Αποκλειστικό ρεπορτάζ

των «ΝΕΩΝ»

Στην Ακρόπολη πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τους προβολείς των διεθνών ΜΜΕ, το πιο πολυσυζητημένο bachelorette πάρτι της δεκαετίας. Η Mαντόνα, λίγο πριν παντρευτεί στη Μύκονο την εκλεκτή της καρδιάς της, νεαρή ράπερ Cunty C, πέρασε ένα βράδυ με τη συνοδεία της στην Ακρόπολη. Και συγκεκριμένα στον δυτικό σηκό του Παρθενώνα, στο δωμάτιο του ναού όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα το δωμάτιο της παρθένου κόρης. Η διάσημη τραγουδίστρια, που παρασημοφορήθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά της στο ελληνικό έθνος, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι πρόθεσή της ήταν να τιμήσει τον ναό της παρθένου θεάς και να εξυμνήσει τον έρωτα «ως πράξη που εξαλείφει ακαριαία το παρελθόν, πράξη αγνότητας». Ωστόσο τα διεθνή ΜΜΕ αναπαρήγαγαν με πηχυαίους τίτλους την παλιά επιτυχία της «Like a virgin».

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων βρήκαν διχασμένο τον ελληνικό Τύπο: η ιστορική συμφωνία για την επιστροφή των Ελγινείων στο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε χάρη στην καμπάνια «Another piece of my stone», το ομώνυμο τραγούδι της Μαντόνα που περιγράφει το ταξίδι των Μαρμάρων στη Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα. Θυμίζουμε ότι το «Another piece of my stone» εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο στην κορυφή των τσαρτς, ενώ στην πρόσφατη παγκόσμια περιοδεία της η τραγουδίστρια αντικατέστησε τη λέξη «καρδιά» με τη λέξη «πέτρα» σε όλα τα γνωστά της κομμάτια. Ετσι το «Open your heart» έγινε «Open your stone» και το «Heartbreak city», «Stonebreak City». Ευαισθητοποιώντας ολόκληρο τον πλανήτη και πληρώνοντας αδρά για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα με ποσοστά από τις συναυλίες της η Μαντόνα έγινε κατά κάποιον τρόπο η αγία προστάτιδα της ελληνικής αρχαιότητας. Κατάφερε ό,τι δεν κατάφεραν ο Καβάφης, η Μελίνα και η Αμάλ Κλούνι μαζί.

Η δύναμη της αντοχής. Η εμμονή της Mαντόνα με την ελληνική αρχαιότητα άρχισε όταν έπεσε στα χέρια της ο στίχος του Αρχίλοχου για την «κρατερή τλημοσύνη», τη δύναμη της αντοχής, λέξη που συγκίνησε βαθιά την τραγουδίστρια καθώς, όπως λέει, περιγράφει εύγλωττα και την προσωπική της πορεία. Από εκεί πέρασε στη μελέτη άλλων λυρικών ποιητών όπως ο Σιμωνίδης ο Κείος και η Σαπφώ. Στη συνέχεια διδάχτηκε αρχαία ελληνικά από γνωστό πολιτικό επιστήμονα και πρώην βουλευτή εκ Θεσσαλονίκης, ο οποίος μετέβαινε στην έπαυλη της τραγουδίστριας για τα ιδιαίτερα μαθήματα με το ιδιωτικό της τζετ. Είναι γνωστή η τελειομανία της Mαντόνα με ό,τι καταπιάνεται: ο χωρισμός της ζωής της σε κεφάλαια ακραιφνούς και αποκλειστικής γνώσης όπως η Καμπάλα, η μητρότητα και το σεξ παλιότερα, ή η αρχαία ελληνική γραμματεία σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάσημη τραγουδίστρια θα πρωτοστατήσει στην πανηγυρική τελετή επιστροφής των Μαρμάρων η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου 2019. Συμβολική ημερομηνία, καθώς εκείνη την καλοκαιρινή μέρα, πριν από 218 χρόνια, αφαιρέθηκε από τον Παρθενώνα η πρώτη και καλύτερα διατηρημένη μετόπη από ξυλουργούς και μέλη πληρώματος βρετανικού πλοίου, υπό την καθοδήγηση του εφημέριου της πρεσβείας του Δούκα του Ελγιν, αιδεσιμότατου Χαντ.

