Αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που δυσκολεύονται να πληρώσουν για υπηρεσίες περίθαλψης στα χρόνια της κρίσης, όπως προκύπτει από νέα έκθεση της Eurostat. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με στοιχεία του 2018, το 8,3% των πολιτών στη χώρα μας παραδέχεται ότι δεν δύναται να πληρώσει χρήματα από την τσέπη του για περίθαλψη, ενώ προβληματισμό προκαλεί το υψηλό αυτό ποσοστό σε σύγκριση με το μέσο αντίστοιχο ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν ξεπερνά το 1%.  

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα ποσοστά της Ολλανδίας και της Γερμανίας αναφορικά με τους πολίτες που δεν μπορούν να καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες είναι μόλις 0,1% και της Γαλλίας 0,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 2009 – στην αρχή δηλαδή, της κρίσης – το ποσοστό των Ελλήνων που εξέφραζε σχετική δυσκολία άγγιζε το 4%, εκτινάχτηκε στο 12% το 2016, για να φτάσει πέρυσι στο 8,3%.

Πάντως και σύμφωνα με τις απαντήσεις των Ευρωπαίων εκτός από το κόστος, εμπόδιο για την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας αποτελούν και οι λίστες αναμονής.

Ηρθαν στα χέρια

για τις ΣΔΙΤ

Τα δεδομένα αυτά έρχονται να ηλεκτρίσουν ακόμη περισσότερο τον έντονο διάλογο που εκτυλίσσεται στη χώρα μας και έχει πυροδοτήσει πρόσφατη πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην παροχή υπηρεσιών υγείας, σημειώνοντας ότι το σύστημα χρειάζεται δραστικές λύσεις για να καταστεί βιώσιμο.

Μάλιστα, χθες, έξω από την αίθουσα όπου διεξαγόταν σχετική ημερίδα (στον χώρο του Ζαππείου) – που σημειωτέων είχε διοργανώσει ο ΠΙΣ – είχαν συγκεντρωθεί γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αντιδρώντας μαζί με τους λοιπούς εργαζόμενους στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) για την «ιδιωτικοποίηση της Υγείας».  

Στην προσπάθεια των συγκεντρωμένων να εισέλθουν στην αίθουσα παρενέβησαν άνδρες των ΜΑΤ και με τη χρήση δακρυγόνων επιχείρησαν να τους εμποδίσουν. Δημιουργήθηκε ένταση και προκλήθηκαν μικροεπεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε ελαφρά στα μάτια ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας.