Οι διαδρομές του Εμανουέλ Μπέρνχαρντ Κράουσκοπφ προς τη συναγωγή του στο Βερολίνο έχουν γίνει περίεργη υπόθεση. Ο λόγος; Ο Κράουσκοπφ και περίπου 30 άλλοι ομόθρησκοί του ίδρυσαν το πρώτο εβραϊκό παράρτημα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ή AfD, του αντιμεταναστευτικού κόμματος που είναι η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική ομάδα στο Κοινοβούλιο – και περιλαμβάνει μέλη τα οποία κατηγορούνται για αντισημιτισμό, ακροδεξιούς εξτρεμιστές και άλλους που κινούνται στο πολιτικό περιθώριο. «Είμαι 69 και κουράστηκα να είμαι ευγενικός» λέει στη «Wall Street Journal» ο Κράουσκοπφ, συνταξιούχος μηχανικός. «Υποστηρίζω ένα κόμμα που λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη και πραγματικά υπερασπίζεται τους Εβραίους». Δεν τον ενοχλεί η ξενοφοβική ρητορική του κόμματος; «Δεν με πειράζει να με χρησιμοποιεί το AfD ως φύλλο συκής, όσο κάνει το σωστό» απαντά.

Σε όλη την Ευρώπη, τα αντιμεταναστευτικά και ξενοφοβικά κόμματα με δεσμούς στα ακροδεξιά κινήματα έχουν εντείνει τις προσπάθειες να προσελκύσουν υποστηρικτές από τη μικρή εβραϊκή κοινότητα της Γηραιάς Ηπείρου, χρησιμοποιώντας συχνά τα στερεότυπα που υπάρχουν σε αυτή την κοινότητα για τον αντισημιτισμό μεταξύ των μουσουλμάνων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ. Τέτοιες ανησυχίες είναι εκτεταμένες. Πρόσφατη έρευνα της ΕΕ βρήκε ότι 41% των Εβραίων στη Γερμανία που είχαν δεχθεί αντισημιτικές παρενοχλήσεις κατήγγειλαν μουσουλμάνους εξτρεμιστές, ενώ 20% κατήγγειλαν ακροδεξιούς και 16% ακροαριστερούς.

Οι επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γερμανία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αντισημιτικές απόψεις στις πόλεις τους. «Οι ιμάμηδές μας εκπαιδεύονται ειδικά και γνωρίζουν το θέμα. Συνεργάζονται με τα σχολεία και άλλες θρησκευτικές κοινότητες για να αντιμετωπίσουμε τον αντισημιτισμκό» λέει ο Μοχάμαντ Χατζάζ – πρόεδρος του παραρτήματος στο Βερολίνο του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων στη Γερμανία – και προσθέτει: «Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται για να εξαπλωθεί η εχθρότητα απέναντι στους Εβραίους».

Στο σουηδικό Κοινοβούλιο συμμετέχουν εβραίοι βουλευτές που ανήκουν στους Σουηδούς Δημοκράτες, ένα κόμμα με ρίζες στον νεοναζισμό που όμως τελευταία έχει αποκηρύξει. Στο Κοινοβούλιο της Αυστρίας συμμετέχουν εβραίοι βουλευτές μέλη του Κόμματος της Ελευθερίας, που ιδρύθηκε από πρώην μέλη των SS του Αδόλφου Χίτλερ. Στην Ολλανδία το κόμμα του Γκεερτ Βίλντερς που επικρίνει το Ισλάμ έχει έναν εβραίο βουλευτή. Και στη Γαλλία, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης, η εταιρεία δημοσκοπήσεων IFOP υπολογίζει ότι Εβραίοι αποτελούν περίπου το 10% των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου – ο ιδρυτής του οποίου πριν από δύο χρόνια αποκάλεσε τους θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια της Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Το κόμμα πλέον μετονομάστηκε σε Εθνικό Συναγερμό.

Η ΛΕΠΕΝ. Παραδοσιακά οι Εβραίοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν τα μεγάλα κόμματα και πολλοί εβραίοι ηγέτες έχουν καταδικάσει προσπάθειες προσέλκυσης των ομοθρήσκων τους σε ακροδεξιά κόμματα. Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτις του Εθνικού Συναγερμού έχει δημόσια απευθυνθεί στους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αντισημιτισμού στο κόμμα της. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2017 η Λεπέν δέχθηκε επικρίσεις αφότου ισχυρίσθηκε ότι το γαλλικό κράτος δεν ήταν υπεύθυνο για τις συλλήψεις των Εβραίων το 1942 που στάλθηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σχεδόν 60.000 Γαλλοεβραίοι εγκατέλειψαν τη Γαλλία την τελευταία δεκαετία, με πολλούς να φεύγουν λόγω των πολλών επιθέσεων εναντίον Εβραίων – μεταξύ των οποίων δολοφονίες και τρομοκρατικές επιθέσεις – από εξτρεμιστές ισλαμιστές, σύμφωνα με τον Σιμόν Σάμουελς, επικεφαλής του Κέντρου Βίζενταλ στο Παρίσι. Ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν αναγκάσει Εβραίους και σε άλλα μέρη της Ευρώπης να μεταναστεύσουν τα τελευταία χρόνια. Ο εβραϊκός πληθυσμός στην Ευρώπη υπολογίζεται περίπου στο ένα εκατομμύριο, πολύ λιγότεροι δηλαδή από τους μουσουλμάνους. «Ο αριθμός των μουσουλμάνων ψηφοφόρων είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον των Εβραίων» λέει ο Σάμουελς. «Οσον αφορά τις κάλπες, όλοι επιθυμούν τη μουσουλμανική ψήφο» προσθέτει αναφερόμενος στα μεγάλα κόμματα.

Στη Σουηδία η Πόλα Μπίλερ είναι μία από τους τρεις εβραίους βουλευτές των Σουηδών Δημοκρατών, του ακροδεξιού κόμματος που κέρδισε το 17,5% των ψήφων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Οι Εβραίοι αισθάνονται ανασφαλείς στη χώρα μας και πολλοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν επειδή πια δεν έχουν ασφάλεια εδώ. Το μεγαλύτερο κομμάτι του αντισημιτισμού προέρχεται από την κοινότητα των μεταναστών που μεταφέρουν στη χώρα μας την αντιπαράθεση στη Μέση ανατολή» σχολιάζει.

ΕΡΕΥΝΑ. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΕΕ, το 43% των Εβραίων σε 12 ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγει να παρευρίσκεται σε εβραϊκές τελετές επειδή φοβάται για την ασφάλειά του, ενώ το 1/3 σκέφτεται να μεταναστεύσει επειδή δεν αισθάνεται πλέον ασφαλές στην Ευρώπη. Ανω του 70% θεωρεί τα μέτρα των κυβερνήσεων εναντίον του αντισημιτισμού ανεπαρκή και 90% παραδέχεται πως το μίσος εναντίον των Εβραίων αυξάνεται διαρκώς.