Το επόμενο ταξίδι για την εθνική μας ομάδα δεν θα περιλαμβάνει παιχνίδι (δεν θα χρειαστούν καν να ταξιδέψουν οι παίκτες), αλλά ακόμα και έτσι  θα θέλουμε μεγάλη δόση τύχης.

Ο λόγος; Διότι αναφερόμαστε στην κλήρωση των ομίλων της προκριματικής φάσης του Euro 2020, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες (2 Δεκεμβρίου) στο Δουβλίνο, εκεί όπου λογικά θα βρεθούν ο Αγγελος Αναστασιάδης και αντιπροσωπεία της ΕΠΟ.

Η Αλβανία (που υποβιβάστηκε τελικά στην 4η κατηγορία) δεν μας έκανε τη χάρη και η Σκωτία που τη φιλοδώρησε με τέσσερα γκολ (4-0) στο Λόρο Μπορίτσι στη Σκόδρα εξασφάλισε την 30ή και τελευταία προνομιούχα θέση που οδηγεί στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της 2ας Δεκεμβρίου.

Οι Σκωτσέζοι που κόντρα στο Ισραήλ, εντός έδρας μάλιστα, θα παίξουν την πρωτιά στον όμιλό τους και την άνοδο στη Β’ Κατηγορία του Nations League (θέλουν μόνο νίκη κόντρα στους ισόβαθμους φιλοξενουμένους που ευνοούνται με ισοπαλία καθώς έχουν νικήσει 2-1 στο πρώτο παιχνίδι) έκαναν τη δουλειά τους και… χάλασαν αυτή που δεν έχουμε κάνει εμείς τα τελευταία χρόνια κατρακυλώντας τόσο χαμηλά.

Για να αποφύγουμε το 4ο γκρουπ δυναμικότητας, πρέπει να μπούμε στη σφαίρα της φαντασίας περιμένοντας νίκη των Σκωτσέζων με τέσσερα γκολ τουλάχιστον ή των Ισραηλινών με επτά!

Ενα άλλο σενάριο που μπορεί να μας βοηθήσει είναι η Κύπρος να επικρατήσει τουλάχιστον με τέσσερα γκολ της Νορβηγίας και την ίδια ώρα η Βουλγαρία να μην ηττηθεί από τη Σλοβενία. Οπως είναι κατανοητό, το πιο λογικό είναι να προετοιμαστούμε για το σενάριο του 4ου γκρουπ, κάτι που σημαίνει ότι λογικά θα έχουμε τουλάχιστον τρεις ισχυρότερους αντιπάλους στον όμιλο, ενώ θα είχαμε δύο αν είχαμε εξασφαλίσει την πρωτιά στον όμιλό μας ή έστω είχαμε περισσότερους βαθμούς (έστω και έναν παραπάνω με την Ουγγαρία) καθώς δεν μετρούν αυτοί με την τελευταία ομάδα του ομίλου, την Εσθονία, που υποβιβάστηκε άλλωστε στη Δ’ Κατηγορία.

Οντας στο 4ο γκρουπ (αν δεν συμβεί κάποιο θαύμα), αποφεύγουμε μόνο εθνικές ομάδες όπως οι Ρουμανία, Ουγγαρία, Αλβανία, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Εσθονία, Λιθουανία και Γεωργία, που συμπληρώνουν το 4ο γκρουπ δυναμικότητας, αυτή τη στιγμή (πολύ μικρές αλλαγές μπορεί να γίνουν με βάση τα τελευταία αποτελέσματα σήμερα και αύριο).

Τα γκρουπ

Στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία, Κροατία και Πολωνία.

Στο 2ο – πάντα με βάση τα έως τώρα δεδομένα – είναι οι Γερμανία, Ισλανδία, Βοσνία, Ουκρανία, Ρωσία, Δανία, Ουαλία, Σουηδία, Αυστρία και Τσεχία, ενώ στο 3ο, το οποίο στοχεύαμε εφόσον μας εξυπηρετούσαν κάποια αποτελέσματα από άλλα παιχνίδια, είναι οι Σλοβακία, Τουρκία, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Σερβία, Ισραήλ, Φινλανδία, Νορβηγία, Βουλγαρία και Σκωτία.

Δεδομένου ότι στην τελική φάση του Euro θα προκριθούν και τέσσερις ομάδες από το Nations League, στην τελική φάση μέσω των δέκα προκριματικών ομίλων θα περάσουν οι δύο πρώτοι από κάθε γκρουπ, δηλαδή άλλες 20 ομάδες, για να συνθέσουν το παζλ των 24 εθνικών ομάδων της τελικής φάσης.

Σε αντίθεση με το Euro 2016 της Γαλλίας, όπου την πρόκριση για την τελική φάση έπαιρναν οι δύο πρώτες κάθε ομίλου και οι τρίτες πήγαιναν σε μπαράζ. Εδώ, δεύτερη ευκαιρία δεν υπάρχει. Αν για παράδειγμα στον όμιλό μας κληρωθούν η Ισπανία και η Γερμανία, τότε… αντίο, ζωή. Βέβαια στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας – σε σχέση με το 1ο όπου όλες οι ομάδες είναι μία και μία – υπάρχουν αρκετά πιο βατοί αντίπαλοι, για μια εθνική ομάδα όμως που θα σταθεί στο ύψος της. Ειδάλλως…