«Εδώ είμαστε πολύ καλά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ευχαριστούμε τον Σύλλογο που μας βοήθησε» λέει μ’ ένα πλατύ χαμόγελο η νεαρή Ντόρα που μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο καθώς λόγω του πολέμου στη Συρία είναι ακρωτηριασμένο το ένα της πόδι. Και πώς να μη χαμογελάει η 18χρονη προσφυγοπούλα; Εδώ και ένα δεκαήμερο έχει αφήσει πίσω της τις κακές συνθήκες του καταυλισμού προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά και φιλοξενείται μαζί με την οικογένειά της στον ξενώνα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ), στα Κάτω Πατήσια.

Ο ξενώνας του συλλόγου – που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα γραφεία του στον πεζόδρομο της Όθωνος Σταθάτου – διαθέτει υπνοδωμάτια, κουζίνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Και βέβαια οι χώροι είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία. Μέχρι πρότινος ο Σύλλογος στέγαζε εκεί αναπήρους από την Αθήνα που είχαν οικονομικά προβλήματα. Τώρα όμως οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν μετατραπεί σ’ ένα ζεστό – φιλόξενο σπίτι για τους πρόσφυγες. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών εντοπίζει πρόσφυγες με αναπηρία που βρίσκονται στους καταυλισμούς και τα κέντρα φιλοξενίας και τους μεταφέρει στα δωμάτια που διαθέτει για να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

«Έτσι βρήκαμε την Ντόρα και την οικογένειά της, σε μία από τις επισκέψεις μας σε καταυλισμούς και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Εδώ και ένα χρόνο κάνουμε τέτοιες εξορμήσεις προκειμένου να εντοπίσουμε πρόσφυγες που έχουν κάποια αναπηρία» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Θανάσης Βίγλας. Και προσθέτει: «Πηγαίνουμε κάθε μέρα στα κέντρα φιλοξενίας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πρόσφυγες με αναπηρία φιλοξενία αλλά και ανθρώπινες συνθήκες στα δωμάτια που διαθέτουμε. Θέλουμε να τους στηρίξουμε για να μην ταλαιπωρούνται. Σκεφτείτε πως η Ντόρα και η οικογένειά της κοιμόντουσαν στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε1. Έξω. Πάνω στα χαλίκια. Είχαν στρώσει απλώς μία κουβέρτα. Ζούσαν σε άθλιες συνθήκες».

Οι πρόσφυγες με αναπηρία στο σαλονάκι του ξενώνα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.Δεύτερος από αριστερά ο πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Βίγλας (Φωτό: Κώστας Κατσίγιαννης)

Πολλοί από τους πρόσφυγες πάντως –όπως σημειώνει ο κ.Βίγλας –«μολονότι έχουν αναπηρία και ταλαιπωρούνται στους καταυλισμούς προτιμούν να μείνουν εκεί και όχι στα δωμάτια του Συλλόγου διότι δεν θέλουν να αποχωριστούν τους συγγενείς τους. Δυστυχώς εμείς έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε γύρω στα 12 άτομα στους χώρους μας». Ο Σύλλογος όμως έχει διαπιστώσει πως στους καταυλισμούς υπάρχουν και αρκετοί πρόσφυγες με πολύ βαριές αναπηρίες που χρειάζονται ειδική νοσηλεία και περίθαλψη. Γι’ αυτό ο κ.Βίγλας κάνει έκκληση στο Υπουργείο Υγείας να φτιάξει μία μία επιτροπή για να βρει και να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους που περνούν δύσκολες ώρες στις λάσπες και το κρύο…».

Αυτό το διάστημα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών φιλοξενεί 9 πρόσφυγες από τη Συρία. Σχεδόν όλοι έχουν στο σώμα τους τα σημάδια του πολέμου από τις βόμβες και τις εκρηξεις. Οι πιο…τυχεροί έχουν απλώς ουλές και πληγές. Ο νεαρός Μοχανέτ που περπατάει με πατερίτσες δείχνει ένα μεγάλο βαθούλωμα στο πόδι. Δίπλα του η σύζυγός του η Ονούρ έχει ένα μεγάλο τραύμα στην κοιλιά. Σε ό,τι αφορά το μέλλον τους «θέλουμε να πάμε στη Γερμανία ή την Ολλανδία» λέει ο Μοχανέτ. «Και τώρα που τα σύνορα είναι κλειστά;» τον ρωτάω. «Ελπίζουμε. Ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν και θα φύγουμε» απαντάει με σιγουριά.

Προσπάθεια να βρεθεί πρόσθετο μέλος

Η στέγη και το φαγητό δεν είναι όμως τα μόνα πράγματα που προσφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών στους πρόσφυγες με αναπηρία. Τους δίνουν φάρμακα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης αλλά και αναπηρικά καρότσια. «Έως τώρα έχουμε δώσει 10 καρότσια» λέει ο κ.Βίγλας. Μάλιστα, ο Σύλλογος μεριμνά και για το μέλλον των προσφύγων. Τους βοηθάει να βρουν τους συγγενείς τους που είναι σε άλλες χώρες αλλά και σε διαδικαστικά θέματα για το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Ήδη έχουν προωθήσει τρεις πρόσφυγες στη Γερμανία.

Η φροντίδα για τους πρόσφυγες με αναπηρία που φιλοξενούνται στους χώρους του ΠΑ.Σ.ΠΑ. από τους υπεύθυνους του Συλλόγου είναι συνεχής. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Για παράδειγμα για τη Ντόρα είμαστε σε αναζήτηση προκειμένου τοποθετηθεί πρόσθετο μέλος στο ακρωτηριασμένο πόδι της. Σήμερα εξάλλου στείλαμε δύο πρόσφυγες στο ιατρείο της Praksis για εξετάσεις».

Η 18χρονη Ντόρα στην κουζίνα του ξενώνα. Οι συνθήκες στους χώρους του Πανελληνίου ΣυλλόγουΠαραπληγικών είναι ανθρώπινες (Φωτό: Κώστας Κατσίγιαννης)

Μεριμνούν και για τη διασκέδαση των προσφύγων

Η φιλόξενη στάση του Συλλόγου όμως δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Φροντίζει και για την αναψυχή και τη διασκέδαση των προσφύγων. «Πριν από λίγςε μέρες πήραμε τους πρόσφυγες με το προσβάσιμο βανάκι μας και τους ξεναγήσαμε στην Αθήνα. Πήγαμε στην παραλία, φάγαμε σουβλάκι. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να είναι οι άνθρωποι κλεισμένοι μέσα» λέει εμφανώς συγκινημένος ο κ.Βίγλας. «Μάλιστα, αν η οικογένεια της Ντόρας μείνει μέχρι το καλοκαίρι εδώ θα τους πηγαίνουμε και για μπάνιο στην προσβάσιμη παραλία της Βούλας» συμπληρώνει.

Οι πρόσφυγες από τη Συρία στον χώρο με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μέσω

ίντερνετεπικοινωνούν με τους δικούς τους και μαθαίνουν νέα (Φωτό: Κώστας Κατσίγιαννης)

Οι πρώτες στιγμές των προσφύγων από τη Συρία στον ξενώνα του Συλλόγου. Το

χαμόγελο σταπρόσωπά τους είναι εμφανές (Φωτό: Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών)

Ο ξενώνας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες με αναπηρία θυμίζει ένα κανονικό σπίτι. Οι επτά από τους εννιά πρόσφυγες που μένουν στους χώρους του Πανελληνίου Συλλόγου μάς υποδέχονται σ’ ένα μικρό σαλονάκι. Πιο μέσα είναι η μεγάλη κουζίνα. Εκεί μαγειρεύουν το φαγητό του και γευματίζουν στην τραπεζαρία. Δεξιά είναι το υπνοδωμάτιο. Ακριβώς δίπλα, στα γραφεία του συλλόγου υπάρχου ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Εκεί, οι πρόσφυγες έχουν την ευκαρία να μπουν στο ίντερνετ να μάθουν νέα και να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους.

Μια σκάλα οδηγεί στον επάνω όροφο. Υπάρχουν κι εκεί δωμάτια. Εκεί μένουν άτομα με πιο ελαφρές αναπηρίες. «Σίγουρα ένα ασανσέρ θα βοηθούσε την κατάσταση. Χρειαζόμαστε όμως οικονομική βοήθεια για τέτοιες παρεμβάσεις όπως και για την αγορά επιπλέον κρεβατιών» λέει ο κ.Βίγλας.