Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρέθηκε ξαφνικά η Μενγκ Ουανζού, γνωστή και ως Σαμπρίνα Μενγκ, κόρη του ιδρυτή της Huawei Ρεν Ζενγκφέι. Οι εξελίξεις μετά τη σύλληψή της όχι μόνο απειλούν να εκτροχιάσουν εκ νέου τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας σε μια χρονική περίοδο που φαινόταν να έχουν εξομαλυνθεί, αλλά εντείνουν τις ανησυχίες και στις ήδη νευρικές αγορές για το μέλλον του εμπορίου σε όλο τον κόσμο.

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, η Μενγκ Ουανζού εκτός από πρόσωπο επιχειρηματικού ενδιαφέροντος έχει γίνει και πρόσωπο πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη Huawei.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 από τον Ρεν Ζενγκφέι, πρώην μηχανικό του Λαϊκού Στρατού και απολάμβανε πάντα προνομιακή μεταχείριση από το Πεκίνο. Η Κίνα και οι ΗΠΑ προτιμούν να χρησιμοποιούν εγχώρια τεχνολογία σε κρίσιμους κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες, επειδή φοβούνται για υποκλοπές και κατασκοπεία.

Οι αμερικανικές Αρχές εξέφραζαν πάντοτε υποψίες ότι η Huawei μπορεί να εργάζεται για να εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα της κινεζικής κυβέρνησης και μετά των πελατών της. Είναι ενδεικτικό ότι σε έκθεση που είχαν δημοσιεύσει Αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια, οι δύο μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η ΖΤΕ και η Huawei χαρακτηρίζονταν ως πιθανές απειλές για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η 46χρονη Μενγκ Ουανζού συνελήφθη στο Βανκούβερ και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσης στις ΗΠΑ όπου έχει ξεκινήσει έρευνα για το εάν η εταιρεία πούλησε τεχνολογικό εξοπλισμό στο Ιράν, παρά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα. Η Huawei έχει ανακοινώσει ότι η οικονομική της διευθύντρια δεν έχει κάνει τίποτε παράνομο, εκφράζοντας την πίστη ότι οι Αρχές και στις δύο χώρες θα καταλήξουν σε δίκαιη λύση, όπως τη χαρακτήρισαν.

Η σύλληψή της προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην Κίνα, με την κυβέρνηση να εκφράζει διαμαρτυρίες για την κράτησή της. Το Πεκίνο μέσω κρατικών μέσων ενημέρωσης προειδοποίησε επίσης τον Καναδά ότι θα πληρώσει τίμημα που προχώρησε στη σύλληψή της. Η Μενγκ Ουανζού έχει πτυχίο μάστερ από το Huazhong University of Science and Technology. Εχει διατελέσει μεταξύ άλλων διευθύντρια του λογιστηρίου για διεθνείς δραστηριότητες, οικονομική διευθύντρια της Huawei στο Χονγκ Κονγκ και πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λογιστηρίου της εταιρείας.

η καριερα της. Αρχισε να δουλεύει στην εταιρεία το 1993, πολύ πριν η Huawei γίνει ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας που είναι σήμερα. Ξεκίνησε την καριέρα της ως γραμματέας, διοργάνωνε εκθέσεις και απαντούσε στα τηλέφωνα. Στη συνέχεια ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας μέχρι να γίνει οικονομική διευθύντρια και αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας στην Κίνα, η οποία απασχολεί σήμερα περίπου 180.000 εργαζομένους.

Από το 2005 και μετά ασχολήθηκε με την ίδρυση και τη λειτουργία πέντε κέντρων τεχνικής υποστήριξης της Huawei σε ολόκληρο τον κόσμο. Εργάστηκε για την ολοκλήρωση συστήματος της εταιρείας που εξυπηρετεί παγκόσμιες πληρωμές. Επίσης έχει συμμετάσχει στη συνεργασία της Huawei με εταιρείες όπως η ΙΒΜ. Τα τελευταία χρόνια επικέντρωσε τις δραστηριότητές της στη διαχείριση των οικονομικών της εταιρείας, στα οποία περιλαμβάνονται η διαχείριση ρίσκου και η φορολογική συμμόρφωση.

Οπως σημείωναν διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι ειδικές της σχέσεις με τη διοίκηση της Huawei και τα πολλά χρόνια που έχει εργαστεί για την εταιρεία την έχουν καταστήσει κεντρικό πρόσωπο σε αυτή. Εχει γίνει επίσης ένα από τα γνωστά πρόσωπα στην Κίνα, αφού ουσιαστικά αποτελεί μέρος της επιχειρηματικής ελίτ που απολαμβάνει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια δεν είχε δώσει καμία συνέντευξη μέχρι το 2013. Επίσης απέφευγε συστηματικά να αποκαλύψει το παραμικρό για την προσωπική της ζωή. Πρόσφατα όμως άλλαξε την πολιτική αυτή όταν μίλησε για τον γιο της, παρουσιάζοντάς τον ως παράδειγμα του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κανείς εάν επιμένει στην εκπλήρωση των στόχων του.

Σε ομιλία της στη Σιγκαπούρη φέτος εξήρε το ρόλο της Huawei στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Οπως είπε, χωρίς πανεπιστήμια ο κόσμος θα είχε μείνει στο σκοτάδι και χωρίς τεχνολογικές βιομηχανίες η επιστήμη θα παρέμενε φυλακισμένη σε έναν χρυσό πύργο.