Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του ΤΕΙ είχε ζητήσει πολλές φορές από τις διωκτικές Αρχές να σφραγιστεί το κτίριο, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ τρεις διαφορετικές εισαγγελικές παραγγελίες, από το 2007 μέχρι σήμερα, έμεναν στο συρτάρι.

Επειτα από αλληλογραφία διάρκειας πέντε ετών ανάμεσα στη διοίκηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος, την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και την Αστυνομία, η επιχείρηση αποφασίστηκε να γίνει χθες, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για «μηδενική ανοχή στην ανομία», όπως ανακοινώθηκε. Αστυνομικοί των ΕΚΑΜ μπήκαν στην πρώην φοιτητική εστία, συνέλαβαν δέκα άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κτίριο και το σφράγισαν. Η Αστυνομία μάλιστα, για πρώτη φορά σε αντίστοιχη επιχείρηση, έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από την επέμβαση στο κτίριο.

ΕΝΤΟΛΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η αστυνομική επέμβαση έγινε έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού και πρόσθεσε: «Το μήνυμα που στέλνει η συντεταγμένη Πολιτεία είναι σαφές και προς πάσα κατεύθυνση: μηδενική ανοχή στην ανομία και στην κατάλυση της νομιμότητας. Η Ελληνική Δημοκρατία θα προασπίσει την απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Η υπόθεση «Κατάληψη Δέλτα» άρχισε τουλάχιστον μία δεκαετία πριν, όταν το κτίριο στην οδό Εγνατία 13 ήταν ακόμη ξενοδοχείο το οποίο έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Εκείνη την εποχή το ΤΕΙ αναζητούσε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα λειτουργούσε ως φοιτητική εστία. Τα πρώτα χρόνια η εστία λειτούργησε κανονικά, ωστόσο τα κονδύλια για τη στέγαση των σπουδαστών άρχισαν να μειώνονται κι έτσι το 2005 το κτίριο ερήμωσε.

Η διοίκηση του ΤΕΙ έκανε για κάποιο διάστημα εργασίες ανακαίνισης. Και το 2007, στον απόηχο των φοιτητικών κινητοποιήσεων για τον νόμο – πλαίσιο, ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε την πρώην φοιτητική εστία. Τα επόμενα χρόνια λειτούργησε εκεί καλλιτεχνικό και φωτογραφικό εργαστήριο, διοργανώνονταν συναυλίες και εκδηλώσεις. Η Αστυνομία χαρακτήριζε «μετριοπαθή» την «Κατάληψη Δέλτα», τα μέλη της οποίας δεν ενεπλάκησαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη μεταξύ ομάδων αναρχικών.

Σχεδόν αμέσως μετά την κατάληψη, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης άρχισε να ζητά την παρέμβαση των δικαστικών Αρχών, ώστε να εκκενωθεί το κτίριο. Στην αλληλογραφία με τις Αρχές, η διοίκηση του ιδρύματος ανέφερε ότι σημειώνονται καταστροφές.

Η «Κατάληψη Δέλτα» δεν τερματίστηκε ούτε το 2008, όταν έκανε σχετική παραγγελία προς την Αστυνομία ο τότε εισαγγελέας Θεσσαλονίκης Β. Φλωρίδης, ούτε το 2009, έπειτα από εντολή τού τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά να «χαρτογραφηθούν» οι καταλήψεις, ούτε και τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε παρέμβει ο σημερινός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες για τις καταλήψεις των δημόσιων κτιρίων.

Η Εισαγγελία διαβίβαζε τα αιτήματα στην Αστυνομία, όμως η τελευταία δεν επενέβαινε, είτε επικαλούμενη μικρό αριθμό δυνάμεων είτε αποσιωπώντας τις εισαγγελικές παραγγελίες με την ανεπίσημη δικαιολογία ότι θα προκαλούνταν διαμαρτυρίες.

n Για «επικοινωνιακό σόου άνευ προηγουμένου», που στήθηκε «με εντολή του Πρωθυπουργού» κάνει λόγο ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η τήρηση της νομιμότητας, σε μια χώρα που τάγματα εφόδου δρουν για μήνες ανενόχλητα, δεν είναι υπόθεση προβολής στα δελτία των 8, αλλά κοινωνική απαίτηση και διεκδίκηση» αναφέρεται.