Μέσα στο κλίμα σκληρής πόλωσης και στον απόηχο της αυταρχικής αντίδρασης απέναντι στο χθεσινό συλλαλητήριο, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το απόγευμα (5.00 μ.μ.) στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής η συζήτηση επί της Συμφωνίας των Πρεσπών – με τη ΝΔ να κρατά στα χέρια της ακόμα και το «χαρτί» της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας και με τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο να προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων των κομμάτων στην επιτροπή ή να αγνοήσει τυχόν απόρριψη της συμφωνίας σε αυτήν εισάγοντάς την κανονικά στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο Καμμένος να αντικαταστήσει στην επιτροπή τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη προκειμένου να χειριστεί προσωπικά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει και όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσουν πεδίο οξείας αντιπαράθεσης.

Προειδοποίηση από ΝΔ. Σημειώνεται ότι πρώτη η ΝΔ είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Βουλής να μη διανοηθούν να προχωρήσουν σε αλλοίωση της σύνθεσης της επιτροπής προκειμένου να διαμορφώσουν τις απαραίτητες πλειοψηφίες για να περάσει η συμφωνία. Αν και η άποψη αρμόδιων νομικών κύκλων του Κοινοβουλίου είναι ότι οι αποφάσεις των επιτροπών έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και αυτή που νομοθετεί είναι η Ολομέλεια, ο Καμμένος με επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση έχει δηλώσει ότι αν η συμφωνία δεν εγκριθεί από την επιτροπή δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει προς κύρωση στην Ολομέλεια και ότι αν αυτό γίνει θα συνιστά «κοινοβουλευτικό και συνταγματικό πραξικόπημα».

Αλλη μια παράμετρος που αναμένεται να αναδειχθεί είναι η περίπτωση εκείνη που προβλέπει το Σύνταγμα ότι υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς μπορούν να ασκούν νομοθετικό έργο και οι διαρκείς επιτροπές της Βουλής, αλλά σε κάθε περίπτωση εισάγεται κατόπιν στην Ολομέλεια. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποια ερμηνεία, στην προκειμένη περίπτωση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η επιτροπή δεν μπορεί να ασκήσει νομοθετικό έργο κατά το άρθρο 72 παρ. 2 του Συντάγματος.

Στην Ολομέλεια. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή σήμερα και αύριο, ενώ στην Ολομέλεια θα έρθει σε δύο συνεδριάσεις (Τετάρτη και Πέμπτη) χωρίς να αποκλείεται να παραταθεί έως την Παρασκευή, εφόσον κριθεί αναγκαίο προκειμένου οι βουλευτές να έχουν άπλετο χρόνο για να τοποθετηθούν. Πάντως μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και εφόσον ψηφιστεί η συμφωνία, τότε ανοίγει ο δρόμος για την τελική πράξη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο που είναι η ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διαδικασία η οποία δεν αναμένεται να καθυστερήσει (θα ολοκληρωθεί πιθανότατα εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου).