Ενστάσεις εντός κι εκτός συνόρων προκαλεί η ρητορική της κυβέρνησης για ακύρωση των προνομοθετημένων περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου αλλά και επίσπευσης των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό, την ώρα που η Moody’s προειδοποιεί ακόμα και με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνηθέντων ή ρήξης με τους δανειστές.

Με ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί με τον κίνδυνο υποβάθμισης «εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις και να αναστρέψει μεταρρυθμίσεις οι οποίες νωρίτερα έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί ή εάν προκύψουν εντάσεις με τους δανειστές για άλλους λόγους». Θεωρεί πάντως απίθανο το ενδεχόμενο της υποβάθμισης στην παρούσα φάση.

Στον αντίποδα σημειώνει πως μια περαιτέρω αναβάθμιση θα μπορούσε να συμβεί εφόσον οι ελληνικές Αρχές συνεχίσουν να εφαρμόζουν συνετή δημοσιονομική πολιτική και διατηρήσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών. Σήμα για αναβάθμιση, σημειώνεται, θα μπορούσε να δώσουν  επίσης η επάνοδος στις αγορές και οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στην «υγεία» του τραπεζικού συστήματος, ενώ στην ανάλυση ξεχωρίζουν οι χαμηλές βαθμολογίες στο θεσμικό και δημοσιονομικό πεδίο. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, σε αντιδιαστολή με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Moody’s δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας την έξι σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

 

Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. Στο θέμα της τήρησης των δεσμεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με διατυπώσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά  δημιουργούν τετελεσμένα, είπε χθες στη Βουλή «έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να μη μειώσουμε τις συντάξεις και να μη μειώσουμε το αφορολόγητο» προαναγγέλλοντας εφαρμογή και των αντιμέτρων σε ορίζοντα τετραετίας. Επιβεβαίωσε παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, τις αντιρρήσεις των δανειστών στην προοπτική ακύρωσης των προνομοθετημένων μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε ακόμα τελειώσει τη διαδικασία για τις συντάξεις» και «υπάρχει μια αμφισημία, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει υπάρξει σήμα από τους δανειστές και ιδίως από την πλευρά της Γερμανίας πως δεν υπάρχει συζήτηση για ακύρωση των προνομοθετημένων μέτρων. Μια «ενδιάμεση λύση» όμως με μικρότερες ή μοιρασμένες σε βάθος χρόνου περικοπές, όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» το περασμένο Σάββατο, θεωρείται από ορισμένες πηγές εφικτή. Η κυβέρνηση όμως επιδιώκει ακύρωση.

Στο θέμα του κατώτατου μισθού οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει δυσφορία, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδίως από την ώρα η παραγωγικότητα της εργασίας συνεχίζει να μειώνεται. Το θέμα συζητήθηκε χθες στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, στο οποίο για πρώτη φορά παρέστη η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.