ΔΕΡΜΑ

Οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια

Είμαι 57 ετών και παρουσίασα εδώ και έναν χρόνο μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες; Υπάρχει τρόπος να τους αντιμετωπίσω; (Α.Μ.)

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης Μαρία Καρδάση απαντά ότι οι μαύροι κύκλοι, αν είναι όντως μαύροι κύκλοι, δεν παρουσιάστηκαν ξαφνικά. Οι πραγματικοί μαύροι κύκλοι είναι πιο σκουρόχρωμο δέρμα γύρω από τα μάτια, το οποίο παρουσιάζεται στους μελαχρινούς φωτότυπους. Τις περισσότερες φορές όμως ονομάζουμε μαύρους κύκλους τις φωτοσκιάσεις από τη ρυτίδωση και τη χαλάρωση της περιοχής γύρω από τα μάτια. Σε κάθε περίπτωση, το χρώμα στην περιοφθαλμική περιοχή σκουραίνει από κούραση, κακή φυσική κατάσταση, κάπνισμα, αϋπνία, πολλές ώρες στον υπολογιστή και αναιμία. Οι λύσεις είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής (επαρκής ύπνος, βελτίωση της φυσικής κατάστασης του οργανισμού, διακοπή του καπνίσματος, αντιμετώπιση της αναιμίας και η μείωση του χρόνου παραμονής μπροστά στον υπολογιστή), καθώς και η χρήση κρεμών με λευκαντικές ιδιότητες (όπως βιταμίνη C, βιταμίνη A, κογικό οξύ κ.α.). Οσον αφορά τις θεραπείες στο ιατρείο, προτείνεται να γίνεται μια συνεδρία με βοτουλινική τοξίνη (μπότοξ) για τις φωτοσκιάσεις και να ακολουθεί, αν η περιοχή το χρειάζεται ακόμα, μεσοθεραπεία με λευκαντικούς παράγοντες και ειδικά πίλινγκ.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θυρεοειδίτιδα και ιώδιο

Exω υποθυρεοειδισμό (θυροειδίτιδα Χασιμότο) που ρυθμίζω με φάρμακο. Μπορώ να πάρω πολυβιταμίνες που περιέχουν ιώδιο ή πρέπει να αναζητήσω όσες δεν το περιέχουν; (Ε.Σ.)

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι η υψηλή πρόσληψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει τον θυρεοειδή αδένα σε κλινικές και μορφολογικές αντιδράσεις. Η ανεπάρκεια ιωδίου σχετίζεται με την ανάπτυξη της διάχυτης και οζώδους βρογχοκήλης, ενώ η υπερεπάρκεια ιωδίου είναι δυνατό να οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας (της φλεγμονής δηλαδή του θυρεοειδούς αδένα, η οποία προκαλείται από την παρουσία αντισωμάτων που στρέφονται κατά του ιστού του αδένα). Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο συσχετίζεται σε διάφορες μελέτες με την ιωδίωση του αλατιού. Πληθυσμιακές μελέτες που έγιναν σε διάφορες περιοχές, δείχνουν ότι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο συμβαίνει συχνότερα σε τοποθεσίες με επάρκεια ιωδίου απ’ ό,τι σε μέρη με ανεπάρκεια ιωδίου και η επίπτωσή της αυξάνεται μετά την ιωδίωση του αλατιού. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ ιωδιούχα τρόφιμα, δηλαδή το ιωδιούχο αλάτι. Επιπλέον, συνιστάται να αποφεύγεται η μεγάλη λήψη ιωδίου μέσω συμπληρωμάτων σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο. Καλύτερα λοιπόν να αναζητήσετε πολυβιταμίνες με μηδενική ή χαμηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο. Επίσης, είναι καλό να υπάρχει αυξημένη πρόσληψη σεληνίου μέσω συμπληρωμάτων, το οποίο αναβαθμίζει θεαματικά τη θυρεοειδική λειτουργία.