Μια από τις πιο ιδιαίτερες κοινωνικοπολιτικές εποχές της περνά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, με τα μέτωπα εντός και εκτός της χώρας να προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις σε πολίτες, κόμματα και φυσικά χρήστες του Διαδικτύου. Είναι γεγονός ότι η φύση της χώρας και η γεωπολιτική της θέση δεν την αφήνει να… ηρεμήσει και να βαρεθεί ποτέ, αλλά όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες συνταράσσουν την κοινωνία και δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά της. Η πολυπολιτισμικότητα της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές ανισότητες που ο καθένας αντικρίζει στις εκάστοτε γειτονιές δεν μένουν ανεπηρέαστες από τα οικονομικά προβλήματα και την αντιμετώπιση της χώρας από εξωτερικές δυνάμεις.

Σε μια τόσο πολυπληθή χώρα, οι απόψεις ποτέ δεν εξαντλούνται και φυσικά το κωμικό στοιχείο δεν λείπει από τις αντιδράσεις. Σειρά βίντεο προβάλλονται στα social media με τούρκους πολίτες να σπάνε σε ζωντανή μετάδοση και με κάθε πιθανό τρόπο τα iPhone τους, μετά τις κυβερνητικές υποδείξεις για μποϊκοτάζ στον αμερικανικό κολοσσό της Apple. Τα βίντεο, σε λίγες μόνο ώρες, έγιναν viral στα τουρκικά Μέσα ενώ ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που συμφωνούσαν με τη στροφή σε τουρκικά προϊόντα τεχνολογίας από εταιρείες όπως η Vestel. Παραδοσιακά στην Τουρκία η κυβέρνηση στηρίζει τις εγχώριες παραγωγές – μιμήσεις παγκόσμιων προϊόντων από αναψυκτικά έως κινητά αλλά σε μια τόσο κρίσιμη καμπή στη σχέση με τις ΗΠΑ, οι παροτρύνσεις έφεραν την ανάλαφρη υποδοχή από την πλειονότητα των πολιτών.

Η λίρα αποδυναμώνεται,

η ζωή δυσκολεύει

Η ανεξέλεγκτη τροχιά της τουρκικής λίρας, όπως ήταν λογικό, έφερε φρενήρη αύξηση στις τιμές των καθημερινών προϊόντων. Ο πληθωρισμός, πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές τάξεις, με την αγορά ακόμη και ειδών πρώτης ανάγκης να χαρακτηρίζεται πλέον δύσκολη.  Οι φόροι που έτσι και αλλιώς έχουν καταστήσει μια σειρά προϊόντων πολυτελή και τσουχτερά για την απόκτησή τους, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους γείτονες που βλέπουν τα εισαγόμενα προϊόντα να είναι πλέον απλησίαστα. Ο διαχωρισμός των οινοπνευματωδών σε τουρκικά και μη είναι κάτι που συναντάται καθημερινά, με τα εισαγόμενα να παρουσιάζουν ώς και 30% μεγαλύτερη τιμή λόγω φόρου. Πλέον μια επίσκεψη στις ανάλογες τοπικές, λαϊκές αγορές δεν είναι εύκολη για μια οικογένεια μεσαίας τάξης, αν υπολογίσουμε ότι με βασικό μισθό που φτάνει στις 1.600 λίρες, μόνο τα απαραίτητα οπωροκηπευτικά μπορεί να κοστίσουν ώς και 150 λίρες. Μια επίσκεψη σε ένα εστιατόριο μπορεί να αγγίξει και το 1/5 του μισθού, γεγονός που περιορίζει ακόμη περισσότερο την κοινωνική ζωή.

