Στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος «Υποστηρίζοντας Οργανώσεις που βοηθούν Μεταναστευτικό Πληθυσμό σε Αναζήτηση Ασύλου στην Ελλάδα», επισκέφθηκαν στις 9 Ιουνίου, το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας και ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα.

Την κ. Marit Berger Røsland, State Secretary του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, τον κ. Jørn Eugene Gjelstad, Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα, τον κ. Λευτέρη Παπαγιαννάκη, Αντιδήμαρχο Αθηνών για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων και τον κ. Δημήτρη Βλαστό, Πρόεδρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, υποδέχθηκε στο Κέντρο Αλληλεγγύης ο κος Στέλιος Ζαββός, Πρόεδρος του SolidarityNow. Η συζήτηση που ακολούθησε αφορά στην επέκταση της στήριξης της Νορβηγίας στην Ελλάδα μέσω των νέων επιχορηγήσεων από τον ΕΟΧ (*Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο), με κεντρικό άξονα τις συνεργασίες μεταξύ όλων των εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της Κοινωνίας των Πολιτών και των Δήμων.

«Είμαστε περήφανοι για το ότι έχουμε καταφέρει να συνεισφέρουμε μέσω των ΕΕΑ Grants – μία μοναδική στο είδος της πλατφόρμα συνεργασίας – έχοντας δει τη δυσχερή θέση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει. Ήταν σημαντικό για τη χώρα μου να πάρει πρωτοβουλίες, ενώ παραμένει η δυνατότητα υποστήριξης από μέρους μας. Έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί από αυτά που είδα σήμερα στο Κέντρο Αλληλεγγύης και από το έργο που επιτελείται σε αυτό», δήλωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, κα Røsland.

Ο Πρόεδρος του SolidarityNow, Στέλιος Ζαββός τόνισε ότι: «Η Κοινωνία των Πολιτών ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Άνθρωποι διαφορετικών προελεύσεων δουλέψαμε μαζί και καταφέραμε να παρέχουμε βοήθεια στους συνανθρώπους μας σε ανάγκη. Απτό παράδειγμα αποτελεσματικότητας αποτελεί το Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πάνω από 130.000 υπηρεσίες σε ανθρώπους με άμεσες ανάγκες.

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα συνεργαστήκαμε με μεγάλη επιτυχία με τα EEA Grants, την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα και τον OSF που υποστήριξαν οικονομικά το εγχείρημα, το Δήμο Αθηναίων καθώς και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και φορείς που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά, για όσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα και για την άμεση ανταπόκρισή σας όταν χρειαστήκαμε τη βοήθειά σας. Η συμβολή σας στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τη ζωή των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας ήταν και παραμένει καταλυτική».