Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει την ποινή του θανάτου για 5 από τους 11 υπόπτους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι εις βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στο πλαίσιο της υπόθεσης που έχει κλονίσει τις σχέσεις του Ριάντ με βασικούς δυτικούς συμμάχους του και έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ο αρθρογράφος της «Washington Post» δολοφονήθηκε έπειτα από την αποτυχία των «διαπραγματεύσεων» για την επιστροφή του στο Ριάντ ανέφερε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι εκείνος που διέταξε τη δολοφονία του ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών, ο οποίος είχε σταλεί στην Τουρκία για τον επαναπατρισμό του δημοσιογράφου, που ήταν σφοδρός επικριτής του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σααλάν αλ Σααλάν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου έπειτα από πάλη. Του χορηγήθηκε μια μοιραία δόση ναρκωτικού σε ενέσιμη μορφή και το πτώμα του διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε εκτός του κτιρίου. Επανέλαβε ότι είναι άγνωστο πού βρίσκονται τα μέλη του Κασόγκι.

«Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε τη θανατική ποινή για πέντε πρόσωπα εις βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ότι διέταξαν και διέπραξαν το έγκλημα και τις αρμόζουσες ποινές για τα υπόλοιπα πρόσωπα» είπε, χωρίς να κατονομάσει αυτούς τους πέντε. Συνολικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος 11 από 21 υπόπτους και θα παραπεμφθούν στο δικαστήριο, ενώ η έρευνα για τους υπόλοιπους υπόπτους θα συνεχιστεί για να διακριβωθεί ο ρόλος τους στο έγκλημα. Οσον αφορά τον διάδοχο Μπιν Σαλμάν, ο εισαγγελέας τον απάλλαξε από κάθε ευθύνη τονίζοντας πως δεν είχε καμία γνώση της υπόθεσης.

Οι Τούρκοι ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν καταγγέλλοντας πως τα σχόλια του σαουδάραβα εισαγγελέα έχουν ουσιαστικά στόχο να συγκαλύψουν τον φόνο και να αθωώσουν τους πραγματικούς ενόχους. «Περιμένουν να πιστέψουμε πως οι δολοφόνοι το έκαναν από μόνοι τους. Ολα είναι ξεκάθαρα, αλλά γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης» σχολίασε ο Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Λίγο νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις που έδωσε σήμερα η σαουδαραβική εισαγγελία και είχε επιμείνει στο γεγονός ότι ο φόνος αυτός ήταν προμελετημένος. «Ο διαμελισμός του πτώματος δεν έγινε αυθορμήτως. Είχαν φέρει τα πρόσωπα και τα απαραίτητα εργαλεία για να το κάνουν. Με άλλα λόγια, είχαν ήδη σχεδιάσει πώς θα τον σκότωναν και πώς θα τον διαμέλιζαν» πρόσθεσε. Καθώς η σαουδαραβική εκδοχή απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τον πρίγκιπα διάδοχο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ζήτησε «να αποκαλυφθούν εκείνοι που αληθινά διέταξαν» την επιχείρηση. «Δεν πρέπει η υπόθεση αυτή να κλείσει μ’ αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ρίξουμε φως σε όλες τις πλευρές αυτού του φόνου».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις εναντίον 17 σαουδαράβων αξιωματούχων που ενέχονται στον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μεταξύ των οποίων οικείοι του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, την ώρα που ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ δήλωνε πως η χώρα του αρνείται τη διεθνή έρευνα που η Τουρκία ζήτησε να διεξαχθεί για τον φόνο.