Ο φόβος του ΔΝΤ

και οι επενδύσεις

Ο φόβος και ο τρόμος των γειτόνων παρουσιάζεται στην ανάληψη οικονομικών μεταρρυθμίσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φορέας που αν μπει στη ζωή των Τούρκων θα πρόκειται για τη δεύτερη φορά. Στα τουρκικά Μέσα αλλά και ανάμεσα στους χρήστες του Διαδικτύου, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών – και γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – δεν περνούν ασχολίαστες. Σε προσπάθειες κατευνασμού της εύλογης ανησυχίας των πολιτών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση επαναφοράς του ΔΝΤ στη χώρα και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Το χαρτί των επενδύσεων είναι κάτι που οι γείτονες ξέρουν να παίζουν καλά, καθώς και στο παρελθόν προσέλκυσαν επενδυτές για τις τουρκικές αερογραμμές ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι το Κατάρ είναι διατεθειμένο να επενδύσει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια στην Τουρκία. Ο ρόλος του γαμπρού του Ερντογάν είναι διπλά… άχαρος καθώς η οικογενειοκρατία καλύπτει κάθε ορθή ή μη δήλωσή του σχετικά με τα οικονομικά της χώρας.

Μεγάλος χαµένος

η… Ελλάδα

Παγωμένα είναι πλέον και τα σχέδια των Τούρκων για εξορμήσεις στην Ευρώπη με πρώτη πληγείσα την Ελλάδα όσον αφορά τους τουριστικούς προορισμούς. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι μια βραδιά σε ξενοδοχείο των ελληνικών νησιών μπορεί να φτάσει μετά τη συναλλαγματική ξέφρενη πορεία ακόμη και το 1/4 του μισθού ενός νέου εργαζομένου στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, η Κωνσταντινούπολη και οι μεγάλες πόλεις της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη έναν άτυπο εχθρό, τους τουρίστες, που με την τεράστια πλέον αγοραστική – νομισματική δύναμη δίνουν ορμή σε σειρά καταστημάτων να ανεβάσουν τις τιμές χωρίς να λάβουν υπόψη τούς ντόπιους και την οικονομική τους κατάσταση με βάση το τοπικό νόμισμα.

Από χθες η λίρα παρουσιάζει τάσεις κανονικότητας με το δολάριο να εμφανίζει ύστερα από μέρες πτωτική πορεία. Σύμφωνα με τους τούρκους οικονομολόγους, η πτώση του δολαρίου είναι πρόσκαιρη και μέχρι τα Χριστούγεννα το ευρώ και το δολάριο πιθανώς να σπάσουν νέο ρεκόρ. Φυσικά κάτι τέτοιο ήδη πανικοβάλει τους γείτονες που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να αρκούν μόνο για τα απαραίτητα και ασφαλώς εντός της χώρας…

Εμφαση στην εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στο εσωτερικό

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων ήρθε σε ανύποπτο χρόνο και η είδηση εξέπληξε τους πολίτες, που αμέσως συνέδεσαν την υπόθεση με αυτήν του πάστορα Μπράνσον. Ο Ερντογάν, θέλοντας να μειώσει τα ανοιχτά μέτωπα, ξεκίνησε από το πιθανότατα πιο απλό για τον ίδιο και τη χώρα του, απελευθερώνοντας τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, με τους χρήστες να προδικάζουν την επιστροφή του πάστορα στις ΗΠΑ με στόχο την «ειρήνη» ανάμεσα στις δύο χώρες. Ασφαλώς η περίπτωση Μπράνσον δεν θα είναι το ίδιο εύκολη και απλή ως προς την έκβασή της, καθώς δεν θα πρόκειται για απλό κλείσιμο μετώπου αλλά για μια στρατηγική κίνηση στη σκακιέρα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.

Αυτό που αξίζει να κρατήσει κανείς από την αντιμετώπιση της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων είναι η υποδοχή από τα τουρκικά ΜΜΕ, που ενορχηστρωμένα και από την πρώτη στιγμή παρουσίασαν την κίνηση ως νίκη της δικαιοσύνης και σπουδαίο βήμα της Τουρκίας προς την ελληνοτουρκική φιλία. Παρά τις αντιδράσεις στα social media από φωνές που ήθελαν την ίση μεταχείριση των οκτώ πραξικοπηματιών, τα τουρκικά Μέσα έδωσαν έμφαση στην ανεξάρτητη και εύρυθμη δικαιοσύνη της χώρας που άμεσα και χωρίς περιστροφές απελευθέρωσαν τους δύο Ελληνες.

Με έκπληξη υποδέχθηκε ο τουρκικός Τύπος την πρόσκληση Καμμένου προς τον ομόλογό του Ακαρ, ενώ δεκάδες ήταν οι ειδήσεις στις ιστοσελίδες για την υποδοχή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.