Είχε μια σειρά από σημαντικές συζητήσεις στο Κίεβο ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος κατά τη διάρκεια του διημέρου που πέρασε εκεί με την ευκαιρία του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ. Είδε πρώτα πρώτα τον παρόντα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο. Στη συνέχεια συνάντησε τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, με τον οποίο μίλησε για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου (στημένοι αγώνες, ντόπινγκ, βία κ.τ.λ.) –οι δύο αντάλλαξαν απόψεις για το πρόγραμμα «Protection of the game», που η UEFA ξεκινά. Ο Γραμμένος συνάντησε και τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ που ήταν εκεί –με τον Βασάλο, τον Ντερβίσι και τον Χούμπελ, μακριά από τις εντάσεις των ΔΣ της Ομοσπονδίας, είχε μια εποικοδομητική συζήτηση.

Ξεχάστε τα

Ωραία ήταν όλα αυτά που σας περιέγραψα; Και τώρα ξεχάστε τα! Διότι αυτά θα τα έκανε ένας σοβαρός πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας: ο Βαγγέλης ο Γραμμένος, πιστός στις αρχές του, δεν πήγε πουθενά και δεν είδε κανέναν! Κι έτσι απέφυγε τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ότι έκανε κάτι χρήσιμο…

Κέφι

Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ο πρόεδρος της ΕΠΟ είναι καλεσμένος από την UEFA –δεν πάει για να κάνει το κέφι του, αλλά για να εκπροσωπήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια κορυφαία παραγοντική συνάντηση. Αν είναι απλά οργανωτικός, και μιλάει και κάνα δυο ξένες γλώσσες, όπως ο Σοφοκλής Πιλάβιος, που ήταν στο Κίεβο γιατί είναι και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Διοργανώσεων, κάνει και τα ραντεβού του και τις γνωριμίες του. Αν είναι απλά εκεί όλο και κάποιος θα τον ψάξει. Στο Κίεβο π.χ. τον Γραμμένο τον έψαχναν πολλοί. Τον έψαχνε ο υπεύθυνος για το Financial Fair Play Αντρέα Τραβέρσο που ήθελε να μάθει γιατί άλλαξαν μεσούσης της περιόδου οι κανονισμοί για την αδειοδότηση και γιατί ο ίδιος μειοψήφησε. Τον έψαχναν τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, τον έψαχναν μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας για το VAR, τον έψαχνε ο γενικός γραμματέας της UEFA Θόδωρος Θεοδωρίδης που όλο και κάποια χρήσιμη συμβουλή θα του έδινε. Δεν τον βρήκε κανείς.

Μότσαρτ

Γιατί δεν πήγε; Αγνωστο πραγματικά. Η ΕΠΟ είχε την Παρασκευή Συμβούλιο, αλλά πτήση για Κίεβο υπήρχε το βράδυ και με αυτήν ταξίδεψε και ο Λεωνίδας Θωμαΐδης, σύμβουλος της ΕΠΟ (που εκπροσώπησε τους Νότιους του Συμβουλίου) καθώς και κάνα δυο πρόεδροι Ενώσεων, που το έκαναν μάλλον για να αποδείξουν ότι δεν τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Ο Θωμαΐδης (για τους φίλους «Μότσαρτ», αφού είναι κάτοχος του ομώνυμου σπουδαίο καφέ στο Αιγάλεω) είναι γνωστός ποδοσφαιρόφιλος και στους τελικούς πήγαινε προτού γίνει σύμβουλος της Ομοσπονδίας –πρέπει να είναι από τους ελάχιστους που πραγματικά αγαπάει το ποδόσφαιρο κι όχι το νταραβέρι. Ισως αυτός είναι ο λόγος που δεν πήγαν οι άλλοι: τι να κάνεις στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, άμα δεν μπορείς να ασχολείσαι με διαιτητές, να βγάζεις ανακοινώσεις κατά του Ολυμπιακού, να ανησυχείς για το ποια απόφαση θα βγάλει ο Σκουτέρης κ.τ.λ.; Στο ποδόσφαιρο του Γραμμένου αυτά είναι σημαντικά, όχι ο Ινφαντίνο, ο Ζιντάν κι ο Κλοπ. Αυτοί δεν ψηφίζουν στις εκλογές των Ενώσεων και μπορεί να γελάνε αν τους πεις ότι στην Ελλάδα έγινε εξυγίανση…

