Το «άβατο» 89 ετών, από τον Μάιο του 1929, οπότε και λειτουργεί το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη σημερινή του μορφή, έσπασε χθες η επιλογή της αντιπροέδρου Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην κορυφή του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, περνώντας στην ιστορία του ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ. Η επιλογή της έγινε με ομόφωνη απόφαση, που ελήφθη κατά τη διάρκεια του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας δεκτή την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του ΣτΕ, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το ανώτατο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας» δήλωσε λίγη ώρα μετά την επιλογή της στο τιμόνι του ΣτΕ η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Δήλωση που δίνει το στίγμα της θητείας της, η οποία μόλις ξεκινά, με τους καλύτερους οιωνούς, όπως λένε συνάδελφοί της που υπηρετούν εδώ και χρόνια μαζί της στο ανώτατο δικαστήριο.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διαδέχεται τον τέως πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλα Σακελλαρίου, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν από την έξοδό του από το δικαστικό σώμα λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας και από τότε χρέη προέδρου ασκούσε ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος.

Tα κριτήρια. Κατά γενική ομολογία οι επιλογές του Υπουργικού Συμβουλίου κινήθηκαν με γνώμονα την τήρηση της επετηρίδας στη Δικαιοσύνη και σε αξιοκρατικά κριτήρια. Γεγονός, όπως επισημαίνουν πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο θα φέρει ηρεμία στον χώρο, που είναι και το ζητούμενο ιδιαίτερα σε περιόδους κατά τις οποίες μέσα από τα δικαστήρια περνούν πολλές και σοβαρές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν επέλεξε ως πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο ούτε τη νεότερη αντιπρόεδρο Χρυσικοπούλου, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί για τη θέση του προέδρου. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, από τις πλέον γνωστές ανώτατες δικαστικούς λειτουργούς, με πατέρα ο οποίος είχε διατελέσει επίσης στον Αρειο Πάγο, επελέγη πρώτη και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατά την πρόσφατη διαδικασία και χθες η πρωτιά αυτή σφραγίστηκε με την ομόφωνη επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό της, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής το 1982. Υπηρετεί στο Ε’ Τμήμα από το 2000. Εχει διατελέσει γενική γραμματέας της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985 – 1986), πρόεδρος της Ενωσης (1993 – 1995 και 2000 – 2001) και αντιπρόεδρος της Ενωσης (2006 – 2008). Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2005 ζητήματα Δικαίου Περιβάλλοντος.

Aντιπρόεδροι.  Ως νέοι αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας ορίστηκαν οι σύμβουλοι του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος, ο οποίος παράλληλα είναι επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου επελέγη ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο οποίος ήταν πρώτος στην προτίμηση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, και οι αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκκοτίνη. Ολοι οι επιλεγέντες, όπως έλεγαν χθες συνάδελφοί τους, θεωρούνται άριστοι δικαστικοί λειτουργοί.