Η εξίσωση είναι απλή: πλούσια διατροφή σε λιπαρά και καθιστική ζωή οδηγούν σε παχυσαρκία. Ποια είναι όμως η πλέον αποτελεσματική λύση: δίαιτα, γυμναστική ή και τα δύο μαζί; Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η στροφή 180 μοιρών προς έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής είναι όχι μόνον εφικτή, αλλά και δραστικότερη, συγκριτικά με την υιοθέτηση σταδιακών αλλαγών. Ειδικότερα, οι ερευνητές ζήτησαν από τρεις ομάδες εθελοντών να ακολουθήσουν διαφορετικά βήματα, με στόχο τη βελτίωση της υγείας τους. Η μία ομάδα ακολούθησε διαιτητικούς κανόνες – είτε μειώνοντας τα κορεσμένα λίπη είτε αυξάνοντας την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Η δεύτερη ομάδα κλήθηκε να δώσει έμφαση στη σωματική δραστηριότητα – είτε αυξάνοντας τις ώρες γυμναστικής είτε μειώνοντας τον χρόνο στον καναπέ.Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα έλαβαν καθοδήγηση, με τους ερευνητές να επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανό το κίνητρό τους. Παρ’ όλα αυτά, όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που έκαναν τη διαφορά ήταν όσοι έγιναν λάτρεις των φρούτων και των λαχανικών και όσοι άφησαν στην… άκρη τα κινητά και τα tablet.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΕΣ. Επειτα, η ίδια η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα αποτελέσματα των ταυτόχρονων αλλαγών – δηλαδή, της υιοθέτησης ενός υγιεινού μενού, πλούσιου σε φρούτα και λαχανικά και φτωχού σε λίπη και μίας καθημερινότητας που χαρακτηρίζεται από φυσική άσκηση και λίγες ώρες καθιστικής ζωής μπροστά στην τηλεόραση. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά για όσους ακολούθησαν επί εννέα μήνες πιστά το απαιτητικό, πλην όμως ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καθημερινό πρόγραμμα που περιορίζει τις βλαβερές συνήθειες.

Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα μίας ακόμη έρευνας που διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστήμιου Stanford, καθώς διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που επιθυμούν να σταματήσουν να καταναλώνουν «κακές» θερμίδες και αναζητούν να «ξυπνήσουν» τον οργανισμό τους μέσω της γυμναστικής, μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους παράλληλα. Μάλιστα, τους έγινε τελικά συνήθεια να αφιερώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά στο γυμναστήριο εβδομαδιαίως, να καταναλώνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε φρούτα και λαχανικά και να προσλαμβάνουν λίπος που να αντιστοιχεί σε μόλις 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Εντούτοις, όσοι εστίασαν αρχικά στη δίαιτα και στη συνέχεια προσπάθησαν να εντάξουν στην καθημερινότητά τους και τη γυμναστική, φάνηκε να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα ρουτίνα. Από την άλλη, εκείνοι που αποφάσισαν να ξεκινήσουν με τη φυσική άσκηση και σταδιακά να υιοθετήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή, εκπλήρωσαν τους στόχους τους. Ομως, οι πιο επιτυχημένοι ήταν εκείνοι που βούτηξαν στα βαθιά, αλλάζοντας μεμιάς όλες τις συνήθειες που είχαν μετατρέψει τη ζυγαριά σε εχθρό τους.