Χθες βράδυ, λίγο πριν τη δύση του ήλιου, η Mαντόνα και οι ακόλουθές της -γνωστές γυναίκες της βιομηχανίας του θεάματος όπως η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ και λιγότερο γνωστές όπως η Ντέπι Μαζάρ – εθεάθησαν να βγαίνουν από λευκές λιμουζίνες στους πρόποδες του ιερού βράχου, συνοδευόμενες από ισχυρή αστυνομική δύναμη της ομάδας «Ζ». Περπάτησαν σιωπηλές, υπό τις επευφημίες του πλήθους, με τόξα, πελέκεις και χρυσά σανδάλια. Θύμιζαν αγάλματα μετόπης εν κινήσει χάρη και στον εντυπωσιακό συνδυασμό περσικών και σκυθικών κοστουμιών που σχεδίασε για την περίσταση η ΜακΚάρτνεϊ. Για την τελετή υιοθέτησαν αρχαία ελληνικά ονόματα που προέρχονται από αρχαίους αριστοκρατικούς κύκλους της Μυτιλήνης. Η Μαντόνα άκουγε στο όνομα Ανακτορία και οι φίλες της στα ονόματα Ειράννα, Αριγνώτα, Γογκύλα κ.ο.κ.

Αγκινάρες και τριποδικές χύτρες. Ο χώρος είχε προετοιμασθεί κατάλληλα: θύμιζε αρχαιοελληνικό συμπόσιο, με ανάκλιντρα, αμφορείς και αντίγραφα χάλκινων αλόγων της ελληνιστικής περιόδου. Στα χαμηλά τραπέζια είχαν σερβιριστεί – σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – αγκινάρες, ξερά σύκα, μέλι της Αττικής, ελιές και χταπόδι. Η ομάδα των σεφ κλήθηκε επίσης να αναπαραγάγει τον «όφωρο», ένα ζυμαρένιο γλύκισμα με σουσάμι και μέλι καθώς και «άρτο τυρόεντα», κοινώς τυρόπιτα. Χρησιμοποιήθηκαν αντίγραφα αρχαίων σκευών, όπως χειρόνιβα, πινάκια, οινοχόες και κύλικες για το κρασί καθώς και τριποδικές χύτρες.

Ανδρες των σωμάτων ασφαλείας ήταν ακροβολισμένοι στον ιερό βράχο, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα. Εκεί παίχτηκε αργά τη νύχτα το αρχαίο παιχνίδι του κότταβου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμποσιαζόμενοι εκτοξεύουν κόκκινο κρασί με το στόμα ή τις κύλικές τους σε διάφορους στόχους. Οι ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν να παιχθεί ο κότταβος εντός του μνημείου, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα και ανεξίτηλοι λεκέδες.

Στο κλίμα γενικευμένης ευφορίας υπήρξαν και αρκετές αντιδράσεις. Γνωστός βυζαντινολόγος δήλωσε ότι «σε ό,τι αφορά στην Ακρόπολη, εκτός από το ιστοριογραφικό άλμα που παρατηρήθηκε από την αρχαία Ελλάδα στην Αναγέννηση γινόμαστε σήμερα μάρτυρες και ενός ηθικού άλματος από την κληρονομιά στην πλήρη και αναίσχυντη παραχώρησή της». Από την πλευρά τους, ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα επερώτηση στη Βουλή για την υπενοικίαση του Παρθενώνα στην τραγουδίστρια και τη φημολογία περί πλήρους και άνευ όρων παραχώρησης του αρχαιολογικού χώρου στη Nanjing Biotech Group, ενώ καθιστική διαμαρτυρία στους πρόποδες της Ακρόπολης διαλύθηκε ήσυχα ύστερα από επέμβαση της Αστυνομίας.

Στην επιστολή που υπέγραψαν εκατό έλληνες διανοούμενοι, νωρίτερα αυτό τον μήνα, έγινε λόγος για «αποικιοκρατικές συμπεριφορές και παντελή έλλειψη σεβασμού προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» καθώς και για «αποφάσεις που υπεραπλουστεύουν σύνθετα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την παράδοση και τη μνήμη, με άυλα και υλικά δημιουργήματα που έθεσαν τις βάσεις του σημερινού δυτικού κόσμου».

Η επιστολή των Εκατό αναφέρεται επίσης στην επίμαχη πρόταση της εταιρείας κινεζικών συμφερόντων Nanjing Biotech Group (NBG), που εδρεύει στη Σαγκάη, για περαιτέρω αποκλειστική μίσθωση του μνημείου. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της NBG κ. Wang Wei Han βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Πρωθυπουργού, προκειμένου να συζητήσουν τους όρους της ιστορικής συμφωνίας. Μιας συμφωνίας που αφενός ανοίγει νέους επενδυτικούς ορίζοντες και αφετέρου ενδυναμώνει τις, ούτως ή άλλως, φιλικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας.

