Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα είναι σημαντικές και πολυσχιδείς. Για τα εθνικά ζητήματα, το Μεταναστευτικό, τις μεγάλες επενδύσεις, την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών δεσμεύσεων μετά το Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και για τη θεσμική ανασυγκρότηση του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις. Η οικοδόμηση εθνικής συνεννόησης είναι αδήριτη ανάγκη, όπως επεσήμανε σε πρόσφατο άρθρο του ο Κώστας Σημίτης.
Καταλυτικό ρόλο στην εθνική συνεννόηση οφείλει να διαδραματίσει η Δημοκρατική Παράταξη, για να αποτραπεί ο κίνδυνος εγκαθίδρυσης ενός στείρου δικομματισμού με τον ένα πόλο να εκπροσωπείται από το λαϊκιστικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ(ΝΕΛ) και τον άλλο από τη συντηρητική παράταξη της ΝΔ.
Το εγχείρημα προϋποθέτει ξεκαθάρισμα της πολιτικής ταυτότητας του Κινήματος Αλλαγής και χάραξη νέας πορείας με σαφείς θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Ομως, τον τελευταίο καιρό, αντί να επικεντρωθούμε σε αυτά που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες, η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το κέλυφος της δημοκρατικής παράταξης και το όνομα του κόμματος που θα την εκφράσει.
ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής; Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ;
Με ποιο θα πάμε και ποιο θα αφήσουμε πίσω;
Η επέτειος των 45 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ σημαδεύτηκε από τέτοιου είδους ανούσιες αντιπαραθέσεις.
Θα μπορούσε μάλιστα να πει κάποιος, χαριτολογώντας, «μα γιατί πράγμα συζητούν»;
Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα «κίνημα αλλαγής» και το Κίνημα Αλλαγής έχει ως κεντρικό πυρήνα του το ΠΑΣΟΚ. Πού οδηγεί αυτή η ομφαλοσκόπηση;
Κινδυνεύουμε εκ νέου με περιδίνηση, ενώ στις πρόσφατες διπλές εκλογές τουλάχιστον σταθεροποιήσαμε το ποσοστό μας και εξασφαλίσαμε την τρίτη θέση στη Βουλή.
Φυσικά αυτό δεν μας αρκεί, αν θέλουμε πράγματι ένα ρόλο δυναμικού προοδευτικού πόλου στην πολιτική αρένα.
Οφείλουμε λοιπόν να βγούμε μπροστά με δυναμικές πρωτοβουλίες που θα μας δώσουν νέα ώθηση.
Είναι καιρός να εξειδικεύσουμε περαιτέρω τις πολιτικές μας και να οργανώσουμε παρεμβάσεις που θα εκφράσουν μεγάλο μέρος των προοδευτικών πολιτών με τρόπο που θα οικοδομεί τη συναίνεση, χωρίς να πατάμε σε δύο βάρκες.
Ολα αυτά δεν γίνονται όσο μας απασχολεί η εσωκομματική γκρίνια για τα διαδικαστικά! Εν τέλει, αν κάποιοι αμφισβητούν την ηγεσία ας το θέσουν ευθέως και ευθαρσώς, τους πέταξε το γάντι, άλλωστε, η ίδια η Φώφη Γεννηματά στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη! Οι ανοικτές αντιπαραθέσεις είναι καλύτερες από το κρυφτούλι πίσω από οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, οι προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές, εφόσον συνδέονται με την ουσία της πολιτικής και τολμούν να θίξουν τον πυρήνα των προβλημάτων του κόμματος, όχι το οργανωτικό περιτύλιγμα και την καταστατική γραφειοκρατία.
Είναι ώρα να αναλάβουμε ο καθένας και η καθεμιά τις ευθύνες μας και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι επ. καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΚΙΝΑΛ - μέλος ΚΟΕΣ ΠΑΣΟΚ