Οι «πρωινοί» τύποι είναι πιο δραστήριοι το πρωί, ενώ αντίθετα οι «βραδινοί» έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν ο ήλιος δύει. Ο κανόνας αυτός ισχύει σχεδόν για όλους μας, συνεπώς και για τους γιατρούς! Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα έρευνα, οι λειτουργοί του Ιπποκράτη είναι πιο εύστοχοι στην ιατρική εκτίμηση και ενημέρωση όταν εξετάζουν ασθενείς κατά τις πρωινές ώρες. Σε κάθε περίπτωση, το δείγμα της έρευνας ήταν κάθε άλλο παρά αμελητέο: Επειτα από την ανάλυση του ιατρικού φακέλου 53.000 ασθενών σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν πιο πιθανό οι γιατροί να παραπέμψουν τους ασθενείς τους για απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις (στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου) το πρωί συγκριτικά με αργά το απόγευμα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, στις 8 η ώρα το πρωί οι γιατροί παρέπεμπαν το 64% των γυναικών που πληρούσαν τα κριτήρια για μαστογραφία. Το ποσοστό αυτό μειωνόταν σταδιακά κατά τις επόμενες ώρες, ανέκαμπτε το μεσημέρι, όμως έπεφτε ξανά το απόγευμα. Μοιραία, στις 5 η ώρα το απόγευμα μόλις 48% των ασθενών που έπρεπε να υποβληθούν σε εξετάσεις τελικά λάμβαναν παραπεμπτικό.

Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και για την παραπομπή των ασθενών για εξετάσεις στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το χρονοδιάγραμμα των ραντεβού ξεφεύγει, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην έχουν τον χρόνο να συζητήσουν με τους ασθενείς τους για την πρόληψη και τη σημασία των εξετάσεων» είναι η (πιθανή) εξήγηση που δίνει ο βασικός ερευνητής και  επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια Dr Mitesh Patel.

Τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας αποτελούν «μια υπενθύμιση ότι οι γιατροί είναι και άνθρωποι» σημειώνει από την πλευρά του ο Dr Jeffrey Linder, καθηγητής Iατρικής στο Πανεπιστήμιο Feinberg School of Medicine στο Σικάγο.