ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πηγές σιδήρου

Ποιες άλλες βασικές τροφές – εκτός από το μοσχαρίσιο κρέας και το συκώτι –  βοηθούν στην παραγωγή αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό; (Κ.Τ.)

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι οι ζωικές τροφές έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα να συνεισφέρουν στην απόλυτη πρόσληψη σιδήρου (αιμικός σίδηρος), που είναι βιοδιαθέσιμος σε πολύ υψηλό βαθμό. Εκτός από το μοσχαρίσιο κρέας και το συκώτι, εξίσου καλές πηγές αποτελούν όλων των ειδών τα κρέατα (χοιρινό, αρνίσιο, κατσικίσιο κ.ά.). Σε μικρότερο βαθμό, καλή πηγή σιδήρου θεωρείται το κοτόπουλο. Υπάρχουν και φυτικές πηγές σιδήρου, οι οποίες όμως τροφοδοτούν τον οργανισμό με σίδηρο χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας. Τέτοιες τροφές είναι το σπανάκι, οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, η σόγια και το σουσάμι. Ο σίδηρος φυτικής προέλευσης (μη αιμικός) απορροφάται από τον οργανισμό σε μικρότερο βαθμό από τον ζωικό. Για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια ή η έλλειψη σιδήρου όταν οι κύριες πηγές πρόσληψης είναι φυτικής προέλευσης, συνιστάται η κατανάλωσή τους σε μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά και ο συνδυασμός τους με βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι και λοιπά εσπεριδοειδή, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, πιπεριά, ακτινίδιο, πατάτα, φράουλες, ντομάτα) και με κιτρικό οξύ (π.χ. λεμόνια και λοιπά εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φράουλες), γιατί τα συστατικά αυτά διευκολύνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Στη σωστή αιμοποίηση συνεισφέρει και η βιταμίνη Β12. Σημαντικές πηγές της βιταμίνης αυτής αποτελούν το κρέας, το κοτόπουλο, το γιαούρτι, το τυρί (και γενικότερα όλα τα προϊόντα που προέρχονται από ζύμωση), καθώς και η μπίρα.

ΚΑΡΔΙΑ

Η μέτρηση της προθρομβίνης

Μετρώ κάθε μήνα την προθρομβίνη του αίματός μου, επειδή έχω μεταλλική βαλβίδα στην καρδιά και παίρνω το αντιπηκτικό φάρμακο με την ουσία ασενοκουμαρόλη (1/4 έως 1/2, ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης). Φαίνεται όμως ότι δεν είναι σταθερή η δράση του φαρμάκου και δίνει INR άλλοτε 4,9 και άλλοτε 1,7. Επίσης, παρατηρoύνται κάθε φορά διαφορές στον χρόνο ασθενούς και μάρτυρος και στο ποσοστό κατανάλωσης. Πού οφείλονται; (N.K.)

Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανός Ρόκας απαντά ότι το πρόβλημα που αναφέρετε είναι συχνό και ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς.

Δεν οφείλεται στο φάρμακο, αλλά σε παράγοντες που το επηρεάζουν, όπως είναι η διατροφή με χορταρικά και πράσινα λαχανικά. Επίσης, επειδή η δράση του φαρμάκου φαίνεται 48 ώρες μετά τη λήψη του, εάν υπάρξει αλλαγή της δοσολογίας και η εξέταση γίνει μέσα στο διάστημα αυτό, το αποτέλεσμά της μπορεί

να σας μπερδέψει. Για να βρείτε τη σωστή δόση του φαρμάκου, συνιστάται να κάνετε ένα τεστ για σαράντα ημέρες, κάνοντας τη μέτρηση της προθρομβίνης (INR) κάθε δέκα ημέρες και χωρίς να τρώτε χορταρικά. Μετά, μπορείτε να μας ενημερώσετε για το αποτέλεσμα. Το ιδεώδες INR για την περίπτωσή σας, επειδή έχετε μεταλλική βαλβίδα, είναι 2-4.