Η αρχή του έτους είναι η τέλεια στιγμή για να κάνουμε απολογισμό του παρελθόντος έτους και να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Ο Ιανουάριος είναι επίσης, από το 1971, ο μήνας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που αρχίζει σήμερα. Ετσι, οι πολιτικοί και οικονομικοί ηγέτες του κόσμου δεν συναντώνται στο Νταβός μόνο για να εκτιμήσουν το υπέροχο τοπίο των Ελβετικών Αλπεων, να κάνουν σκι στα περίπου 300 χιλιόμετρα πίστες του σταθμού ή για τη φιλική χαλάρωση μετά το σκι.

Πράγματι, ορισμένες εξελίξεις προκαλούν ανησυχία. Το πολυμερές σύστημα, που βασίζεται σε ένα δίκτυο διεθνών οργανισμών και κανόνων του διεθνούς δικαίου, φαίνεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Για χώρες όπως η Ελβετία ή η Ελλάδα, των οποίων η οικονομική ευημερία εξαρτάται από το διεθνές εμπόριο και τις ξένες επενδύσεις, η αναζωπύρωση του προστατευτισμού είναι κακή είδηση. Επιπλέον, καμία χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνη στις τρέχουσες προκλήσεις και τους μετασχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου του εξτρεμισμού, των μεταναστευτικών κινήσεων, της κλιματικής αλλαγής ή της ψηφιακής επανάστασης.

Σε αντίθεση με τη γενικευμένη αντίληψη μιας αυξανόμενης κρίσης, ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια σημαντικά μερίδια του παγκόσμιου πληθυσμού είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να βελτιώνεται, τη μείωση του υποσιτισμού, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την τεχνολογία. Σε πολλές χώρες, μια μεσαία τάξη αναδύεται και αναπτύσσεται, ενώ στη χώρα μου η τάξη αυτή είναι μάλλον απαισιόδοξη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.

Η κοινή μας ευθύνη, ως κράτη αλλά και ως πολίτες, είναι να παραμείνουμε ανοιχτοί στον κόσμο και να γνωρίζουμε την αξία μιας λειτουργικής διεθνούς έννομης τάξης. Η εσωστρέφεια, η δυσπιστία και ο εγωισμός δεν ευνοούν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η Ελβετία ασχολείται ενεργά με την προώθηση της συνεργασίας και του διαλόγου. Αυτό συμβαίνει με ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία, ώστε να ανταποκρίνεται στις δικές της αξίες, σε μια μακρά παράδοση ουδετερότητας, καλών υπηρεσιών και ανθρωπισμού. Η Γενεύη φιλοξενεί πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνών οργανισμών. Χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την επίλυση των συγκρούσεων και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ευτυχώς, δεν είμαστε μόνοι. Πολλοί εταίροι σκέφτονται και ενεργούν εποικοδομητικά. Οι σχέσεις μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας βασίζονται σε βαθύ αμοιβαίο σεβασμό και πλούσια ιστορία. Οι δύο χώρες μας είναι δεμένες με την ελευθερία και υπερήφανες για την ανεξαρτησία τους, αλλά έχουν κατανοήσει ότι οι λύσεις στις συγκρούσεις δίνονται μέσω των συνεργασιών, της αλληλεγγύης και του διαλόγου.

Ο Ολαφ Κέλσεν είναι πρεσβευτής της Ελβετίας στην Ελλάδα