βοηθηθούν οι οικονομίες της ΕΕ στην εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Με έναν «μηχανισμό προσαρμογής στα σύνορα», ουσιαστικά έναν φόρο άνθρακα, που θα αφορά τα εισαγόμενα στην ΕΕ προϊόντα, η Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που θα παράγονται στην Ευρώπη δεν θα τιμωρούνται επειδή σεβάστηκαν τους κανόνες παραγωγής που προβλέπονται από τη συμφωνία του Παρισιού.

Ο στόχος του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050 θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη σημερινή και αυριανή σύνοδο κορυφής. Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ελπίζει ότι θα πείσει με την ευκαιρία αυτή τους τελευταίους αντιρρησίες: Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία.