Η καρδιά, βιολογικά, δεν διαφέρει από όλα τα άλλα όργανα του σώματος. Ετσι είναι πιθανόν να προσβληθεί και αυτή από καρκίνο. Ευτυχώς όμως προσβάλλεται σπανιότερα συγκριτικά με την προσβολή των άλλων οργάνων. Το ευτυχώς αναφέρεται στο γεγονός ότι η χειρουργική αφαίρεση των κακοήθων όγκων δεν είναι εύκολη ιδιαίτερα όταν διηθούν ζωτικά τμήματα της καρδιάς. Ομως, για τους νέους υπάρχει μια διαφοροποίηση. Στα νεαρά άτομα η μεταμόσχευση της καρδιάς αποτελεί λύση εάν δεν υπάρχουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Αντίθετα για τους καρκίνους της καρδιάς που είναι μεταστατικοί από άλλα όργανα η θεραπεία είναι καθαρά φαρμακευτική με κυτταροστατικά. Οι μεταστατικοί όγκοι στην καρδιά προέρχονται από όργανα όπως π.χ. το ήπαρ, οι πνεύμονες ή τα κακοήθη μελανώματα του δέρματος.

Oσον αφορά τη διάγνωση, ο γιατρός πρέπει να υποψιάζεται κλινικά την παρουσία όγκου στην καρδιά όταν τα καρδιολογικά συμπτώματα είναι έντονα και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από οποιαδήποτε άλλη πάθηση της καρδιάς. Η αδικαιολόγητη π.χ. δύσπνοια, η παραγωγή υγρού στο περικάρδιο που αναπαράγεται ταχύτατα μετά την αφαίρεσή του, οι σοβαρές επικίνδυνες αρρυθμίες όταν ο όγκος διηθεί το μυοκάρδιο, είναι μεταξύ των συμπτωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η βιοψία είναι απαραίτητη προκειμένου να εφαρμοσθεί οποιαδήποτε θεραπεία. Οι συχνότεροι κακοήθεις όγκοι της καρδιάς είναι τα σαρκώματα και τα ραβδομυοσαρκώματα.

Ευτυχώς, οι συνηθέστεροι όγκοι της καρδιάς δεν είναι οι κακοήθεις αλλά οι καλοήθεις. Κατά κανόνα αφαιρούνται με χειρουργικές επεμβάσεις και σπάνια υποτροπιάζουν. Οι συχνότεροι όγκοι είναι τα μυξώματα, τα ινομυώματα και τα ραβδομυώματα. Το μύξωμα είναι ο συχνότερος όγκος της καρδιάς. Αναπτύσσεται στους κόλπους και δημιουργεί κλινική εικόνα στενώσεως της μιτροειδούς καθώς ο όγκος επεκτείνεται και περιορίζει το στόμιο της βαλβίδας. Το μύξωμα συνήθως εκδηλώνεται με δύσπνοια, πυρέτιο και εμβολικά επεισόδια σε διάφορα όργανα λόγω του ότι αποσπώνται τμήματα από τον όγκο και σφηνώνονται σε διάφορες αρτηρίες του σώματος. Ενα ανεξήγητο εγκεφαλικό επεισόδιο ή ανεξήγητο έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να υποκρύπτουν ένα μύξωμα. Ομως, σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη διάγνωση και ειδικότερα σε περιπτώσεις κακοήθων όγκων μπορεί να σώσει τον άρρωστο.

Αυτό σήμερα είναι και εύκολο και εφικτό με την εξέλιξη των απεικονιστικών μεθόδων της μαγνητικής και της αξονικής τομογραφίας.