Θύμωσε

Μου έλεγαν, αυτοί που ξέρουν, ότι ο πρόεδρος αποφάσισε να μη δώσει το «παρών» γιατί είναι στενοχωρημένος διότι από τη μέρα που εκλέχθηκε του βάζουν συνέχεια τρικλοποδιές οι ξένοι –«οι Φίφες και οι Ουέφες», όπως λένε και στην ΕΠΟ. Θύμωσε, λένε, γιατί του βάζουν ξένους αρχιδιαιτητές, τον υποχρεώνουν να πάρει ξένο γενικό διευθυντή, δεν του δίνουν τα λεφτά που περίμενε για το VAR, τον απειλούν με Grexit και του κάνουν και δύσκολη τη ζωή στα Συμβούλια: τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης σηκώθηκαν κι έφυγαν στο τελευταίο από αυτά, την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας ότι οι αποφάσεις που πήρε η ΕΠΟ δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και ότι του χρόνου στην προβληματική θέση που είναι φέτος ο ΠΑΟ θα είναι κι άλλες ομάδες. Ο Γραμμένος πικράθηκε με αυτά και δεν πήγε στο Κίεβο: και παρ’ όλ’ αυτά ο τελικός έγινε κανονικά! Τι ντροπή…

Δίλημμα

Ομολογώ ότι αυτά δυσκολεύομαι να τα πιστέψω. Νομίζω ότι ο πρόεδρος βρέθηκε πραγματικά μπροστά σε ένα αληθινό δίλημμα: είχε να διαλέξει αν θα περάσει ένα διήμερο με τους Ινφαντίνους ή αν θα περάσει ένα τριήμερο στη Χαλκιδική, μπορεί και με τον Μάκη τον Γκαγκάτση που λέει ο λόγος, που διηγείται και ωραία ανέκδοτα. Διάλεξε με την καρδιά: καλό το ποδόσφαιρο, αλλά σαν τη Χαλκιδική δεν έχει πουθενά…

Ματαίως

Στο Κίεβο ματαίως περίμεναν όλοι και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Ούτε αυτός πήγε. Νόμιζα πως δεν το έκανε από σεβασμό στο αριστερό του παρελθόν (αν κάτι τέτοιο έχει υπάρξει…), διότι στο Κίεβο ο αντικομμουνισμός χτυπάει κόκκινο (ελπίζω να το πιάσατε το υπονοούμενο…) και ο φιλοαμερικανισμός είναι η επίσημη θρησκεία της πόλης. Αλλά οι λόγοι που δεν πήγε ο υφυπουργός δεν ήταν ιδεολογικοί: απλά δεν ήξερε ότι η UEFA τού είχε κρατήσει δωμάτιο στο κεντρικό της ξενοδοχείο. Εψαξε να βρει, δεν βρήκε κι έχασε και το ταξίδι και το ματς.

Τα καλύτερα

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έμεινε χωρίς εκπροσώπηση, ωστόσο πρέπει να πω πως παρά την απουσία του, όλοι έλεγαν τα καλύτερα για το πόσο συναινετικός και ανοιχτόμυαλος είναι ο επικεφαλής του. Για τον Βασιλειάδη τα έλεγαν –όχι για τον Γραμμένο: αμφιβάλλω αν αυτόν τον ξέρει κανείς. Δύο ωστόσο ιστορίες που μου διηγήθηκαν μου άρεσαν πολύ. Μου είπαν ότι όταν πήγε να συναντήσει τον Ινφαντίνο αυτός του είπε ότι για να μη γίνει Grexit θα πρέπει απλά να του πάει στο γραφείο του τους τέσσερις ισχυρούς άνδρες των τεσσάρων μεγάλων συλλόγων. Ο Γραμμένος τον άκουσε και τον παρακάλεσε να αποβάλει την ΕΠΟ και να μην τον βάλει σε τέτοια δοκιμασία, αφού αυτά δεν γίνονται!

Απίθανο

Το δεύτερο είναι απίθανο. Μου είπαν ότι όταν ο Χούμπελ έπαιρνε το πρωινό του στο ξενοδοχείο την Κυριακή τον πλησίασε ένας Ελληνας, που τον γνώρισε και του είπε ότι αυτός είναι η μεγάλη ελπίδα για να φτιάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Θα αλλάξουν πολλά, κάτι καλό θα γίνει» είπε ο αυστριακός κολακευμένος. «Δεν κατάλαβες, φίλε μου» του απάντησε ο άλλος «ο σκοπός σου είναι να μας διώξεις από παντού! Διώξε μας να γλιτώσουμε από τους απατεώνες» του φώναξε κι ο Χούμπελ γελούσε συγκαταβατικά, αν και απορημένος…