ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λευκά και κίτρινα τυριά

Ποιες είναι οι διαφορές λευκών και κίτρινων τυριών όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά τους; (Ν.Χ.)

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι οι διαφοροποιήσεις τους όσον αφορά τη θρεπτική αξία τους είναι ότι τα κίτρινα τυριά (κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα) είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (όπως βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη D και ασβέστιο) σε σχέση με τα άσπρα τυριά (φέτα, ανθότυρο). Τα κίτρινα τυριά όμως περιέχουν περισσότερο νάτριο και λιπαρά – και μάλιστα κορεσμένα – σε σχέση με τα λευκά και γι’ αυτό και έχουν περισσότερες θερμίδες. Βασική διαφορά μεταξύ των λευκών και κίτρινων τυριών, εκτός από τη διαδικασία παρασκευής και ωρίμασης, είναι η περιεκτικότητα σε υγρασία, χαρακτηριστικό που καθορίζει τελικά τόσο τη θρεπτική όσο και την ενεργειακή πυκνότητά τους. Σχετικά με τα επίπεδα ασφάλειας των δύο ειδών, δεν υπάρχει διαφορά, εφόσον είναι αντιληπτές οι οργανοληπτικές ιδιότητές τους, όπως η οσμή και η εμφάνιση. Οι γυναίκες, ανάλογα με το στάδιο της ζωής τους, έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο και γι’ αυτό συνιστάται σε αυτές η καθημερινή κατανάλωση τριών μερίδων από ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Για όσους ελέγχουν τα λιπαρά στη διατροφή τους (λ.χ.  προσπαθούν να χάσουν βάρος) επιλέγουμε ορισμένα άσπρα τυριά (π.χ. ανθότυρο ή μυζήθρα). Για τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη ή για όσους έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο (λ.χ. γυναίκες με οστεοπόρωση) επιλέγουμε τα κίτρινα τυριά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ανθότυρο έχει λιπαρά 13,6-16,9 γρ./100 γρ. και ασβέστιο 184-238 mg/100 γρ., η γραβιέρα έχει λιπαρά 32,5 γρ./100 γρ. και ασβέστιο 891-1.129 mg/100 γρ., το κασέρι έχει λιπαρά 21,4-30,7 γρ./100 γρ. και ασβέστιο 893-1.004 mg/100 γρ. και ο τελεμές έχει 21,7-25,4 γρ./100 γρ. και ασβέστιο 254-329 mg/100 γρ.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

Κύστεις στο ήπαρ

Είμαι γυναίκα 60 ετών και σε προληπτικό υπερηχογράφημα κοιλίας βρέθηκαν στο ήπαρ δύο κύστεις 13,5 και 9 χιλ. Εχουν σχέση με τη διατροφή; Εχουν κάποιον κίνδυνο; (Μ.Α.)

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος της Γαστρεντερολογικής-Ενδοσκοπικής Μονάδας στη Β’ Παθολογική Κλινική του Ιπποκράτεεου Νοσοκομείου Σπήλιος Μανωλακόπουλος απαντά ότι οι απλές κύστεις του ήπατος είναι συνήθως τυχαίο εύρημα στον απεικονιστικό έλεγχο. Είναι συχνότερες στις γυναίκες και αφορούν το 1%-3% του πληθυσμού. Δεν σχετίζονται με τη διατροφή και δεν ενέχουν κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο. Συνιστάται παρακολούθηση για το ενδεχόμενο αύξησης του μεγέθους τους. Τονίζεται ότι αυτά αφορούν τις απλές κύστεις του ήπατος και όχι τις κύστεις που σχετίζονται με παρασιτική λοίμωξη, όπως η εχινόκκοκος κύστη.