Σβήνει το τσιγάρο (και) από τις παιδικές χαρές, τους παιδότοπους, τα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επιβεβαιώνοντας ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και η προάσπιση της δημόσιας Υγείας είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην οδό Αριστοτέλους.

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα θα ανακοινωθεί και η έναρξη της λειτουργίας τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο, ώστε ο Οκτώβριος να αποτελέσει μήνα – ορόσημο για τη διακοπή του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους (κλειστούς αλλά και ανοιχτούς).  

Και ενώ η σχετική νομοθετική διάταξη αναμένεται να περιληφθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, στελέχη του υπουργείου σημείωναν στα «ΝΕΑ» ότι ανοιχτό παραμένει το θέμα του ελεγκτικού μηχανισμού.

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζαν, η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε χώρους όπου «πρωταγωνιστούν» τα παιδιά είναι μη ενδεδειγμένος, γι’ αυτό και αναζητούνται άλλες λύσεις. Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και στην προγραμματισμένη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ώστε να καταλήξουν σε  μία αποδοτική ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική αντικαπνιστική εκστρατεία στοχεύει πρωτίστως στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, εκτιμώντας ότι το κοινό υποστηρίζει στη συντριπτική του πλειονότητα την ανάγκη εφαρμογής του νόμου.

Ωστόσο, για τους παραβάτες θα προβλέπονται πρόστιμα ανάλογα με το παράπτωμα, καθώς στο αναμενόμενο νομοσχέδιο θα αναλύονται τα κατασταλτικά μέτρα που θα επικεντρώνονται σε ελέγχους και επιθεωρήσεις.

Μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, αποτελούν πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας που σε κάθε ευκαιρία επιμένει ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ενδεικτική είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), με την οποία εκφράζει «την ευαρέσκειά της για την απόφαση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια να απαγορεύσει το κάπνισμα στις παιδικές χαρές».

Αλλωστε, η Εταιρεία είχε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία πριν από μία τετραετία. «Δεκάδες Δήμοι της χώρας αναρτούν την καλαίσθητη πινακίδα μας, που προτρέπει για αποφυγή του καπνίσματος στον χώρο που παίζουν παιδιά. Και σήμερα η Πολιτεία αποφάσισε να προχωρήσει την αντικαπνιστική προσπάθειά της ένα βήμα πιο μπροστά, απαγορεύοντας το κάπνισμα και σε ορισμένους ιδιαίτερα ευαίσθητους ανοικτούς χώρους».

Οι επιστήμονες δε, διευκρινίζουν ότι «κάτι τέτοιο δεν αποτελεί, βεβαίως, ένα είδος τιμωρίας των καπνιστών. Αποτελεί, απλά, ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των μικρών παιδιών και του περιβάλλοντος και ένα δείγμα πολιτιστικής προόδου της κοινωνίας μας».

Ετσι, ο επόμενος στόχος που θέτει η ΕΑΕ είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πλήρη απελευθέρωση από τον καπνό των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των χώρων αναψυχής (παραλίες, πάρκα, αλσύλλια κ.ά).