Πενήντα εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτιμάται ότι θα νοσήσουν (και) φέτος από συμπτωματική γρίπη. Επιπλέον στον ευρωπαϊκό πληθυσμό ηλικίας 50 ετών και άνω αναμένεται να εμφανιστούν τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια περιστατικά έρπητα ζωστήρα, ενώ ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί σημαντικό εχθρό για τους κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου που έχουν μπει στην τρίτη ηλικία.

Υπό τα δεδομένα αυτά αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικός είναι ο ενήλικος πληθυσμός – και όχι μόνον ο παιδικός – να εμβολιάζεται, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις των επιστημόνων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά εκστρατεία ενημέρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε 20 δήμους σε όλη την Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και θα αφορά την ενημέρωση για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Εκδηλώσεις. «Η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού αποτελεί βασική προτεραιότητα και σκοπό του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων ως Εθνικής Εμβέλειας Δικτύου, με τη διενέργεια ενημερωτικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με 20 δήμους-μέλη πανελλαδικά. Με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ενήλικου πληθυσμού για τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι στην εποχική γρίπη, την πνευμονιοκοκκική πνευμονία και τον έρπητα ζωστήρα, συμβάλλουμε στην ανοσία της κοινότητας. Στη χώρα μας διαθέτουμε σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα και για τον ενήλικο και για τον παιδικό πληθυσμό. Καταδεικνύουμε την ανάγκη για εμβολιασμό ως πράξη ατομικής ευθύνης. Η ιατρική κοινότητα και οι εμπλεκόμενοι φορείς τάσσονται υπέρ της εμβολιαστικής κάλυψης ως βασικής αρχής υγείας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και του ΕΔΔΥΠΠΥ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε σχετική εκδήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενηλίκους άνω των 60 ετών συστήνεται η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα άπαξ. Τα εμβόλια έναντι του πνευμονιόκοκκου συστήνονται σε άτομα >65 ετών. Ολα αυτά τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.