Η ειδησεογραφία γέμισε χθες, από το πρωί δε, με την αντιγραφή ενός ρεπορτάζ από το έγκυρο site New Europe, το οποίο αναφέρεται στα καθ’ ημάς, με όχι και τόσο κολακευτικό τρόπο. Κατά το ρεπορτάζ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά δυο αυτές περιπτώσεις απάτης οι οποίες αφoρούν χορηγία 52 εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Αμυνας για το Προσφυγικό – τον Αύγουστο του 2016…

Αλλά εμένα μια πηγή μου, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, επέμενε ότι πρόκειται για λάθος. Η έρευνα δεν αφορά συμβάσεις ύψους 52 εκατ. αλλά συμβάσεις που υλοποιήθηκαν και είναι ύψους 90 εκατ. ευρώ!

Αντιγράφω από το ρεπορτάζ του New Europe:

«Πηγή της Κομισιόν είπε ότι η υπόθεση που αφορά στο ελληνικό υπουργείο Αμύνης είναι η μόνη γνωστή περίπτωση παρατυπιών που εστάλη στην OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG ΗΟΜΕ) για το 2017.

Η έκθεση για το 2017 δημοσιεύτηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών, η οποία είναι υπεύθυνη επιφορτισμένη με τη διαχείριση θεμάτων μετανάστευσης και ασύλου καθώς και για την πολιτική συνόρων και ασφάλειας.

Στις 30 Απριλίου η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών δημοσίευσε έκθεση στην οποία περιγράφεται η ανάπτυξη και η εφαρμογή της δικής της στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης, με βάση τη μεθοδολογία που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, δύο περιπτώσεις απάτης που συνδέονται με συγκεκριμένες παρατυπίες παραδόθηκαν στην OLAF για έρευνα, ενώ η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών συνέχισε να βοηθά την έρευνα»…

Η έρευνα στο υπουργείο Αμυνας

Ερευνα στο υπουργείο Αμυνας διαβάζω; Μπα δεν μπορεί, κάποιο λάθος έγινε. Αφού τις προάλλες ο Καμμένος υπουργός περιστοιχισμένος από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (αχ βρε Βαγγέλη Αποστολάκη…) παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία όλα είναι καθαρά και ξάστερα στη διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες. Τζάμι. Κρύσταλλο. Και αυτή η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δεν πάει να κάνει καμιά δουλειά αλλού; Αφού, το είπαμε, το φωνάξαμε, το αποδείξαμε (ο Καμμένος δηλαδή) ότι δεν υπάρχει καμία σκιά, τι δηλαδή, ψέματα θα τους (και θα μας) έλεγε;

Ειλικρινά δεν τους καταλαβαίνω αυτούς τους ξένους…

Ανοιξαν τα κατάστιχα

Επίσης ένας «σμπίρος» που διαθέτω στο «Πεντάγωνο» με ενημέρωσε ότι οι «μπουκαδόροι» της OLAF στο υπουργείο Αμυνας (συγγνώμη για το «μπουκαδόροι», αλλά δεν το αντέχω αυτό που γίνεται, ειλικρινά…) ζήτησαν και πήραν στοιχεία από τη ΓΔΟΣΥ. Η ΓΔΟΣΥ είναι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπουργείου Αμυνας. Το τετραμελές κλιμάκιο, ένας Ιταλός, μια Αγγλίδα και δύο άλλοι αγνώστων σε εμένα στοιχείων, κατά το διήμερο 22 και 23 Αυγούστου που ήρθε στα μέρη μας, έστρεψε όλη την προσοχή του στο 9ο τμήμα, το αποκαλούμενο Ειδικών Κονδυλίων της ΓΔΟΣΥ. Πλην όμως λόγω του απορρήτου της υπηρεσίας δεν κατάφεραν να ερευνήσουν για στοιχεία επιβοηθητικά της έρευνάς τους. Κατόπιν τούτου, περιορίσθηκαν σε στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικού του υπουργείου…

Μια επιτροπή για το «μαύρο»

Ο υπουργός ΨΗΤΠΕ ή ΨΗΠΤΕ (και σκέτο ΨΙΤ να το πεις, πάλι μέσα είσαι), ο υπουργός του τίποτα, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται διότι υποδύεται τον υπουργό ενός πράγματος το οποίο σε προηγούμενες περιόδους ήταν μια απλή γραμματεία υπουργείου, ο Ν. Παππάς, κατά την 452η αποκλειστική του συνέντευξη προχθές στην ΕΡΤ, είπε μεταξύ άλλων και το ακόλουθο:

«Η επιτροπή για το μαύρο (σ.σ. στην ΕΡΤ) παίρνει σάρκα και οστά την επόμενη εβδομάδα». Μου γεννήθηκε η απορία τι επιτροπή μπορεί να είναι αυτή. Εξεταστική; Προκαταρκτική; Επιτροπή της κατηγορίας «να ‘χαμε να λέγαμε και να ‘χουμε να πούμε»; Ουδείς ήταν σε θέση να μου παράσχει μία έγκυρη εξήγηση.

Επιτροπή για το «μαύρο» στην ΕΡΤ σημαίνει ότι θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τον Ιούνιο του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά έλαβε τη βλακώδη απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ.

