Η Χαλκίδα είναι ένα από τα καλύτερα «αγχολυτικά» των Αθηναίων. Φτάνοντας στην πόλη, η πρώτη κίνηση που κάνει κάθε ταξιδιώτης που σέβεται τον εαυτό του είναι να βρεθεί στην παλαιά γέφυρα. Το φαινόμενο των τρελών νερών (κάθε έξι ώρες πηγαίνουν προς τον Βόρειο ή αντίστροφα προς τον Νότιο Ευβοϊκό με ένα διάλειμμα περίπου οκτώ λεπτών πριν από κάθε αλλαγή, ενώ η ταχύτητα του ρεύματος φτάνει έως και τα 9 μίλια!) μαγνητίζει ακόμη και αυτούς που δεν έρχονται εδώ για πρώτη φορά.

Η γέφυρα είναι ιδανική αφετηρία για μια βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο έως το Κόκκινο Σπίτι. Σύντομα θα φτάσετε έξω από το κτίριο του Δημαρχείου, που είναι από τα ωραιότερα της πόλης. Στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου Χαλκίδας ο δρόμος οδηγεί στο περίφημο Κόκκινο Σπίτι, της οικογένειας Μάλλιου. Είναι έργο του γάλλου αρχιτέκτονα Φλεγκίς, του 1884. Σχεδόν απέναντι, επί του πεζόδρομου, θα δείτε το Σπίτι με τα Αγάλματα (στην οροφή του), ένα όμορφο νεοκλασικό του 1891. Εδώ γεννήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Νίκος Σκαλκώτας (8 Μαρτίου 1904).

Ενας δεύτερος και πιο σύντομος περίπατος έχει επίσης ως αφετηρία την παλαιά γέφυρα. Ακολουθείτε την οδό Κώτσου που αρχίζει από την μικρή πλατεία δίπλα στη γέφυρα και στρίβετε δεξιά στην οδό Ηλ. Μαυρομιχάλη. Σύντομα θα δείτε το επιβλητικό οθωμανικό τέμενος του Εμίρ Ζάδε.

Περισσότερα για την ιστορία αυτού του τόπου θα μάθετε σε δύο μουσεία. Το πρώτο είναι το Αρχαιολογικό (Ελευθερίου Βενιζέλου 13, τηλ. 22210-25131). Στην αυλή του υπάρχουν ταφικά μνημεία με στήλες, σαρκοφάγους, κιονίσκους και γλυπτά. Στις αίθουσές του εκτίθενται ευρήματα από όλη την Εύβοια, ενώ εδώ θα γνωρίσετε το χαλκιδικό αλφάβητο και την ιστορία της Ευβοϊκής Νομισματοκοπίας. Το δεύτερο είναι το Λαογραφικό (Σκαλκώτα 4, τηλ. 22210-21817). Στο τελευταίο κομμάτι του παλαιού ενετικού κάστρου, τρεις γοτθικές αίθουσες οι οποίες μοιάζουν με στοές, στεγάζουν τα εκθέματά του. Παλαιές φορεσιές, υφαντά, αγροτικά και άλλα εργαλεία από τη ζωή στο χωριό.