Το είχε πει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα. Ομως η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να το επαναλάβει άλλη μία στην ομιλία της στο Σπόρτιγκ. «Ηταν ο Κώστας Σημίτης που αξιοποίησε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνδέοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών και των σχέσεων καλής γειτονίας και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ» τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενη στην κεντροαριστερή έκφραση του «γνήσιου πατριωτισμού». Το παρατεταμένο χειροκρότημα στο άκουσμα του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού έκανε κάποια από τα κεφάλια που κάθονταν στην πρώτη σειρά να γυρίσουν. Το βράδυ της Δευτέρας ήταν η πρώτη φορά που δημόσια, φωναχτά, ο νέος φορέας έπαιρνε θέση απέναντι στις φήμες για το ενδεχόμενο εμπλοκής του Σημίτη στη σκανδαλολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ. Δύο μέρες μετά, το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» σήκωσε το κομματικό επιτελείο νωρίς από το κρεβάτι του. Η απόδειξη της εντολής ανοίγματος των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού, μελών της οικογένειάς του και υπουργών της κυβέρνησής του έκανε τις φήμες πραγματικότητα. Η Γεννηματά, διαβάζοντας την είδηση, τηλεφώνησε αμέσως στον Σημίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή της. Και όταν οι συνεργάτες της τη ρώτησαν αν θα βγάλει ανακοίνωση, απάντησε πως θα το χειριστεί η ίδια – από το βήμα της Ολομέλειας: «Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Κώστα Σημίτη, τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας» είπε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για πυρπόληση οποιασδήποτε προσπάθειας συναίνεσης. Επίθεση μετωπική, από τις λίγες φορές που η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιλέγει τέτοιου είδους στρατηγική. Αρκετές ώρες αργότερα, τα χειροκροτήματα σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα φιλιά και τα «συγχαρητήρια» των βουλευτών στους διαδρόμους καθιστούσαν σαφές πως είχε επιλέξει σωστά. Ξεκαθάριζε, όμως, όπως εξηγούσαν οι ίδιοι σε συνομιλητές τους, κάτι πιο σημαντικό για τη φάση που βρίσκεται τώρα το Κίνημα Αλλαγής: η σκιά της κυβέρνησης πάνω από τον Σημίτη είχε δημιουργήσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ανέμενε το Μέγαρο Μαξίμου. Αντί να το διαλύσει, το συσπείρωσε. Του έδωσε ένα ακόμα επιχείρημα: τη δημιουργία κλίματος «Βρώμικου ’89» και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ. Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όταν μιλά για το κόμμα, παραδέχεται μια συγκεκριμένη ιδιότητά του: μπροστά στις πολιτικές επιθέσεις, ξεχνά τις εσωτερικές του διαφωνίες. Αποδείχθηκε σωστός. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όλες οι φυλές του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκαν στην ίδια πλευρά, υπερασπιζόμενες την παρακαταθήκη της εκσυγχρονιστικής οκταετίας 1996 – 2004. Ακόμα κι εκείνοι που δεν άνηκαν στο κόμμα του πράσινου ήλιου, όπως η ΔΗΜΑΡ, στάθηκαν στο πλάι του πρώην πρωθυπουργού. «Η σοσιαλδημοκρατία που πρόσφατα ανακαλύψατε έχει βασική αρχή τη συναίνεση και όχι τον διχασμό» έλεγαν χαρακτηριστικά. Ακόμα κι όσοι δεν του τρέφουν αδυναμία, όπως τα στελέχη της παπανδρεϊκής πλευράς, σήκωσαν το τηλέφωνο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους – «για επανάληψη του ’89» έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου. Ακόμα κι αυτοί που δεν συμφωνούν σε τίποτα ο ένας με τον άλλο, όπως συχνά συμβαίνει ανάμεσα σε «προεδρικούς» και «βενιζελικούς», συμφώνησαν σ’ αυτό: η απόπειρα σπίλωσης του «εμβληματικού προσώπου του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας» ήταν ένα άλμα στο κενό. Και αυτό έγινε πιο ευδιάκριτο όταν η Γεννηματά βρέθηκε αντιμέτωπη ένας προς έναν με τον Αλέξη Τσίπρα. Οταν ο Πρωθυπουργός πήρε τη στρατηγική απόφαση να βάλει το Κίνημα Αλλαγής στο κάδρο της αντιπαράθεσης, από τη μία εκθειάζοντας «τα έργα» Σημίτη και από την άλλη χλευάζοντας τη δήλωσή του.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ. «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να αισθάνονται μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου, τότε και σήμερα» ανέφερε ο Τσίπρας. «Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη γεννήθηκε και υπάρχει για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό» απάντησε η Γεννηματά. Η δευτερολογία της αποτελεί πλέον τη «γραμμή» της Χαριλάου Τρικούπη. Κάθε σχόλιο για «βρώμικο» παρελθόν απαντάται με μια ανασκόπηση των πρόσφατων κατηγοριών μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά. Κάθε πρόβλεψη για «ανίερη» συμμαχία με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έρχεται σε αντίθεση με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το «καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ, το οποίο τον βοηθά να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί». Κάθε φλερτ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βρίσκει τοίχο στη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. «Δοκιμαστήκατε, αποτύχατε. Μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε και είστε λίγος για όλα αυτά που αναλάβατε» ήταν η τελευταία της φράση.

Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει σε μια κρίσιμη καμπή μέχρι τις εκλογές. Από τη μία, αν η σκανδαλολογία συνεχιστεί, θα κληθεί να υπερασπιστεί τα άγια και τα όσια της δημοκρατικής παράταξης. Από την άλλη, θα πρέπει να αποδείξει πως έχει κάνει, όντως, ένα βήμα μπροστά, μακριά από τα περιστατικά που αμαύρωσαν την ιστορία της. Και στον κεντροαριστερό φορέα εκτιμούν ότι, ίσως για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν εκτίμησε σωστά τη δυναμική και τα αντανακλαστικά τους. Και αυτό το λάθος είναι αποφασισμένοι να το εκμεταλλευθούν στο έπακρο.