Αυξέντιος Καλαγκός. Αυτό είναι το όνομά του. Δεν τον ήξερα και ντρέπομαι γι’ αυτό. Εμαθα για το έργο του με αφορμή μια συναυλία που δόθηκε για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του ιδρύματός του Coeurs pour Tous Hellas (Καρδιές για Ολους). Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που χαρίζει ένα χαμόγελο ζωής στα άπορα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια.

Ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός –τα χρυσά χέρια της παιδικής καρδιοχειρουργικής –εδώ και 20 χρόνια χειρουργεί δωρεάν σε όλο τον κόσμο φτωχά παιδάκια. Μέχρι τώρα 15.000 μικροί ασθενείς παγκοσμίως έχουν σωθεί χάρη στον Αυξέντιο Καλαγκό και την επιστημονική του ομάδα –γιατροί που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, όπως και όλα τα μέλη του Ιδρύματος άλλωστε. Μιλάμε για παιδιά – θύματα πολέμου, θύματα βίας, φτώχειας, ανέχειας. Παιδιά, με άλλα λόγια, που δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να νοσηλευτούν και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

«Σύγχρονο ιεραπόστολο της ιατρικής» αποκαλούν αυτόν τον οικουμενικό Ελληνα όσοι γνωρίζουν το έργο του. Ο Κωνσταντινουπολίτης Αυξέντιος Καλαγκός, ο φύλακας – άγγελος των μικρών του ασθενών, ταξιδεύει 650.000 χιλιόμετρα τον χρόνο για να χειρουργήσει παιδιά κάτω από πρωτόγονες συνθήκες. Συρία, Καμερούν, Ρουάντα, Ινδία, Βιετνάμ, Μαρόκο, Αλγερία, Πολωνία, Κόσοβο, Λιβύη, Ισημερινό, Σερβία, στην Κύπρο και τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση –και στην Ελλάδα. Δουλεύει ασταμάτητα 18 ώρες την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα συμβάλλοντας έτσι στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τα καρδιοπαθή παιδιά που περιμένουν μεγάλα χρονικά διαστήματα στις λίστες αναμονής.

Το φιλανθρωπικό του ίδρυμα Καρδιές για Ολους ξεκίνησε τη δράση του το 1998. Εχει έδρα την Ελβετία εκεί όπου διδάσκει ως τακτικός καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Οι πόροι του ιδρύματος προέρχονται τόσο από χορηγίες όσο κι από τα έσοδα της πατέντας του Kalangos Ring, ένα καινοτόμο δαχτυλίδι που έχει επινοήσει ο ίδιος ο γιατρός και που τοποθετείται στις παιδικές καρδιές.

Οπως λένε οι άνθρωποι του Ιδρύματος:

«7.000.000 λόγοι γέννησαν την ανθρωπιστική αυτή δράση καθώς 7.000.000 στον κόσμο έχουν ανάγκη από εγχείριση ανοιχτής καρδιάς. Μόνο στην Ελλάδα κάθε χρόνο γεννιούνται 800 έως 1.000 παιδιά με καρδιοπάθεια. Από αυτά το 1/3 (κυρίως νεογνά) χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Αλλωστε στη χώρα μας γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 1.000 παιδιά με καρδιακά νοσήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης» .

Από τις αρχές του 2018 ο διάσημος καρδιοχειρουργός και μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ χειρουργεί αφιλοκερδώς στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία.

Αυτός είναι ο Αυξέντιος Καλαγκός, ο σύγχρονος ιεραπόστολος της Ιατρικής, που λέει απλά:

«Οταν κλείσω τα μάτια, θα έχω μαζί μου την ευτυχία όλων των παιδιών που έσωσα μέχρι τώρα».

Ενας άγιος ανάμεσά μας. Κι ομολογώ δεν τον γνώριζα. Ηξερα μόνον άλλους «αγίους»: αυτούς που κηρύττουν το μίσος και προτρέπουν τους πιστούς να φτύνουν, να χειροδικούν και ενίοτε να «πυροβολούν» τον συνάνθρωπό τους.

Τα σέβη μου γιατρέ!