Οτι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία, έχει διαπιστωθεί από πλήθος ερευνητικών μελετών, κόβοντας συνεπακόλουθα χρόνια ζωής. Τι συμβαίνει όμως με την ψυχολογία; «Η ρύπανση έχει, επίσης, συναισθηματικό κόστος. Οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν παράλογες αποφάσεις» σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αστικών Σπουδών του MIT Siqi Zheng, προσθέτοντας ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας επηρεάζει την κοινωνική ζωή και τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Για να φτάσει ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα στο συμπέρασμα αυτό, έβαλαν στο μικροσκόπιο τα δεδομένα ρύπανσης 144 κινεζικών πόλεων. Παράλληλα, μελέτησαν την ευτυχία των κατοίκων τους, βαθμολογώντας τη διάθεσή τους μέσα από 210 εκατομμύρια μηνύματα από τη μεγαλύτερη πλατφόρμα microblogging της Κίνας, ονόματι Sina Weibo. Τι διαπίστωσαν; Οτι όσο πιο πολύ αυξάνονται τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τόσο περισσότερο «μολύνεται» η ευτυχία των ανθρώπων.

ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ. Ειδικότερα, κάθε αύξηση της ρύπανσης (λαμβάνοντας ως βάση το υγιές επίπεδο των μικροσωματιδίων PM 2,5) σχετιζόταν με μείωση της τυπικής απόκλισης κατά 0,043 (ή 0,046) του δείκτη ευτυχίας. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, οι κάτοικοι επηρεάζονται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις ημέρες κατά τις οποίες καταγράφονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επιπλέον και σύμφωνα πάντα με τα ίδια ερευνητικά συμπεράσματα, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από τους άνδρες, όπως και οι κάτοικοι των πόλεων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης αλλά και εκείνων που χαρακτηρίζονται από καθαρή ατμόσφαιρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που ανησυχούν ιδιαίτερα για την υγεία και την ποιότητα του αέρα τείνουν να μετακινούνται σε καθαρές πόλεις, ενώ εκείνοι που βρίσκονται σε επιβαρυμένες περιοχές έχουν μεγαλύτερη επίγνωση για τις βλάβες στην υγεία από την έκθεσή τους στη ρύπανση, υποθέτει ο Siqi Zheng. Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά την Κίνα η μόλυνση του αέρα μπορεί να σπάσει το φράγμα των 100 βαθμών και να ανέλθει στους 700 βαθμούς, έχοντας πολύ σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο (και) στην ευτυχία.