Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το πόσο μπορεί να παρεκτραπεί την ημέρα του Πάσχα κάποιος που ζει με συγκεκριμένο διαιτολόγιο απασχολεί τους αρρώστους αλλά ιδιαιτέρως τους καρδιοπαθείς, τους υπερτασικούς και τους διαβητικούς. Η τροφή αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες της καλής υγείας. Ομως η διατροφή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί φάρμακο με δοσολογία και παρενέργειες. Η μεσογειακή διατροφή, για παράδειγμα, με λίγο κρασί, θεωρείται η ιδεώδης διατροφή για όλους και ιδιαίτερα για τους καρδιοπαθείς. Εντούτοις, είναι δύσκολο να καταπολεμήσει κανείς τη λαιμαργία για τα γλυκά, τα αλμυρά, τα βούτυρα και τα πάσης φύσεως νόστιμα φαγητά. Στο ερώτημα πόσο συχνά μπορούμε να παρεκτρεπόμαστε διαιτητικά, η απάντηση είναι αυτονόητη: όσο γίνεται λιγότερο.
Μερικές παρεκτροπές είναι πιο απαγορευμένες. Ο διαβητικός π.χ. δεν μπορεί να τρώει πολλή ζάχαρη ούτε ο υπερτασικός συνεχώς αλμυρά φαγητά ούτε ο παχύσαρκος ποσότητες γλυκών και λιπαρών. Σωστή διατροφή δεν σημαίνει σχολαστικότητα όσον αφορά τις θερμίδες που παίρνουμε γιατί το βάρος μας εξαρτάται και από τις θερμίδες που καταναλώνουμε, κυρίως κατά την άσκηση. Πρακτικά, ο παχύσαρκος άνδρας πρέπει να παίρνει έως 1.800 θερμίδες την ημέρα ενώ η παχύσαρκη γυναίκα έως 1.500, τρώγοντας κανονικές μερίδες, με πολλά όσπρια, φρούτα, light γαλακτοκομικά και, κατά προτίμηση, άσπρα κρέατα.
Επίσης, η κύρια αιτία της αύξησης της χοληστερίνης δεν βρίσκεται στη διατροφή. Μόλις το 1/3 της χοληστερίνης οφείλεται στις τροφές. Βρίσκεται στα γονίδια του ατόμου που καθορίζουν τον αριθμό των υποδοχέων στο συκώτι οι οποίοι καταστρέφουν την κακή (LDL) χοληστερίνη. Η αποφυγή των τροφών που περιέχουν χοληστερίνη, σε συνδυασμό με την ευρύτατη χρήση του ελαιόλαδου, επιτυγχάνει μείωση της κακής χοληστερίνης κατά 20%.
Το πασχαλινό τραπέζι ανήκει στις εξαιρέσεις. Μπορεί να περιέχει τα πάντα, καλό όμως είναι να προσέχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Οι κίνδυνοι από την πασχαλινή απόλαυση είναι περισσότερο από γαστρεντερίτιδες παρά από την καρδιά. Η μοναδική αρρυθμία που μπορεί να προκληθεί από υπερκατανάλωση φαγητού είναι η παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, ιδίως σε εκείνους που είναι επιρρεπείς προς αυτήν και ήδη παίρνουν σχετική θεραπεία. Οι υπερβολές πρέπει λοιπόν να αποφεύγονται. Γενικά, το να παραβιάζει κάποιος τη δίαιτά του για μια ημέρα δεν αλλάζει το συνολικό status της υγείας του!