Αλλά αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση.

Τι ακριβώς θα διερευνήσει λοιπόν η επιτροπή που προανήγγειλε ο υπουργός του τίποτα; Αν σωστά ελήφθη η απόφαση αυτή; Μα ακόμη και τον Σαμαρά να ρωτήσεις σήμερα, θα σου απαντήσει ότι ήταν λάθος. Οπότε;

Αν όμως υπονοούν ότι θα στήσουν μια (ακόμη…) Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα αυτό, τότε το πράγμα χρήζει μιας περαιτέρω αναλύσεως. Διότι είναι προφανές ότι έχουν εξαντλήσει τη θεματολογία για εξεταστικές, και στρέφονται πλέον σε πολυκαιρισμένα θέματα – σκουριασμένα από τη φθορά του χρόνου. Εξεταστική για την ΕΡΤ σήμερα μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Για ένα θέμα, το οποίο πρακτικά έχει λυθεί, και πολιτικά έχει κριθεί.

Και επίσης Εξεταστική έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία, εμένα μου λέει ότι στρώνουν το κόκκινο, το καλό, παχύ, χαλί για εκλογές. Πιστεύουν προφανώς ότι θα συγκινήσουν κόσμο επαναφέροντας στο προσκήνιο το «μαύρο» στην κρατική τηλεόραση.

Μα καλά δεν φοβούνται τη σύγκριση με τα σημερινά χάλια της ΕΡΤ; Πλάκα μας κάνουν…

Θα τους ταράξει στα εξώδικα

Ταλαιπωρεί τον μπαμπά της με τη συγγραφή εξώδικων η πρόεδρος Ζωή, της οποίας καιρό είχαμε να ακούσουμε νέα, αλλά όπως φαίνεται με το τέλος του καλοκαιριού, σήμανε και η αντεπίθεση της Πλεύσεως Ελευθερίας –  του κόμματος του οποίου ηγείται. Και όπως είναι λογικό και φυσικό, η πρόεδρος πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε, δηλαδή από θέματα τα οποία έχει με (σχετική) επιτυχία διεξέλθει, ήτοι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, της αντεπίθεσης δηλαδή, γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωση του κόμματος ότι… έστειλε – επί του ιδίου – εξώδικο και στον Πρωθυπουργό Τσίπρα, μετά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του κόμματος Ζωής:

«Σε συνέχεια του εξωδίκου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο πληρεξούσιο δικηγόρο μας, καλούμε τον Πρωθυπουργό να προβεί σε δημόσια διακοίνωση διεκδίκησης του συνόλου των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας για τα διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον της χώρας μας στον Β’ και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2018».

Η ανακοίνωση καταλήγει με το δυσοίωνο «οι υπαίτιοι (της μη διεκδίκησης) θα λογοδοτήσουν» και προειδοποιεί τον διάδοχό της στον θώκο του προέδρου της Βουλής, πρόεδρο Βούτση, ότι μη νομίζει πως θα τη γλιτώσει και αυτός. Επέρχεται εξώδικο και προς αυτόν – δεν έχει προφανώς γραφεί ακόμη, διότι ο μπαμπάς Νίκος έχει δουλειές. Ακόμη, η πρόεδρος γνωστοποιεί ότι θα ταράξει στα εξώδικα και ορισμένους άλλους, όπως τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών, και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Στουρνάρα.

Προσθέτω, τέλος, ότι το εξώδικο προς τον κ. Τσίπρα πλην της προέδρου Ζωής, συνυπογράφουν ο κύριος Διαμαντής Καραναστάσης τέως ηθοποιός και νυν πολιτικός (υπεύθυνος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του κόμματος συγκεκριμένα), ο καθηγητής Στράτος Γεωργούλας και η πρωτοβουλία Δικαιοσύνη για Ολους.

Η πεισματάρα Ζωή

Επειδή δε νιώθω (φύσει και θέσει) αριστερός όπως κατά καιρούς έχω διακηρύξει άνευ φόβου και πάθους, και επειδή έχω την αίσθηση ότι των αναγνωστών μου, υπερέχουν οι… ομοϊδεάτες μου, σπεύδω να εξηγήσω τι είναι αυτό το τελευταίο, η λεγόμενη πρωτοβουλία Δικαιοσύνη για Ολους. Ταυτόχρονα, ας ιδωθεί αυτή η αναφορά ως μια ακόμη πολιτική επιλογή, στις τόσες που συσσωρεύονται πλέον – εκλογές έρχονται, άλλωστε.

Το σωματείο Δικαιοσύνη για Ολους, λοιπόν, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, της Πλεύσης Ελευθερίας και του «ΟΧΙ στα Ναι τους» (αυτό το τελευταίο «φωνάζει» ότι είναι γέννημα θρέμμα της kolotoumpas του δημοψηφίσματος του 2015) για να διεκδικήσει, για λογαριασμό των πολιτών, την απονομή Δικαιοσύνης και τη λογοδοσία σε μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος: γερμανικές οφειλές, Siemens, ΕΛΣΤΑΤ, χρέος – Μνημόνια.

Αν μη τι άλλο, πρέπει να της αναγνωρισθεί της προέδρου ότι το παλεύει. Είναι πεισματάρα…