Δεκαετές μνημόνιο. Πρόκειται για δεκαετές μνημόνιο συνεργασίας που περιστρέφεται γύρω από την υπενοικίαση της Ακρόπολης στην ΝBG, η οποία με τη σειρά της θα υπενοικιάσει στην Airbnb. Το προφίλ των μελλοντικών ενοικιαστών του Παρθενώνα προβλέπεται εξαιρετικά υψηλό: ήδη έχουν ενδιαφερθεί σαουδάραβες πρίγκιπες, μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας, ιάπωνες μεγιστάνες και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το πάρτι της Mαντόνα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του διεθνούς τζετ σετ. Για ιδιαίτερα μαθήματα αρχαίων ελληνικών ενδιαφέρθηκαν ήδη ο Μπραντ Πιτ και η Νικόλ Κίντμαν. Πρωταγωνιστούν στην «Οδύσσεια» – την πολυαναμενόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου που γυρίζεται στο Ithaca της Νέας Υόρκης.

Στην ατζέντα των δύο πλευρών υπήρχε φυσικά και η Αirbnb. Η NGB προτίθεται να συνεργαστεί με τη γνωστή εταιρεία βραχυχρόνιας διαμονής για τη μίσθωση του Παρθενώνα. Ηδη μάλιστα σχεδιάζεται η ενδοδαπέδια θέρμανση του μνημείου στα πρότυπα της αρχαίας μινωίτικης κατοικίας και η αγορά οικολογικών στρωμάτων και ψηφιδωτών. Προβλέπονται πολυτελή κλινοσκεπάσματα Hermès, φαρμακείο, ανιχνευτές καπνού και βεβαίως Κυκεών, το παραδοσιακό αρχαιοελληνικό πρωινό ρόφημα με νερό, μέλι, κρασί, τριμμένο τυρί και κριθάλευρο.

Στη σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων περί νομικών προσώπων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι κάθε είδους νομική οντότητα μπορεί να είναι διαχειριστής ακινήτου. «Οι νέοι κανονισμοί του home sharing παρέχουν σε όλους τους Ελληνες τη δυνατότητα να μοιραστούν τα σπίτια τους» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Με αυτή την έννοια ο Παρθενώνας αποτελεί το ιερό σπίτι όλων μας. Το ευτύχημα είναι ότι ως οικοδεσπότες δεν θα χρειαστεί να προβούμε σε έναρξη δραστηριότητας όπως συμβαίνει συνήθως. Επιπλέον το εισόδημα από τον διαμοιρασμό του Παρθενώνα δεν θα φορολογηθεί και το σύνολο των εισόδων θα κατατεθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Αν η ενοικίαση ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ τη βραδιά αντιλαμβάνεσθε τι σημαίνει η συγκεκριμένη χρονομίσθωση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

Αμεση και έντονη υπήρξε η αντίδραση από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε διαφορετικούς τόνους, στηλιτεύουν την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «πλήρες ξεπούλημα της χώρας», «καθαρή διαπλοκή» και «κινεζοποίηση του πολιτισμού». Το ΚΚΕ μίλησε για «ιμπεριαλιστική εφαρμογή τέταρτου Μνημονίου».

H NGB έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για μελλοντική αποκλειστική υπενοικίαση της Δήλου και του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα, καθώς και του Ναού της Αφαίας όπου οι χρήστες θα μπορούν να συνδυάσουν διαμονή υψηλού επιπέδου με θαλάσσια μπάνια. Ολοκληρώνοντας την εγκάρδια συνομιλία τους ο κ. Han και το πρωθυπουργικό επιτελείο ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Οκτώβριο του 2019.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της NGB στα ΜΜΕ «η Ελλάδα παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον προηγούμενο χρόνο πάνω από 1,4 εκατ. χρήστες της Airbnb επισκέφτηκαν την αρχαία χερσόνησο των θεών για να ζήσουν την εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας, γαστρονομίας και Ιστορίας. Τα εντυπωσιακά νούμερα αποδεικνύουν ότι η νέα αυτή μορφή τουρισμού δημιουργεί σπουδαίες οικονομικές ευκαιρίες για την αναδόμηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».