Οι νέοι που «κολλάνε» με τα smartphones φαίνεται πως χάνουν πολύτιμο χρόνο από το διάβασμα, με αποτέλεσμα να καταγράφουν χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Επιπλέον, καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι έχουν και περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα νέας έρευνας του Πανεπιστήμιου του Chicago, του Cambridge και της Minnesota, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.400 φοιτητές.

Ειδικότερα, και όπως διαπιστώθηκε, ένας στους πέντε ερωτηθέντες ανέφερε κατάχρηση του smartphone του, με τις φοιτήτριες να εμφανίζονται πιο επιρρεπείς.

Στην ίδια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Behavioral Addictions», φάνηκαν καθαρά η επίπτωση στην πορεία των σπουδών με χαμηλές βαθμολογίες, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και η κατάχρηση αλκοόλ. Είναι ενδεικτικό, σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική συμπεριφορά, ότι οι νέοι που παραδέχονταν εμμονική σχέση με το κινητό τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν πάνω από έξι ερωτικούς συντρόφους τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.

«Ακόμη και ένας μικρός αρνητικός αντίκτυπος θα μπορούσε να επηρεάσει βαθιά τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα ενός ατόμου και τις ευκαιρίες απασχόλησής του στη μετέπειτα ζωή του» σημειώνει ο καθηγητής Jon Grant, από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Chicago.

ΣΕΞ. «Τα smartphones μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να συνδεθούν και να αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι και τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως μία οδός για σεξουαλικές επαφές, είτε μέσω διαφορετικών ερωτικών συντρόφων, είτε με πιο απλό σεξ», συμπληρώνει ο Dr Sam Chamberlain, από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του «Cambridge».

Αξίζει να σημειώθει ότι ο  αριθμός των χρηστών τους αυξάνεται ραγδαία, με κάποιες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Εν τω μεταξύ, προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την υπερβολική χρήση του smartphone με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα αυτοεκτίμησης.