Κουμπαρά υπερπλεονάσματος ο οποίος, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 1,8 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να «σπάσει» τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση, μοιράζοντας για μία ακόμα χρονιά κοινωνικό μέρισμα. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει πιστοποιήσει υπέρβαση πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από 1 δισ. ευρώ στο εννιάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ανεπίσημες εκτιμήσεις, αν δεν υπάρξουν ανατροπές το τελευταίο δίμηνο, ανεβάζουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ. Το πλεόνασμα χτίζεται για μια ακόμα χρονιά με έναν εξοντωτικό συνδυασμό φόρων και εισφορών, αλλά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή θεωρεί πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση. Την ίδια ώρα όμως διαπιστώνει ραγδαία αύξηση των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 500 ευρώ στην Εφορία και φρέσκα ληξιπρόθεσμα 7,837 δισ. ευρώ στο εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης επιχείρησε να αντικρούσει χθες την κριτική περί υπερφορολόγησης, η οποία μοιραία έρχεται στο προσκήνιο όταν το πρωτογενές πλεόνασμα προετοιμάζεται να κάνει τέτοιο άλμα σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις και τους στόχους (3,5%). Παρουσίασε ανάλυση δεδομένων του ΟΟΣΑ σημειώνοντας πως φορολογικά έσοδα και εισφορές ως ποσοστό του ΑΕΠ κατατάσσουν την Ελλάδα στην έβδομη θέση (38,6%) ανάμεσα σε 16 χώρες-μέλη της ευρωζώνης που μετέχουν ταυτόχρονα στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η ανάλυση των ίδιων στοιχείων δείχνει όμως πως στους έμμεσους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια επιβαρύνσεων, ενώ όσον αφορά τους φόρους στην περιουσία η χώρα μας είναι πέμπτη στις 16.

ΧΡΩΣΤΑΕΙ 1 ΣΤΟΥΣ 2. Στην τριμηνιαία έκθεση του ΓΠΚΒ ενσωματώνονται και νεότερα στοιχεία αναφορικά με την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο.

Ενας στους δύο φορολογούμενους είχαν τον Σεπτέμβριο ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία, ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν έγκαιρα τους φόρους, που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Οι οφειλέτες της συγκεκριμένης κατηγορίας μάλιστα αυξήθηκαν κατά 312.812 το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το τελευταίο του 2017.

Το πλήθος των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε από 4.068.857 στο τέλος του 2017 σε 4.312.395 τον Σεπτέμβριο (αύξηση 5,99%), αλλά οι «μικροί οφειλέτες» με χρέη έως 500 ευρώ αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 14,21% (από 2.201.910 σε 2.514.722). Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώθηκαν στο εννιάμηνο κατά 7,837 δισ. ευρώ και μαζί με τις συσσωρευμένες οφειλές παλαιότερων ετών έφτασαν τα 103,9 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των φόρων, οι μοναδικές παρεμβάσεις οι οποίες σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για το 2019 αφορούν οριακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και παράλληλη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρηματικών κερδών κατά μία μονάδα, η οποία θα φανεί το 2020. Οι φόροι-ρεκόρ σε καθηλωμένα εισοδήματα θα παραμείνουν αμετάβλητοι, την ώρα που η φοροδιαφυγή ανθεί και η μάχη της απόδειξης έχει χαθεί.