Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα υπερψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, με την αντιπολίτευση να διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη. Ο Αλέξης Τσίπρας διασφάλισε τις ψήφους των οκτώ «προθύμων» που έδωσαν την πλειοψηφία των 153 «ναι», έναντι των 146 «όχι» και του ενός «παρών» του Γρηγόρη Ψαριανού, η ψήφος του οποίου αποτέλεσε τη μοναδική «έκπληξη» της ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού είχε καταφερθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης επέλεξε το «όχι», όπως είχε προαναγγείλει και μένει να φανεί αν αυτό θα του κοστίσει την κυβερνητική θέση του στον επικείμενο ανασχηματισμό. Κατά τα λοιπά, τα οκτώ «ναι» που αναμένονταν επιβεβαιώθηκαν. Αυτά ήταν: Θεοχαρόπουλος, Θεοδωράκης, Λυκούδης, Κουντουρά, Παπακώστα, Δανέλλης, Παπαχριστόπουλος και Μαυρωτάς.

Δεν έλειψαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας όπως τα «γιούχα» που ακούστηκαν όταν η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα είπε το «ναι» στη Συμφωνία, ή όταν ο χρυσαυγίτης Μπαρμπαρούσης δήλωσε «όχι στην προδοσία», προκαλώντας την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής ο οποίος του είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια ψήφος και ότι θα πρέπει να δηλώσει «ναι», «όχι», «παρών». Επικράτησε πανδαιμόνιο στην πτέρυγα της Χρυσής Αυγής με βουλευτές της να φωνάζουν «προδότες». Ενώ και ο Κασιδιάρης ακούστηκε όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει να δηλώνει «όχι», συμπληρώνοντας ότι «είστε προδότες και πουλημένοι». Μια ακτιβιστική κίνηση επιχείρησε την ώρα της ψηφοφορίας ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος ξεδίπλωσε ένα μικρό πανό που έγραφε «Δεν φταίει η Δημοκρατία», υπονοώντας το «ξεπούλημα της Μακεδονίας», όπως διευκρινίστηκε αργότερα.

ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ – ΖΑΕΦ. «Γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία… Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στην περιοχή», ήταν το πρώτο σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ, μαζί με τα συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα, ανέφερε: «Μαζί με τους λαούς μας κερδίσαμε μια ιστορική νίκη. Ζήτω η Συμφωνία των Πρεσπών! Για μια αιώνια ειρήνη και την πρόοδο των Βαλκανίων και στην Ευρώπη».

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία» και δεσμεύτηκε ότι «το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ δεν πρόκειται να το απεμπολήσω». Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους Ελληνες να παραμείνουν ενωμένοι «και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα, μακριά από ακρότητες», τονίζοντας ότι «σύντομα θα μιλήσουν και η απάντησή τους στις κάλπες θα είναι συντριπτική».