Μία την πλασάρει η Εφη, μία ο Τάσος. Ο λόγος για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα ριχτεί ή τουλάχιστον σχεδιάζεται να ριχτεί στην προεκλογική αρένα αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημειώστε ότι τη δόξα των αναπροσαρμογών στον κατώτατο μισθό θα την πάρει ο Τσίπρας, ο οποίος σχεδιάζεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αναπροσαρμογή του κατώτατου από τα 586 στα 630 ευρώ. Τα 751 όνειρο ήταν και πάει ή αλλιώς, πώς το είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη; «Δεν είμαι και ο Ιησούς να περπατήσω στη θάλασσα» ή κάπως έτσι… Επί της ρύθμισης, τώρα, του Τάσου (Πετρόπουλου) και της Εφης (Αχτσιόγλου) μαθαίνω ότι θα έχει αυστηρά κριτήρια ώστε αφενός να αποκλείονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, αφετέρου να μην εντάσσονται όσοι εγκαταλείπουν υπάρχουσες ρυθμίσεις, οι δόσεις θα φτάνουν μέχρι και τις 120 αλλά θα είναι 36 για όσους χρωστούν έως 3.000 ευρώ και η διαχωριστική γραμμή ένταξης ληξιπρόθεσμων οφειλών σχεδιάζεται να τεθεί στις 31-12-2016. Κοινώς, μην αφήνετε απλήρωτες τις τρέχουσες υποχρεώσεις διότι ρύθμιση για τα τελευταία απλήρωτα στα ασφαλιστικά ταμεία δεν παίζει.

Ραδίκια… ρέγκε

Βγάζω το καπέλο στον Bryan Wynter. Για όσους δεν τον γνωρίζουν – ούτε εγώ μέχρι πρόσφατα – ο Wynter είναι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τζαμάικας, ο οποίος λένε οι πληροφορίες πως είναι ο ιθύνων νους πίσω από την ανάρτηση στο Twitter ενός σύντομου άσματος σε ρέγκε ρυθμό (προφανώς). Το άσμα (όχι το «κάθε πρωί που κίναγα να πάω στη δουλειά»…) ξεκινά με ντραμς και ηλεκτρικές κιθάρες, ενώ ένα γκρουπ Τζαμαϊκανών άδει υπέρ του χαμηλού και σταθερού πληθωρισμού. «Low and stable inflation is to the heartbeat of the economy». Υο! Προχωρημένο! Δεν ξέρω γιατί βλέποντας την ανάρτηση (αναζητήστε την στο Twitter, έχει πλάκα) πήγε το μυαλό μου στον Κίμωνα Κουλούρη και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσε τη μάχη τής – τότε – κυβέρνησης κατά της ακρίβειας. Από το αρχείο των «ΝΕΩΝ» βρήκα την παρακάτω δήλωση Κουλούρη, του 2003: «Από τα 48 είδη φρούτων και λαχανικών, τα 45 είχαν πτωτική τάση. Αυξήθηκε το ραδίκι Ιταλίας και το κάναμε θέμα. Και γιατί, κυρία μου, πρέπει να φας ραδίκι Ιταλίας; Δεν κατάλαβα!».

Το δίλημμα το βάζω σε εσάς: Κουλούρης ή Wynter;

Πατάτες

Μιας και πιάσαμε τα του πληθωρισμού, χθες ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ότι το 2018 το αλλοτινό «τέρας» έτρεχε με ρυθμό 0,6%. Ούτε πληθωρισμός δεν μας έμεινε μετά τα Μνημόνια. Μας έμειναν όμως ορισμένες παλιές καλές συνήθειες. Για παράδειγμα, βλέπω από τα στοιχεία ότι από τον Νοέμβριο στον Δεκέμβριο οι τιμές στα είδη ένδυσης αυξήθηκαν κοντά στο 10%, για να μην κάνω θέμα την τιμή της πατάτας, η οποία έχει πάρει φωτιά με αύξηση 36,6% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Πώς θα το έλεγε (ίσως) ο Κουλούρης; Γιατί να φας πατάτες, κυρία μου; Δεν κατάλαβα… Ή αλλιώς: «Φυτέψτε καμιά πατάτα γιατί ξεμείναμε».

Στις πυραμίδες

Στο Κάιρο μεταβαίνει για το διάστημα 13 με 15 Ιανουαρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Οπως μαθαίνουμε, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί φόρουμ για το φυσικό αέριο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Οπως πληροφορούμαστε, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, δεν αποκλείεται να γίνουν και συζητήσεις για τη συμμετοχή και της Αιγύπτου στο μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (EastMed) που προωθούν οι εταιρείες ΔΕΠΑ και Edison και υποστηρίζουν πολιτικά οι χώρες του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το έργο χαίρει επίσης της υποστήριξης της ΕΕ και φυσικά και των ΗΠΑ.

Στα δικαστήρια με τα Σκόπια

Προς την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού φέρεται ότι οδηγούνται ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων με την κυβέρνηση των Σκοπίων για αποζημίωση 32 εκατ. δολαρίων που απαιτεί ο πρώτος από τη γειτονική χώρα. Το θέμα της διένεξης έφερε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μίλε Μποσνιακόφσκι καθώς με δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι ξεκινούν διαπραγματεύσεις με στόχο να μειωθεί πιθανή ζημιά στον προϋπολογισμό της χώρας.

Ποια είναι όμως η υπόθεση; Το 1999 τα ΕΛΠΕ είχαν συμφωνήσει στο πλαίσιο της εξαγοράς του διυλιστηρίου των Σκοπίων ΟΚΤΑ την αγορά τουλάχιστον 500.000 τόνων μαζούτ ετησίως. Ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν τηρήθηκε. Ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος είχε προσφύγει το 2004 στο διαιτητικό δικαστήριο δικαιώνοντάς τον με αποζημίωση 52 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, διευθετήθηκε. Τώρα τα ΕΛΠΕ πριν από το τέλος του 2018 – προθεσμία νέας δικαστικής προσφυγής – κατέφυγαν και πάλι στα δικαστήρια διεκδικώντας 32 εκατ. ευρώ για ποσότητες που δεν αγοράστηκαν την περίοδο 2008-2011.

Το θέμα, λοιπόν, μπαίνει στο τραπέζι και κατά πάσα πιθανότητα και το ανοικτό ζήτημα της επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης (ΕΛΠΕ) – Σκοπίων (ΟΚΤΑ).